Kapıkule’de ‘Çile’ Kuyruğu Uzadıkça Uzuyor

Kapıkule’de ‘Çile’ Kuyruğu Uzadıkça Uzuyor
Bulgaristan hükümeti tarafından geçtiğimiz günlerde Kapitan Andreevo Sınır Kapısı’nda görevli gümrük memurlarına yönelik yapılan ‘rüşvet’ operasyonu sonrası personel sayısının azalması ve sistem değiş...

Bulgaristan hükümeti tarafından geçtiğimiz günlerde Kapitan Andreevo Sınır Kapısı’nda görevli gümrük memurlarına yönelik yapılan ‘rüşvet’ operasyonu sonrası personel sayısının azalması ve sistem değişikliğine gidilmesinin ardından Kapıkule’de 24 kilometre TIR kuyruğu oluştu.

Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın, Kapitan Andreova Sınır Kapısı’nda düzenlenen ‘rüşvet’ operasyonunun sonucunda görevden almalar nedeniyle personel sayısının düştüğünü, gözaltına alınan ve görevden alınan personelin yerine yenilerinin Haziran ayı içerisinde başlayacağını söyledi. Yalçın, mevcut personel sayısının yeterli olmaması nedeniyle Bulgaristan’a giriş ve çıkış yapmak isteyen TIR’ların işlemlerinin yavaş yürütüldüğünü belirtti.

Türkiye’den Avrupa ülkelerine çıkış yapmak isteyen bazı TIR’lardan T1 adı verilen transit geçiş evrağının istendiğini hatırlatan Yalçın, “Bu evrakların geçerliliği Türkiye’den çıkışta bittiği işin Bulgar gümrüğünde bunlar için yeniden beyanname düzenleniyor. Bunun için araç gümrük görevlileri tarafından araçlardan baştan sona yeniden muayene ediliyor. Buda gecikmelere neden oluyor” dedi.

Yalçın, Bulgar gümrüklerinin TIR geçişlerinde aldığı ücretleri kredi kartı ile tahsil etmeye başladığını dile getirerek, “Ancak TIR sürücülerinin önemli bir bölümünde kredi kartı olmadığı için alınan ücretleri gümrüğe yakın bir bölgedeki banka şubesine yatırarak makbuz getirmek zorunda kalıyorlar” ifadelerini kullandı.

“BİTMEZ BU ÇİLE”

17 senedir TIR şoförlüğü yaptığını ve Bursa’dan Almanya’ya yük götürdüğünü söyleyen Cihangir Karagülmez, “3 gündür yollarda bekliyoruz. Günler olmuştur. Öyle ki günleri saymayı unutuyoruz artık saatleri bıraktık günlerle yaşamaya başladık. Bitmez bu çile. Bulgaristan’ın çalışmaması. Şimdi rüşvet alamadıkları için çalışmıyorlar. Bulgar’ın gevşekliği diyelim biz buna. Bizim TIR’cıların çilesi bitmez. Ancak belki hafifleme olur. TIR parkı yapılıyor. Belki hafifler ama bitmez bu çile. Bizim kaderimiz bu” şeklinde konuştu.

3 gündür Kapıkule’den çıkış yapmak için beklediklerini belirten TIR şoförleri, Türk tarafında herhangi bir sorun yaşamadıklarını ve işlemlerinin 10 dakikada tamamlandığı ancak Bulgarların çalışmamasından dolayı günlerdir kuyrukta çile çektiklerini kaydetti. Yemek, tuvalet gibi temel ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını dile getiren TIR şoförleri, ülkelerindeki iç savaş ve ekonomik krizden kaçarak yasa dışı yollarla Avrupa ülkelerine kaçmak isteyen başta Suriye uyruklu olmak üzere göçmenlerden dolayı büyük sıkıntı yaşadıklarını belirtti.

Öte yandan, Kapıkule yolu istikametinde jandarma ve polis ekipleri her türlü olumsuz durumlara karşı tedbir amaçlı denetimlerini sıklaştırdı. Kapıkule Sınır Kapısı’ndaki yoğunluğun Hamzabeyli Sınır Kapısı’na da yansıyarak bölgede 15 kilometrelik TIR kuyruğu oluştuğu öğrenildi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.