KARAKIZOĞLU ZEKİ KİMDİR?

KARAKIZOĞLU ZEKİ KİMDİR?
Şehid. Milli Mücadele Kahramanı. 1897’de Maraş’ta doğdu.

Babası Meclis İdare Başkatibi Duran Efendi, annesi Fatma Hanım’dır. Muhittin Karakız’ın eşidir.

Maraş İdadisini bitirdikten sonra memur olarak görev aldı. Birinci Cihan Harbi’nin başlaması üzerine silah altına alınıp yedek subay olarak Gazze cephesine gitti. İngilizlere esir düştü. İki yıllık esaretten sonra mübadele ile serbest bırakılarak memleketine döndü.

Şehrin düşman işgaline uğraması üzerine Heyet-i Temsiliye’nin kuruluşunda fiilen görev aldı. Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti adına Çuhadarzade Hacı Mehmet Efendinin yaptırmış olduğu mühürü alarak Kayabaşı teşkilatına getiren iki kişiden biri idi. Böylece en başta ortaya çıkan ikircilik önlenmiş oldu.

Kayabaşı-Çukuroba çete gurup komutanı olarak milli mücadelenin tüm safhalarında yer aldı. Çarpışmalarda ön saflarda görev yaptı.

Ağabeyi Muhittin ile birlikte savaş stratejisi gereği 24 Ocak 1920 günü bir teneke gaz yağı ile evini içindeki mobilyalar ile birlikte ateşe verip yaktı. Böylece bitişik Ermeni evleri de yakılmış oldu. Çatışmalar esnasında yaralandı.

Maraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun ardından yaraları daha iyi olmadan Antep savunmasına katıldı. Antep’te düşmana karşı tabur kumandanı olarak savaşırken 18 Ocak 1921’de İkiz kule de ağır bir şekilde yaralandı. Maraş’a getirilirken yolda şehid oldu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.