"Karşılıklı Senkronize Bir Şekilde Süreci İlerletmek Gerekir"

Karşılıklı Senkronize Bir Şekilde Süreci İlerletmek Gerekir
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Türkiye’de müzakerelerin sağlıklı bir noktaya gelmesi konusunda önemli gördüğümüz bir çağrıydı. Bir açıklamaydı. Sonuçta müzakerelerin başlaması ve Türkiye’d...

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Türkiye’de müzakerelerin sağlıklı bir noktaya gelmesi konusunda önemli gördüğümüz bir çağrıydı. Bir açıklamaydı. Sonuçta müzakerelerin başlaması ve Türkiye’de demokratikleşme özgürlüklerin genişlemesi gelişmesi ve bununla eş zamanlı olarak kalıcı barışa doğru gidilmesi konusunda kritik bir aşamaya gelinmiş oldu. Taraflar karşılıklı taahhütte bulunmuş oldu" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, çözüm sürecinde hükümet ve HDP’nin ortak açıklamasını değerlendirerek, "Bugün yapılan ortak açıklama çağrı bir müddettir HDP heyeti, yönetimi olarak üzerinde çalıştığımız ve Türkiye’de müzakerelerin sağlıklı bir noktaya gelmesi konusunda önemli gördüğümüz bir çağrıydı. Bir açıklamaydı. Sonuçta müzakerelerin başlaması ve Türkiye’de demokratikleşme özgürlüklerin genişlemesi gelişmesi ve bununla eş zamanlı olarak kalıcı barışa doğru gidilmesi konusunda kritik bir aşamaya gelinmiş oldu. Taraflar karşılıklı taahhütte bulunmuş oldu. HDP olarak bu sürece katkı sunmaya gayret ettik. Bu aşamadan sonra hükümetin bütün Türkiye toplumuna taahhütte bulunmuş olduğu demokratikleşme ilkeleri konusunda somut adımlara doğru ilerlemesi gerekir. PKK’nın da, Öcalan’ın da silahsızlanma konusunda artık hazırlığını yapması gerekir. Karşılıklı senkronize bir şekilde süreci ilerletmek gerekir. Türkiye halkları açısından hayırlara vesile olur. Önemli sürecin daha barışa doğru çevrilmesi konusunda herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirir diye temenni ediyorum" dedi.

"GÜVENLİK YASASI BARIŞI GETİRECEK BİR YASA DEĞİL"

"Tabii ki barışın bu demokrasi ve özgürlüklerle bağlantısını unutmadan hareket edeceksek, özellikle parlamentoda görüşülmeye devam eden güvenlik yasa tasarısını da gözden geçirilmesi lazım" diyen Demirtaş sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hükümet bir yandan bu tasarıda bu haliyle ısrar edip, diğer yandan ’Demokrasi konusunda adımlar atıyorum’ derse, bu birbiriyle çelişkili bir durum olur. Güvenlik yasası, barış getirecek bir yasa tasarısı değildir. Öbür taraftan müzakerelerin başlayıp bütün o temel ilkelerin açıkça şeffaf bir şekilde tartışılacağı bir süreci de destekleyelim."

Demirtaş, "Kongre süreci bekleniyor mu?" şeklindeki soruya, "Çağrı metninde belirtildiği gibi 10 temel ilkede müzakereler yapılıp genel bir konsorsiyum sağlandıktan sonra kongre toplanması silahsızlanma hızlı bir şekilde gündeme gelecek" diye cevapladı.

"HÜKÜMETİ KURTARMA OPERASYONU DEĞİL"

İki yıl önce de benzer bir çağrı olduğu ancak ne silah bırakıldığı ne de sınır dışına çekildiği yönünde eleştiriler olduğu yönündeki soruya Demirtaş, "Büyük haksızlık olur. İktidar köşeye sıkışmışsa bunu köşeye sıkıştıran bizim mücadelemizdir. Bu iktidarı kurtarma değil, Türkiye toplumuna demokrasi özgürlük manifestosu ve imkanı sunma girişimidir. Bu şekilde haksız ithamlarla kuru bir şekilde AKP’ye yaranma amacıyla yapılmış bir şey gibi algılanırsa çok ayıp etmiş yazık etmiş olurlar. Çok yoğun bir mücadeleyle bu noktalara getiriyoruz. Silahsızlanma geri çekilme ateşkes gibi durumlar gelişiyorsa, bu barışseverlerin kazanımıdır. AKP’nin lütfu değildir. Hediyesi değildir. Hep birlikte Türkiye’de barış isteyenlerin ortak emeği çabasıyla geldiğimiz noktayı Türkiye’de barışseverlerin elinin tersiyle itmesi, kabul edilemez bir durum olur. O zaman AKP’ye terk etmiş olursunuz barış alanını. Barışı biz kuruyoruz, inşa ediyoruz. Türkiye halkları olarak. Bu hükümeti kurtarma operasyonu değil. Böyle düşünülmesi, bu sürecin ciddiyetine denk düşmez yakışıksız olur. Hükümet sonuç almak istiyorsa, bir tıkanmayla karşılaşsın istemiyoruz. Bunun da yolu, hükümetin üzerine düşen görevleri, topluma verdiği sözleri, demokrasi ve özgürlükler konusunda, yeni anayasa konusunda hem adımlar hem taahhütlerle ilerlemesidir" diye konuştu.

Demirtaş şöyle devam etti:

"Biz barışa uzaklaşalım diye uğraşmıyoruz. Hep birlikte barışı çok istiyor arzuluyoruz. Bu hükümetin pratiğine bağlı. Hükümet yürüttüğü politika ile barış konusunda zerre kadar umut vermiyor. Attığı adımlarla zerre kadar barışa yaklaşmıyor. Güvenlik paketi sokaktaki uygulamalarla tekçiliğe doğru kurduğu sistemle barışa yaklaşılmaz. Bütün bunlardan değişim dönüşüm konusunda bir güven veren bir adıma doğru ilerleyecek bir hükümeti görüp barışa ne kadar yakınızı söyleyebiliriz."

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.