Kasapoğlu: “Kanser Yüzde 90 Faktöre Bağlı Oluşuyor”

Kasapoğlu: “Kanser Yüzde 90 Faktöre Bağlı Oluşuyor”
Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, “Kanser yüzde 90 oranında çevresel, yüzde 10 oranında ise kalıtsal genetik faktörlere bağlı oluşmaktadır” dedi.01-07 Nisan Kanser haftası dolayısıyla...

Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, “Kanser yüzde 90 oranında çevresel, yüzde 10 oranında ise kalıtsal genetik faktörlere bağlı oluşmaktadır” dedi.

01-07 Nisan Kanser haftası dolayısıyla açıklamalarda bulunana Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, kanserin halk sağlığı sorunu olduğunu ve kalp damar hastalıklarından sonra ölüm sıralamasında ikinci sırada yer aldığını belirtti. Dr. Kasapoğlu, “Kanser günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak gündemdeki yerini korumaktadır. Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada bulunan kanserler, yüksek oranda ölüme neden olması yanında bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücünde ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden olmaktadır. Tüm kanserlerin üçte biri önlenebilir, üçte biri erken teşhis edilebilir kanserlerdir. Toplum bilincinin ve kanser farkındalığının oluşturulması ile meme, rahim ağzı, kalın bağırsak kanseri gibi kanserlerde erken taramalarla ölümler önemli ölçüde azaltılabilmektedir. Kanser yüzde 90 oranında çevresel, yüzde 10 oranında ise kalıtsal genetik faktörlere bağlı oluşmaktadır. Çevresel faktörler arasında da tütün ürünlerinin kullanımı, sağlıksız beslenme ve obezite, alkol ve enfeksiyonlar ilk sıralarda yer almaktadır” diye konuştu.

SAĞLIK BAKANLIĞI’NDAN TARAMA PROGRAMLARI

Sağlık Bakanlığı’nın kansere yönelik tarama programları yürüttüğünü söyleyen Dr. Kasapoğlu, “Ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından Ulusal Kanser Kontrol Programı kapsamında 3 kansere yönelik tarama programları yürütülmektedir. Bunlar meme, rahim ağzı ve bağırsak kanseridir. Başta Samsun KETEM olmak üzere Aile Hekimleri ve Toplum Sağlığı Merkezleri aracılığıyla ücretsiz olarak taramalar yapılmaktadır. Meme kanseri tarama programında; 40-69 yaş kadınlara 2 yılda bir mamografi çekilerek, kendi kendine meme muayenesi eğitimi verilmekte, klinik meme muayenesi yapılmaktadır. Rahim ağzı kanseri tarama programında Ağustos 2014 tarihi itibariyle HPV testi uygulaması başlamış, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından Ankara ve İstanbul’da Ulusal HPV Laboratuvarları kurulmuştur. Bu programda 30-65 yaş grubundaki her kadının 5 yılda bir HPV testi ile taranması, pozitif çıkan olguların smear ile tekrar değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Kalın Bağırsak Kanseri Tarama Programında ise; 50-70 yaş kadın ve erkeklere 2 yılda bir Gaitada Gizli Kan Testi yapılmaktadır” şeklinde konuştu.

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIYOR

Kanser’de erken teşhisin hayat kurtardığını hatırlatan ve ücretsiz taramalar için vatandaşları sağlık merkezlerine beklediklerini söyleyen Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, şöyle konuştu: “Kanserle mücadelede her yıl 1-7 Nisan tarihleri arasında düzenlenen Kanser Haftası etkinlikleri oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Bu kapsamda Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak hafta boyunca tüm ilçelerde düzenlenecek olan çeşitli etkinliklerle halkın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesini amaçlamaktayız. Ayrıca ‘Erken Teşhis Hayat Kurtarır’ diyerek vatandaşlarımızı ücretsiz kanser taramalarını yaptırmak için kayıtlı oldukları Aile Sağlığı Merkezlerine ve KETEM’e davet ediyoruz.”

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.