Katar Emirinden Türkiye’ye Sürpriz Hediye

Katar Emirinden Türkiye’ye Sürpriz Hediye
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde atlı birliklerle karşılanan ve birliklerden etkilenen Katar Emiri Şeyh Temim Bin Hamed El Sani’nin ülkesine döndüğünde sürpriz yapara...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde atlı birliklerle karşılanan ve birliklerden etkilenen Katar Emiri Şeyh Temim Bin Hamed El Sani’nin ülkesine döndüğünde sürpriz yaparak Türkiye’ye 53 tane Arap atı gönderdiğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şuan Eskişehir’de bulunan atların daha sonra Cumhurbaşkanlığı himayesine alınacağını dile getirdi.

Arap Atı Tanıtım ve Hippoterapi Merkezi ile TİGEM İşletlemeleri’ndeki tesislerin toplu açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle gerçekleştirildi. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yatırım bedelinin 616 trilyon lira olan bu yatırımların açılışı için Şanlıurfa, Konya, Bursa ve Eskişehir’e canlı bağlantılar yapacaklarını kaydetti. Konya, Muğla, Ankara-Polatlı, Adana ve Malatya’daki yatırımların da bugün hizmete açılacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışını yapacakları yatırımlar arasında 270 trilyon lira yatırım bedeli olan 328 bin dekar arazide modern sistemlerle sulama, 262 bin dekar arazide de klasik sulamadan basınçlı sulamaya geçiş projelerinin bulunduğunun altını çizdi. “Hayvancılık bitti, battı, şudur, budur gibi böyle garip garip açıklamaları” bazen duyduklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şuanda 5 bin başlık damızlık sığır, 19 bin başlık koyun tesisi ve 175 başlık at tablası bulunuyor. TİGEM İşletmeleri’ne 500 adet traktör ve ekipman, 64 adet iş makinesi, 66 adet ilaçlama, yemleme, itfaiye aracı alındı. Tüm işletmelerde kameralarda güvenlik sistemi, ki bunları az önce izledik” dedi.

92 trilyon lira yatırım bedeliyle işletmelerde çeşitli yapıların ve tesislerin inşa edildiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm bu tesis ve hizmetlerin resmi açılışını bugün yaptıklarını anımsattı.

“İLERİ GERİ KONUŞURLARDI”

Yatırımların ülkeye ve millete hayırlı olması dileğinde bulunan Erdoğan, “12 yıl önce göreve geldiğimizde inanın batmış, bitmiş, tükenmiş bir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı vardı. Yani böyle kalkacaksınız sulama sistemi, damlama sistemi, bununla beraber en ileri teknolojiyi kullanan tarımda bir Türkiye, yok böyle bir şey. A-Z’ye hububatta, bakliyatta, her şeyde adeta dışa bağımlı bir Türkiye söz konusuydu. Ama şimdi bakın Avrupa’da birinci ve dünyada da yedinci sıraya yerleşmiş olan bir Türkiye var. Zaman zaman bakıyorum ben, muhalefet partileri başbakanlığım döneminde çıkarlardı ileri geri konuşurlardı. İnsan bunları tabii hazmedemiyor. Çünkü kendi ülkesinin aldığı mesafeyi hazmedemeyen bir anlayışla, bir zihniyetle nereye varırsınız” diye konuştu.

“YA GİT ARAŞTIR BAK, ONDAN DA ANLAMAZLAR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, içinde bulundukları merkezin bu ileri adımların atıldığı Bursa ve Malatya’dan sonraki üçüncü merkez olduğuna dikkat çekerek, “Ama sorun bunların hiçbirini bilmezler. Nerede böyle bir şey var, yok bilmezler. Ya git araştır bak, ondan da anlamazlar” şeklinde konuştu.

“ATLAR UZAK HAYALLERİ YAKIN ETTİĞİ İÇİN KIYMETLİDİR”

Atın Türk kültüründe çok önemli bir yerinin olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dede Korkut Destanı’nda zindana atılan Bamsı Beyrek kendisini 16 yıl boyunca bekleyen atına şöyle sesleniyor, ‘at demezem sana gardaş direm, gardaşımdan ileri.’ 12 yıldır bu anlayışla Türkiye’nin çehresini değiştirdik. Eğitimde, sağlıkta, ulaştırmada, tarımda, toplu konutta, sosyal yardımda ve diğer tüm alanlarda Cumhuriyet tarihinin en büyük atılımlarını gerçekleştirdik. Türkiye’nin yurt dışındaki itibarını yükselttik. Kafkasya’dan Balkanlar’a, Orta Asya’dan Afrika’ya kadar ortak tarihi paylaştığımız tüm coğrafyadaki kardeşlerimize el uzattık, onların da geleceğini aydınlattık. Demokraside, hak ve özgürlüklerde ülkemizi ileri standartlara kavuşturduk. Yasakların Türkiye’sinden özgürlüklerin Türkiye’sine geçilmesini sağladık. Şimdi yeni Türkiye vizyonumuzla 2023 hedeflerimizi bugüne kadar yapılanları daha da ileriye taşımanın çabası içindeyiz. Kaşkarlı Mahmud’un Divanu Lügati’t-Türk isimli eserinde atla ilgili tam 180 tabire yer veriliyor. Bu çok anlamlıdır. Atın atalarımızın hayatında, kültüründe işte bu kadar büyük bir yeri var. Pek çok sanatçımızın seslendirdiği Dadaloğlu’nun o meşhur Aydost bozlağında ne diyor, ‘Kalktı göç eyledi Avşar elleri, ağır ağır giden eller bizimdir. Arap atlar yakın eder ırağı, yüce dağdan aşan yollar bizimdir.’ Bakın böyle bir yaklaşım. Ata verilen değer, önem tarihimizde bu var. At gerçekten asil bir hayvan. Arap atı ırağı yakın ettiği için çok daha değerli. Atlar uzak hayalleri yakın ettiği için kıymetlidir” ifadelerini kullardı.

“AT MÜBAREK BİR HAYVAN”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, atın aynı zamanda ‘Burak’ olduğuna dikkat çekti. Hz. Muhammed’e (S.A.V) Miraç yolunda eşlik eden mübarek bir hayvan olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Önemini bu noktadaki adeta o kutlu tanımlara, onun kavuşmasını da bu tür yaklaşımlar özellikle ortaya koyuyor. Gerçekten de bizim medeniyetimizde at Allah’ın bir nimeti, şefkatle, merhametle yaklaşılması gereken bir varlıktır. Bedevilerin çölde, Türklerin Orta Asya’nın uçsuz, bucaksız bozkırlarında yaşamalarını, varlıklarını sürdürmelerini sağlayan hep at olmuştur. İngiltere’de, Rusya’da, ABD’de ve dünyanın pek çok yerinde önemli at ırklarının atası da Arap atıdır. Hangi toplum atla tanışmış, bütünleşmişse hemen arkasında büyüme, genişleme, gelişme dönemine girmiştir. Dolayısıyla at aynı zamanda bir medeniyet kurma aracıdır. Bu topraklarda at yetiştiriciliği daima önemli olmuştur.”

“KATAR EMİRİ 53 TANE ARAP ATI GÖNDERDİ”

Cumhurbaşkanı olduktan sonra Türkiye’ye gelen misafir devlet başkanlarını karşılama noktasında halef-selef oldukları Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığının son dönemlerinde başlatmış olduğu atlarla karşılama geleneğini genişleterek devam ettirmeye başladıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şuanda bizler işte 16 devletin bayraklarıyla bunu bütünleştirmek ve bu şekilde kendi geleneğimizi adetlerimizi devlet başkanlarına bu şekilde sunalım istedik. Bu tabii hakikaten çok farklı bir havayı estirdi ve sağolsun Katar Emiri’ni de böyle karşılamıştık ve Katar’da atın hakikaten çok önemli bir yeri var. Döndükten bir müddet sonra haber gönderdi, baktım bir sürpriz bize 53 tane Arap atı gönderdi. Şimdi karantinadalar Eskişehir’de ve bu atları bizim himayemize alacağız ve bu şekilde bir süreç başlatacağız. Birçok konularda attığımız adımlar biliyorsunuz bazı kesimler tarafından eleştirilmiştir. Tabii tarihlerinden, kültürlerinden, medeniyetlerinden kopuk olanlar biliyorum ki işte buradaki bu tesisi de eleştireceklerdir. Şimdi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki o karşılamalar hep eleştiriye tabi oldu ama gelen misafirler, onların yaklaşımı içerisinde bulunmadılar. Hep tebrikle buradan ayrıldılar. Kökü olmayanlar esen her rüzgarın önünde sürüklenip gitmeye mahkumdur. Biz köklerimize, tarihime, kültürümüze sahip çıkacağız. Kökü mazide olan atiyiz. Eğer bu gerçekten hareket edersek güçlü oluruz. Bu tesiste sportif amaç yanında hippoterapi denen özellikle kas hastalıkları, doğum sendromu, gelişim bozuklukları gibi hastalıkların tedavisi olacak” dedi.

CANLI BAĞLANTILAR İLE AÇILIŞLAR GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmaların arından canlı bağlantılarla açılışları gerçekleştirdi. İlk olarak Şanlıurfa’ya bağlanıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan buradaki açılışı gerçekleştirmesinin ardından Konya, Bursa ve Eskişehir’den canlı bağlantılarla açılışları gerçekleştirdi. Canlı bağlantılar ile açılışların gerçekleştirilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ve protokol üyeleri ile birlikte TİGEM tesislerinin toplu açılışlarını gerçekleştirdi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.