KEÇEMAĞARA KAZISINDA ROMA İZLERİNE RASTLANDI

KEÇEMAĞARA KAZISINDA ROMA İZLERİNE RASTLANDI
Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde 3 yıldan bu yana sürdürülen arkeolojik kazı çalışmalarında Roma dönemine ait yerleşimine rastlandı.

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde 3 yıldan bu yana sürdürülen arkeolojik kazı çalışmalarında Roma dönemine ait yerleşimine rastlandı.

Kahramanmaraş Müze Müdürü Ahmet Denizhanoğulları başkanlığında, Gazi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cevdet Merih Erek'in bilimsel danışmanlığı ile Aksaray Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İrfan Deniz Yaman tarafından yürütülen çalışmalar, Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinin yanı sıra üniversite öğrencilerinin desteğiyle sürdürülüyor.

Yrd. Doç. Dr. Erek, AA muhabirine, Keçemara'nın 2012'de yaptıkları yüzey araştırması sonucu tespit edildiğini, 3 yıl sonra da arkeolojik kazılara başladıklarını söyledi.

Keçemağara'nın önemli bir kazı alanı olduğuna dikkati çeken Erek, "Burası Roma'da alay olarak iskan görmüş bir alan. Çok net görebileceğiniz bir Roma yerleşimi var. Kahramanmaraş, Elbistan ve Gürün arasında buranın doğal bir geçit olması sebebiyle de sürekli bir insan aktivitesine sahne olmuş." dedi.

 "ALAN ARKEOLOJİK AÇIDAN ÇOK ZENGİN"

Aksaray Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İrfan Deniz Yaman ise 2015'te yaklaşık 7 metrekarelik alanda yürütülen çalışmayı 23 metrekarelik alana yaydıklarını söyledi.

Keçemağara'da üçüncü sezonunu yaşadıklarını anımsatan Yaman, "Alan arkeolojik açıdan çok zengin. Potansiyelin tam olarak anlaşılabilmesi için kazı çalışmalarının yapılması gerekiyor. Önümüzdeki yıllarda yapılacak kazı çalışmalarında daha net görüntüler elde edeceğiz ancak şu andaki potansiyel durumla ilgili oldukça umut verici bir alan olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Oldukça fazla sayıda seramik parçaları buldum. Bol miktarda hayvan kemikleri ve bu hayvan iskeletine ait çeşitli parçalar, çene ve diş gibi parçalar ele geçirdik."

Kaynak:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.