Keçiören Srebrenitsa Şehitlerini Andı

Keçiören Srebrenitsa Şehitlerini Andı
Keçiören Belediyesi, 1995 yılının Temmuz ayında Avrupa’nın merkezi Srebrenitsa’da soykırıma uğrayan 8 bin 372 kardeşini unutmadı.

- Keçiören Belediyesi, 1995 yılının Temmuz ayında Avrupa’nın merkezi Srebrenitsa’da soykırıma uğrayan 8 bin 372 kardeşini unutmadı.

Aliya İzzetbegoviç Parkı’ndaki Srebrenitsa Anıtı’nın önünde düzenlenen “Srebrenitsa Katliamı Anma Programı”na Bosna Hersek’in Ankara Büyükelçisi Damir Dzanko, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Keçiören Kaymakamı Nusret Dirim, Kosova Konsolosluğu yetkilileri, Belediye Meclis Üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Törende konuşan Büyükelçi Dzanko, 10 gün önce kimlikleri tespit edilen 175 Srebrenitsa şehidinin daha defnedildiğini açıklayarak “İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra meydana gelen en büyük soykırımdır Srebrenitsa. 10 bin insanımız katledildi. Bütün Türk halkına ve Türk yetkililere, özellikle Mustafa Ak’a çok teşekkür ediyorum. Onların yaptıkları şehit ailelerimize teselli oluyor. Onlar bize sevgi ve destek mesajları veriyorlar” dedi. İki ülke halkları arasında güçlü bağların bulunduğunu ve bu bağların kopmayacağını ifade eden Dzanko, “Srebrenitsa anneleri ve kızları adına da sizlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.

"SREBRENİTSA’YI UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ"

Srebrenitsa’da yaşanan katliamı unutmamak ve unutturmamak için her yıl bir anma programı düzenlediklerini söyleyen Başkan Mustafa Ak ise, törenin Aliya İzzetbegoviç Parkı’nın içerisine yaptıkları Srebrenitsa Anıtı önünde gerçekleştirildiğine dikkat çekti. Başkan Ak, “Srebrenitsa Katliamı’nı gerçekleştirenleri kınıyoruz. Müslümanlar için ne kadar kutsal olduğunu tüm dünyanın bildiği Mübarek Ramazan ayında Gazze’deki Müslüman kardeşlerimiz de soykırıma uğruyorlar. Srebrenitsa, Gazze ve Hocalı katliamlarını, Türkmenlerin uğradığı katliamları unutmuyoruz ve unutturmamak için anıtlar yapıyoruz. Allah hepsine rahmet eylesin. İnşallah bu katliamlar bir daha olmaz” ifadelerini kullandı. Srebrenitsa Soykırımı’nın 19 yıl önce yapıldığını, ama bugün dünyanın farklı yerlerinde yine soykırım girişimlerinin olduğunu vurgulayan Başkan Ak sözlerini şöyle sürdürdü: “Keçiören Belediyesi’nin Srebrenitsa ve Gorajde’de kardeş belediyeleri var. Onların ne acılar çektiklerini gördük, yüreklerinde yaşadıkları acıyı da yüreğimizde hissediyoruz. Orada aileler dağıldı, evleri yakılıp yıkıldı. Keçiören’de kurulan Mavi Kelebek Derneği, katliam sırasında evlerinden olan insanların tekrar yurtlarına dönebilmeleri için çalışıyor. Biliyorsunuz mavi kelebeğin şöyle bir özelliği var. Katliamda öldürülen birçok insanın cesedi kaybolmuştu ve cesetler mavi kelebekler sayesinde bulanabilmişti. 8 bin 372 şehit bilinen rakam, bilinmeyen daha çok. Sadece bu yıl 300 kişinin daha cenazesine daha ulaşıldı. Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç’in ‘Soykırımlar unutulmasın, unutulursa tekrarlanır’ sözünü unutmuyoruz.”

GÖKYÜZÜNE BALONLAR BIRAKILDI

Kaymakam Dirim de, Mübarek Ramazan ayında Gazze’de yaşanan trajedinin Türkiye’yi derinden etkilediğini kaydederek, “Onların sıkıntıdan kurtulması için yapmamız gerekenler var. Gazze için yaptıklarından ötürü Keçiören Belediyesi’ni kutluyorum. Srebrenitsa Katliamı Avrupa’nın göbeğinde meydana gelen büyük bir soykırımdır. Hala ulaşılamayan cesetler var. Bizler de Müslüman kardeşleri olarak onlara her türlü desteği veriyoruz. Keçiören’in en güzel yerinde Aliya İzzetbegoviç Parkı’nın içerisinde Srebrenitsa Anıtı yapıldı. Bunun için de Keçiören Belediye Başkanıma teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Tören sırasında protokol heyeti “8372 Sreberenitsa Soykırımı Unutmadık, Unutturmayacağız” yazılı tişörtleri giydi. Başkan Ak ve heyettekiler ayrıca, özgür Bosna Hersek için gökyüzüne çok sayıda balon da bıraktı.

KEÇİÖREN SREBRENİTSA ŞEHİTLERİNİ ANDI

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.