Kelkitli Çiftçilere Suni Tohumlama Ve Buzağı Bakım Semineri

Kelkitli Çiftçilere Suni Tohumlama Ve Buzağı Bakım Semineri
Gümüşhane Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından Kelkitli çiftçilere Suni Tohumlama ve Buzağı Bakım Semineri verildi.

- Gümüşhane Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından Kelkitli çiftçilere Suni Tohumlama ve Buzağı Bakım Semineri verildi.

Kelkit Gazi Anadolu Lisesi Konferans salonunda yapılan seminere Gümüşhane Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kadir Karakoç, Köse İrfan Can Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Bahri Bayram, Kelkit Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi İkram Coşar ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Gümüşhane Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kadir Karakoç, rutin hizmetlerin yanında eğitim faaliyetlerine de büyük önem verdiklerini, çiftçilerin en küçük sıkıntılarında bile yanlarında olup sorunlarına çözüm üretmenin öncelikli hedefleri olduğunu söyledi.

Seminerde konuşan Köse İrfan Can Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Bahri Bayram, buzağıların bakım ve beslenmesi ile ilgili konuşmasında gelecekte kendisinden verim beklenen buzağıların iyi bakıp, beslenmesi gerektiğini belirterek, “Buzağı döneminde iyi bakılan hayvanlar sağlam yapılı olurlar. Çabuk hastalanmazlar. Et ve süt verimleri fazla olur. Damızlık için kullanılacakların verimi yüksek olur. Doğumdan başlayarak bilgili bir bakım ve besleme gereklidir. Bu bölümde iyi bir buzağı yetiştirmeye ait bilgileri bulacaksınız. Yeni doğan buzağı ilgi ve bakım ister. Yapılacak işleri daha önceki bölümlerde anlatmıştık. Burada ağız sütü konusunu bir daha ele alalım. Ağız sütü doğumdan sonra ineğin memesinden gelecek sütün adıdır. Buna kolostrum da denir. Ağız sütü, protein, vitamin, mineral gibi besin maddeleri bakımından çok zengindir. Buzağıya, hastalıklara karşı direnç kazandıran maddeleri de taşır. Doğumdan sonraki ilk 1-2 saat içinde buzağıya mutlaka ağız sütü içirilmelidir. Annesini herhangi bir sebeple ememeyen buzağılara yardımcı olunarak ağız sütü içmeleri sağlanmalıdır. 3-4 gün boyunca ağız sütü içirmeye devam edilmelidir. Buzağı günde 1-2 öğün süt ile beslenmelidir.” dedi.

Bayram, konuşmasında kolostrumun insan gıdası olarak tüketilmekten daha fazla yavru için kullanılması gerektiğini konusunda çiftçileri uyardı.

Kelkit Aydın Doğan Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi İkram Coşar ise suni tohumlama konusunda çiftçileri bilgilendirdi.

Seminer, çiftçilerin karşılıklı soru ve cevapların ardından sona erdi.

KELKİTLİ ÇİFTÇİLERE SUNİ TOHUMLAMA VE BUZAĞI BAKIM SEMİNERİ

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.