"Kent, Teknokent İle Önemli Bir Teknoloji Üssüne Sahip Olacak”

Kent, Teknokent İle Önemli Bir Teknoloji Üssüne Sahip Olacak”
Yeni idare ve kuluçka binasının temelinin bu yıl atılacağını açıklayan Kahramanmaraş Teknokent Genel Müdürü Mesut Bilginer, Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TGB) 1’deki Teknokent binasında sosyal tesis ve kafeterya da olacak.

Kahramanmaraş Sütçü imam üniversitesi (KSÜ) önderliğinde 2012 yılında kurulan Teknokent, Ar-Ge ve bilişim alanlarda Kahramanmaraş sanayisine ve ekonomisine önemli katkılar sağlamaya, sanayici ve akademisyenleri bir araya getirerek projelerin gerçekleşmesine destek vermeye devam ediyor.

 Yeni idare ve kuluçka binasının temelinin bu yıl atılacağını açıklayan Kahramanmaraş Teknokent Genel Müdürü Mesut Bilginer, Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TGB) 1’deki Teknokent binasında sosyal tesis ve kafeterya da olacak. 100 metrekarelik ofislerin bulunacağı Teknokent binasıyla Kahramanmaraş önemli bir teknoloji üssüne sahip olacak” dedi.

 Dünyada yaklaşık 900 Teknokent bulunduğunu belirten Mesut Bilginer, konuyla ilgili Türkiye’de 2001 yılında 4691 Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu’nun yürürlüğe girdiğini anımsattı. O tarihte bazı üniversitelerin hemen uyum sağladığını ifade eden Bilginer, “Üniversitemizde de bir müddet bu çalışmalar devam etti. Sonunda 4 Temmuz 2011 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile Sütçü İmam Üniversitesi Kampüsü’nün içindeki 102 dönümlük arazi, ‘Teknoloji Geliştirme Bölgesi 1’ ve ÜSKİM merkezi laboratuvarlarının bulunduğu alan ise ‘Teknoloji Geliştirme Bölgesi 2’ olarak ilan edildi” diye konuştu. TGB 1 için ayrılan 102 dönümlük arazinin üzerinde kurulacak olan yeni İdare ve kuluçka binası’nın mimari projesinin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca onaylanmasının ardından, 5 bin 500 kapalı alanı olacak yeni binanın temelinin bu yıl atılacağını bildiren Bilginer, “TGB 1’deki Teknokent binasında sosyal tesis ve kafeterya da yer alacak. 20, 40, 50 ve 100 metrekarelik ofislerin bulunacağı Teknokent binasıyla Kahramanmaraş önemli bir teknoloji üssüne sahip olacak” şeklinde konuştu.

kahramanmaras-teknokent-yonetici-a.s.-genel-muduru-ogr.-gor.jpg

  Kahramanmaraş Teknokent’in, TGB 2 olarak ilan edilen alandaki yerinde 2012 yılının Eylül-Ekim dönemi itibarıyla firma başvurularını almaya başladığını kaydeden Bilginer, şöyle devam etti: “15 firmayla çalışmalarına devam eden Teknokent’te 2013 Mayıs ayında sanayi, Ar-Ge kuruluşları, üniversite arasında koordinasyon, bilgilendirme ve araştırma gibi fonksiyonları yerine getiren Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) çalışmalarına başladı. 2014 Ocak ayında ise öğrenci ve akademisyenler arasından girişimcilere destek sağlayacak Koza Kuluçka Merkezi kurularak faaliyetlerine başladı.

 Kahramanmaraş Teknokent, Ar-Ge ve yazılım-bilişim alanlarında Kahramanmaraş sanayisine ve ekonomisine önemli katkılar sağlamaya ve sanayici ve akademisyenleri bir araya getirerek proje üretimi ve projelerin hayata geçirilmesine her türlü desteği vermeye devam ediyor. Ayrıca, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinin girişimcilik ve yenilikçilik endeksinde 33’üncü sıraya Yükselmesinde’ Teknokent’in de önemli payı bulunuyor” diye konuştu.

 “Teknokent, katma değerli ürünlerin üretilmesine katkı sağlayacak” Teknokent’in bölgedeki üniversite, sanayi ve genç girişimcilere yeni bir ufuk ve vizyon sağlayacağına işaret eden Bilginer, böylece katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesine ve üretilmesine katkı sağlayacağını aktardı. Teknokentlerde kurumlar vergisi, gelir vergisi, SGK ve KDV istisnası avantajların olduğunu belirten Bilginer, şunları söyledi: “Ar-Ge çalışması yapan şirketlerin, çalıştırdıkları elemanların SGK işveren hisselerinin yarısı devlet tarafından karşılanıyor. Bu avantajlardan Kahramanmaraş’taki şirketler daha fazla yararlanmalıdır. Özellikle yazılım şirketleri başta olmak üzere şimdiden 10-15 şirket, TGB1 olarak ilan edilen yeni binamızın bitmesini bekliyor. Bu binanın faaliyete geçmesiyle yüksek teknoloji kente gelecek.” Kahramanmaraş Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren girişimci firmalara, çeşitli alanlarda imkânlar sağlandığını ifade eden Bilginer, özellikle ileri teknoloji üreten ve kullanan, ülke ekonomisine daha yüksek katma değer ve istihdam sağlayan, uluslararası rekabet gücü yüksek firmaların desteklendiğini vurguladı.

 Bu destekler hakkında bilgi veren Bilginer, şöyle devam etti: “Firmalara üniversite ile ortak çalışmalar yürütme ve üniversite olanaklarından yararlanma olanakları sunuluyor. Sektörel bazda diğer firmalarla ortak çalışma yürütecekleri koşullar sağlanıyor. Kaynakların daha etkili kullanımı ve iyileştirilmesi olanaklarından yararlanma imkanı sunuluyor. Personel eğitimlerinden ve danışmanlık olanaklarından yararlanmaları sağlanıyor. Proje çağrılarından zamanında ve hızlı şekilde haberdar oluyorlar. KOSGEB, DOĞAKA, TÜBİTAK, EURAKA, AB FONLARI, ARBEB, FP7, EURASTAS gibi destek mekanizmalarından yararlanma olanağı sunuluyor. Gelir ve Kurumlar Vergisi istisnasından yararlanma imkânı veriliyor.”

 Girişimcilik, inovasyon, Ar-Ge ve fikri mülkiyet hakları konusunda eğitim vermek ve patent temini, fikri mülkiyet hakları, lisanslama, akademik tabanlı yeni şirketlerin kurulmasını teşvik, girişimci, araştırmacı ve sektör temsilcilerini buluşturmak gibi konularda yönlendirmede bulunmak amacıyla, 2013 yılı Mayıs ayında Kahramanmaraş Teknokent bünyesinde kurulan Teknoloji Transfer Ofisi’nin faaliyetlerine başladığını aktaran Bilginer. “Sektör buluşmaları ve proje başvurularıyla etkinleşen ofisin çalışmaları olumlu sonuçlar veriyor. Kahramanmaraş Teknoloji Transfer Ofisi; sanayicinin sorunlarını çözebilecek akademisyen katılımlı ortak projelerin geliştirilmesi, ulusal Ar-Ge desteklerine kolay ulaşım, fikri sanayi mülkiyet haklarının korunması ve buluşların korunması için destek sağlanması, yeni yatırım konularında danışmanlık, şirketleşme aşamasında gerekli olan destek mekanizmalarının sağlanması gibi imkanlar sunuyor” dedi.

 Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nin girişimcilik ve yenilikçilik endeksinde 33’üncü sıraya yükselmesinde Teknokent’in de önemli payı bulunuyor. Dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.