"Kırım" İtirafı Ve Tehdit Gibi Açıklama

Kırım İtirafı Ve Tehdit Gibi Açıklama
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım’da yapılan referandum öncesi bölgede bulunan rütbesiz üniformalı askerlerin Rus askeri olduğunu itiraf etti. Putin, Ukrayna’daki protestoculara müdahaleyi de...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım’da yapılan referandum öncesi bölgede bulunan rütbesiz üniformalı askerlerin Rus askeri olduğunu itiraf etti. Putin, Ukrayna’daki protestoculara müdahaleyi de eleştirerek, “Umarız Ukrayna’ya asker göndermek zorunda kalmayız”

Putin, televizyondan naklen yayınlanan oturumda Rus vatandaşların sorduğu soruları cevapladı. Toplam 2 milyon soru gelen yayında Vladimir Putin, Ukrayna’nın doğusundaki Rus yanlısı protestolarla alakalı açıklama yaptı. Batı’yı, Ukrayna’yı kendi yörüngelerine çekmek ile suçlayan Putin protestoların Rusya kaynaklı kanallar tarafından düzenlendiğini yalanladı.

Ukrayna’nın doğusundaki halkın Kiev’deki otoriteye haklı sebeplerle protesto düzenlediğini söyleyen Putin, “Doğudaki vatandaşların meşru istekleri göz ardı ediliyor” diye konuştu. Putin konuşmasına “Doğu Ukrayna’da hiçbir Rus özel birlik veya özel kuvvet mensubu protestolara destek olmuyor. Bu bir saçmalık” diye devam etti.

TEHDİT GİBİ AÇIKLAMA

Aynı zamanda ilk kez Ukrayna’nın Karadeniz bölgesinde bulunan ve Rusya’nın ilhak ettiği Kırım’daki referandum sürecinin başlamasıyla ortaya çıkan rütbesiz üniformalı askerlerin Rus birlikleri olduğunu kabul etti. Bu askerlerin yerel güvenlik kuvvetleri olduğunu açıklayan Vladimir Putin, askerlerin orada bulunma sebebinin referandum sürecinde bölgedeki halkı silahlı radikal gruplardan korumak olduğunu söyledi. Rütbesiz askerler için “Onlar nazik ama kararlı ve profesyonel davrandılar. Referandumun açık, dürüst ve onurlu bir şekilde düzenlenmesinin tek yolu buydu. Bu sayede halk kendi düşüncelerini açık ve özgür bir şekilde dile getirebildi” dedi.

Putin ısrarla Ukrayna’nın doğusundaki protestocuların o bölgelerin vatandaşı olduğunu vurguladı. Putin, Batılı kuvvetlere bunu özellikle belirttiğini “Onların gidebileceği başka bir yer yok, onlar bölgenin gerçek sahibi” dediğini söyledi. Putin aynı zamanda Ukrayna’da protestoculara askeri müdahale yapılmasının büyük bir suç olduğunu söyledi. Putin açıklamasında “Umarız Ukrayna’ya asker göndermek zorunda kalmayız” diye konuştu.

CENEVRE’DEKİ TOPLANTI ÖNEMLİ

Putin, Ukrayna’da yaşanan krizle alakalı bugün yapılan ABD, AB, Rusya ve Ukrayna’nın dışişleri şeflerinin katıldığı Cenevre toplantısına da değindi. Bu konuda ümit beslediğini söyleyen Putin, “Bence bugün yapılan toplantı bu krizi birlikte çözümlemek ve üstesinden gelmek adına çok önemli” dedi.

Putin, Ukrayna’nın doğusunun daha önce Novorossiya adıyla Rusya’ya bağlı olduğunu, 1920’de Bolşevikler tarafından Ukrayna’ya verildiğini hatırlattı. Sebebinin sorulması üzerine “Bunu ancak Tanrı bilir” diye cevap verdi.

Rusya Devlet Başkanı Putin ayrıca Ukrayna’nın Moldova sınırındaki ayrık bölge Transnitra sınırlarının Ukrayna tarafından açılması gerektiğini söyledi. Putin, Transnistra bölgesinin özgürlük talebi ile ilgili soruyu ise geçiştirdi.

Transnistra, Moldova’nın doğusunda, Ukrayna sınırında bulunuyor. Bölge 1992 savaşından sonra iç işlerini kendi yönetmeye başlamıştı. Rus askeri birliklerinin bulunduğu bölgede Rusya’nın, Ukrayna’nın güneyini burada konuşlandırdığı askerlerle işgal edebileceğinden korkuluyordu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.