Kitup 2’nin Tanıtımı Manisa’da Yapıldı

Kitup 2’nin Tanıtımı Manisa’da Yapıldı
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından, Türkiye’de, kayıt dışı istihdam ile mücadele etmek amacıyla hayata geçirilen, ‘Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi’nin (KİTUP...

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından, Türkiye’de, kayıt dışı istihdam ile mücadele etmek amacıyla hayata geçirilen, ‘Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi’nin (KİTUP 2)’ ikinci tanıtım toplantısı Manisa’da gerçekleştirildi.

Son zamanlarda uyguladığı etkin yöntemlerle kayıt dışı istihdamın yüzde 50’lerden yüzde 34’lere düşmesini sağlayan SGK, bu oranın daha da düşürülmesi için projeler üretmeye devam ederken bu kapsamda uygulamaya giren, “Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi (KİTUP 2)” ile farkındalığın artması amaçlanıyor.

Manisa Anemon Otel’de basın mensupları ile bir araya gelen Manisa Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürü Nesrin Aras ve SGK Stratejik Yönetim ve Daire Başkanı Tahsin Şimşek, “Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi (KİTUP 2)” hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan SGK Stratejik Yönetim ve Daire Başkanı Tahsin Şimşek, “Kadınların kayıt dışı istihdam oranı erkeklerin kayıt dışı istihdam oranı bakımından daha yüksektir. Kayıt dışının en yoğun olduğu sektör tarım sektörüdür” dedi.

Proje hakkında bilgi veren SGK Stratejik Yönetim ve Daire Başkanı Tahsin Şimşek , “Türkiye’deki vatandaşlarımızın birçoğunun sosyal güvencesi bulunmamaktadır. Kayıt dışı istihdam birçok olumsuzluğun yanında sürdürülebilir ekonomiyi de sekteye uğratmaktadır. TÜİK verilerine göre ülkemizde 2014 yılında kayıt dışı istihdam oranı yüzde 34,97’dir. Yani yüz çalışan arasından 35’i kayıt dışı çalışmaktadır. Sigortasız çalışan kişiler, iş kazası, meslek hastalığı hastalık ve analık sigortası kapsamında sağlanan birçok yardımdan mahrum kalmaktadırlar. Aynı zamanda emeklilik haklarına da kavuşamamaktadırlar. Bu durum devleti de zor durumlara sokmaktadır. Bütün bunlara rağmen kayıt dışı istihdamla mücadele de yapılan çalışmalar ile Türkiye önemli bir mesafe kat etmiştir. Örneğin 2002 yılında kayıt dışı istihdam oranı yüzde 52’iken 2014 yılında yüzde 34,97’dir. Manisa’ da bu oran yüzde 39,7 olarak ortalamanın üzerindedir.” şeklinde konuştu.

Kayıt dışı istihdam kapsamında yapılan strateji çalışmaları hakkında bilgi veren Şimşek , “Kamu kurumları 5 yıllık strateji planları çıkartırlar. Bu planların arasında kurumların amaçları, hedefleri, performans göstergeleri, faaliyetleri ve projeleri bulunur. Buradaki amaç kurumun mevcut durumu analiz edilerek gelecekte olmak istediği yeri ortaya koymaktır. Bizde Sosyal Güvenlik Kurumu olarak 2015-2019 yılını kapsayan stratejik planlarımız mevcuttur. Burada 4 temel amacımız vardır. Bunlar, birincisi sosyal güvenliğin yaygınlaştırılması ve prim gelirlerimizin arttırılmasıdır. İkinci Stratejimiz veri ve bilgi paylaşımı. 3’üncüsü denetim sisteminin etkinliğinin arttırılması ve 4’üncüsü teşvik uygulamaları. Kayıt dışı istihdamla verdiğimiz en önemli çalışma bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarıdır. Bu anlamda vatandaşlarımızın sıklıkla gittiği kurumlara reklamlar ve afişler asarak diğer yandan insanları bilinçlendirmek amacıyla eğitimler veriliyor. Bu şekilde tüm Türkiye’ye ulaşmayı hedefliyoruz. Bu (KİTUP 2) projesi çerçevesinde çalışmalarımız bitmiş değil kurum olarak çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Temel amaçlarımız arasında çalışanlar arsında sosyal güvenliğin sağlanması, kayıt dışı oluşan haksız rekabet çözümüne katkı yapılması, sosyal içermenin ülkemiz çapında desteklenmesidir. Kayıtlı çalışanların arttırılması sosyal güvenliğin sürdürülebilirliğine katkıda bulunacak aynı zamanda güvencesiz yaşayan birçok insanın geleceğe güvenle bakmasını sağlayacaktır. Bununla sadece sosyal güvenlik kurumunun mücadele etmesi mümkün değildir bunun için diğer kurumlarında buna katkıda bulunması gerekmektedir.” dedi.

2014 yılı Türkiye verilerine göre kayıt dışı istihdam oranının yüzde 34.97 olduğunu kaydeden Şimşek şunları söyledi:

“2023 vizyonu çerçevesinde hedefimiz tarım dışı alanlarda kayıt dışı istihdam oranını yüzde 15 seviyelerine düşürmektir. Özellikle kadınların kayıt dışı istihdam oranı erkelere göre daha yüksektir. Bunun birçok nedeni vardır. Yıllara göre kayıt dışı oranlarına baktığımıza göre şu istatistikler karşımıza çıkmaktadır. 2008 yılında kayıt dışı çalışan kadın oranı yüzde 58,45 iken 2014 yılında bu oran yüzde 48,44’tür. Erkeklerde 2008 yılında kayıt dışı çalışma oranı yüzde 38,15 iken 2014 yılında yüzde 29,29’dur. Dolayısıyla bu oranların ortalaması alındığında 2014 yılı itibariyle yüzde 34.97 kayıt dışılık varken 2008 yılında bu oran yüzde 43,50’dir. Yani 2008 yılında çalışan her yüz kadından 59’i kayıt dışı çalışmaktadır. 2014 yılına gelindiğinde bu oran biraz daha düşerek her yüz çalışan kadından 48’i kayıt dışı çalışmaktadır. Kayıt dışının en yoğun olduğu sektör tarım sektörüdür. Bu anlamda istatistiklere baktığımızda tarım alanında genel olarak 2009 yılın itibariyle yüzde 85,84 kayıt dışı çalışan sayısı vardır. Bu oran 20014 yılına gelindiğinde yüzde 81,27’ye düşmüştür.”

KİTUP 2'NİN TANITIMI MANİSA ANEMON OTELDE YAPILDI

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.