Kıymaz “Osmanlıca Zorunlu Ders Olarak Okutulmalı”

Kıymaz “Osmanlıca Zorunlu Ders Olarak Okutulmalı”
GAP Gazeteciler Birliği Genel başkanı Zeynel Abidin Kıymaz Türk dünyasının içinde bulunduğu durum hakkında geniş bilgiler verdi.

Afyonkarahisar Oğuz Boyu Türkmenler ve Yörükler Derneğinin geleneksel olarak düzenlediği Uluslararası Türk Dünyası Bilim ve Kültür Şöleni programında konuşan GAP Gazeteciler Birliği Genel başkanı Zeynel Abidin Kıymaz Türk dünyasının içinde bulunduğu durum hakkında geniş bilgiler verdi. 300 milyon Türk dünyasının temel sorunlarından biri ortak dil ve yazı olduğunu ifade eden kıymaz son günlerde tartışma konusu olan okullardaki Osmanlıca okutulması meselesine de değinerek Osmanlıcanın okullarda seçmeli değil zorunlu ders olarak okutulmasının hatta bunun bütün Osmanlı coğrafyasında Türk topluluklarında kampanya ile okutulması desteklenmesi gerektiğini söyledi. Kıymaz konuşmasında şunları söyledi ‘’… İkinci Abdulhamithanın tahtan indirilmesi sonrasında yaşadığımız birinci Cihan harbi sonrasında Türkler mağlup devletlerarasında sayılarak, vatan topraklarının haraç mezat ehil olmayan heyetler tarafından batılı emperyalistlere peşkeş çekildi. İngilizler İstanbul limanından gemilerini sessizce çekerken bize lozanda ve sonrasında yazı dili hilafet vb konularda dayatmalarda bulundular. Bizi cephede yenemeyenler barış masasında milletimizi bölmek için bu gün 300 milyon olan Türk topluluklarının bir kısmına Latin harfi bir kısmına krıl bir kısmına Arap bir kısmına da Çin harfleri dilleri dikta ederek bizi biri birimizden anlaşamayan topluluklara dönüştürdüler. Bu yaşadığımız travma tesadüf değil Moskova da uçakta bir Özbek bir tatar bir Türkmen bir Halepli bir Peçenek bir araya geliyoruz ve maalesef biri birimizle İngilizce anlaşmaya çalışıyoruz. Osmanlıca öğrenirsek binlerce yıllık mirasımızla arşivimizle birikimimizle tarihimizle yüzleşeceğiz, dedelerimizin mezar taşlarının okunması onların tapularını mülklerini ve mirasını bize hatırlatacaktır.

AYASOFYA İBADETE AÇILMALI

Osmanlı bizim geçmişimiz ondan kaçamayız. İslam âleminin içinde bulunduğu sorunların başında birlik olunmamak yatıyor. Maalesef hilafet kaldırılarak İslam âlemi başsız dağınık bırakılmıştır. Hilafetin kaldırılması Türkiye’nin zararına olmuştur. Batı Papadan Vatikandan vazgeçmemişse bizde hilafetten vazgeçmemeliydik. Bir diğer yaramızda İstanbul’un fethinin sembolü Fatih Sultan Mehmet hanın mirası şahsı vakfiyesi Ayasofya’nın ibadete kapalı durumda olması içler acısı bir durumdur, kültür bakanlığı diyanet işleri başbakan Davutoğlu bu konuya el atarak Ayasofya’yı ibadete açmalıdır’ dedi

Programda bir konuşma yapan Azerbaycan kadın liderlerinden savaş gazisi de olan Prf.Hanım Hanımovada Türkiye’nin 300 milyon Türk dünyasının malı ve kalbi olduğuna dikkat çekerek salonu duygulandıran bir konuşma yaptı. GAP gazeteciler birliği genel başkanı Zeynel Abidin Kıymaz ve Prf.Hanımhalılova etkinliğe katkılarından dolayı plaket takdim edildi.

10834042_765424703510980_1676795435_n.jpg

Türkiye Yörük Türkmen Birliği destek verdiği şölene GAP Gazeteciler birliği genel başkanı Zeynel Abidin Kıymaz’ın yanı sıra Afyonkarahisar MHP Milletvekili Kemalettin Yılmaz, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Seydiler Belediye Başkanı İbrahim Akkaya, Türkiye’nin Çeşitli İllerinden gelen Yörük ve Türkmen Dernekleri Başkanları, Uç Beyleri, Bayan temsilciler ve çok sayıda davetli katıldı. Derneğin bu organizasyonuna, Kültür Bakanlığı, Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Aksam Alimoğlu Sanat ve Araştırma Derneği, İyigün Andezit, atılan Bilim adamları ise, Bulgaristan Türkleri adına, Vona GABOR Macaristan Turan Partisi Başkanı Doç. Dr. Nesrin Sipahi İspova, Arif Bütüc  Mamuşa Belediyesi,  Kosova Belediye Başkanı, Milazım Mazrek Mamuşa Türk Öğretim Birliği Başkanı, Macaristan Sekel Türkleri Temsilcisi ve ressam olan, David Julia, Azerbaycan’dan katılan Pr. Dr. Hanım Halilova, Emekli Büyükelçi ve Kırım Tatar Derneği Federasyon Temsilcisi Onur Öymen Türkiye Yörük ve Türkmenler Birliği Başkanı ve Beylerbeyi İrfan Tatlıoğlu katıldı. Katılımcıların yanı sıra, şenliğe sanat anlamında katkıda bulunanlar ise; Aşık Faruk Demir, Sanatçı Tahsin Duru, Sanatçı Sevil Akın, İzmir Yörükler Birliği Bayan kaşık ekibi, Ressam Mustafa Ali Kasap, Yalova Kültür Şenliği Kafkas Ekibi ve derneği Elia Ekibi Katıldı.

Türkmen Yörük Derneği başkanı şakır Altunbaş misafirleriyle tek tek ilgilendiği program panel ve konuşmalardan sonra akşamda ozanların türküleri folklor ekibinin gösterileriyle devam etti.

10818964_765370293516421_487620235_n.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.