KMTSO, Bu Kez “Çevre” Sorununa El Attı

KMTSO, Bu Kez “Çevre” Sorununa El Attı
Meclis toplantısında, sorunun çözümü için Komisyon kurulması konusunda görüş birliğine varıldı

Kahramanmaraş’ın gerek sanayi ve ticaretinin gelişmesi, gerekse turizmi ve tanıtımı konusunda birçok çalışma gerçekleştiren Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, bu kez “Çevre” sorununa el attı.  Eylül ayı meclis toplantısının ana gündem konusunu “Çevre” olarak belirleyen KMTSO, sorunun çözümü için de tarafları bir araya getirdi.

Meclis Başkanı Hanefi Öksüz başkanlığında gerçekleştirilen KMTSO Eylül ayı Meclis Toplantısında, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Osman Arısal katılarak sunum yaptı.

Çevre sorunlarının boyutu

Meclis Başkanı Mehmet Hanifi Öksüz, Onikişubat Belediye Bakanı Hanifi Mahçiçek ve Dulkadiroğulu Belediye Başkan Yrd. Tekin Alparslan’ın da katıldığı toplantının açılışındaki konuşmasında, çevre sorunlarının boyutuna dikkati çekti.

Çevre için herşey yapılmalı

Meclis Başkanı Öksüz, “Hepimiz bazen çevreyle ilgili bizim hoşlanmadığımız başkalarının yaptığı olumsuz işlerle karşılaşıyoruz. Bir bakıyoruz yolda yürürken yolun kenarına birisi çöp dökmüş öteki atık dökmüş veya bir yeri kazmış öyle bırakmış şimdi bir kere sanayinin gelişmesi için çevre bir engel olmamalı ama çevrenin korunması içinde her şey yapılmalı” dedi.

Çevre ve üretim arasında tercih yapılamaz

KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük ise, üretim ve çevrenin birlikte korunması gerektiğini belirtti. Karaküçük, “Ekolojik dengesi bozulmakta olan, bununla birlikte 7,5 milyar nüfusunu idame ettirebilmek için üretimi de sürdürmek zorunda olan dünya, üretimi ve çevreyi birlikte korumanın çarelerini aramalı, bu iki unsur arasında tercih yapma pozisyonundan kaçınmalıdır.”  dedi. 

Vazgeçilmez iki unsur

Üretimin de çevrenin de vazgeçilemeyecek iki önemli unsur olduğunu vurgulayan Başkan Karaküçük, şunları söyledi:

“Dünyada, çevre teknolojilerinin, sınai üretim teknolojisinin gerisinde kalmasıyla birlikte rantabilite ve fizibilite sorunlarına yol açtığı da bir başka mesele olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Tekstil zirvesinde sunulacak

Konuyla ilgili olarak, 23-24 Eylül tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirilen Türk-Alman Su İşbirliği Günleri toplantısında, dünyada su kirliliğinin önüne geçilmesi bakımından yeni yaklaşımlar ve yeni teknikler konusunda bir çalıştay gerçekleştirilmiştir. Bu çalıştayda öne çıkan konular Ekim ayındaki Uluslararası Tekstil Zirvesi’nde sunulacak ve ayrıca firmalarımızda teknik incelemeler yapılarak bir rapor hazırlanacaktır.”

İşletmelerimize yardımcı olmak istiyoruz

Karaküçük, bu çalışmaların öncesinde çevre sorununu meclis gündemine taşıdıklarını belirterek, “Bugün belediye başkanlarımız ve Çevre ve Şehircilik Müdürümüz ile bu konuları ele alarak değerli görüşlerine başvuracağız. Şehrimize ve işletmelerimize nasıl yardımcı olabiliriz, bunu konuşmak istiyoruz.” dedi.

Tüm yönleriyle çevre sorunu

Açılış konuşmalarının ardından Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Osman Arısal , yaptığı  geniş kapsamlı sunumda Kahramanmaraş’ın tüm çevre sorunlarını gündeme getirdi. Arısal, bütün canlıların ortak varlığı olan çevrenin; sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda korunmasını sağlamanın herkesin en temel görevi olduğunu hatırlattı.

Kirliliğin 3 nedeni

Kahramanmaraş’ın sanayi kaynaklı öncelikli çevre sorunlarının üç ana başlık altında değerlendirilebileceğini ifade eden Arısal, bunların kül – curuf atıkları,  Su kirliliği ve renk parametresi deşarj standartları ile hava kirliliği olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin  önemli sanayi merkezlerinden biri haline gelen Kahramanmaraş’ta bulunan sanayi sektörlerinin çoğunun  yakma sistemlerinde kömür kullandığını belirten Arısal, bu nedenle, kül ve cüruf atıklarının oluşması kaçınılmaz hale geldiğini anlattı.

Çözüm ve öneriler:

Arısal,  konuşmasının sonunda, sorunun çözümünü ise şu ana başlıklar altında sıraladı:

.Yakma tesislerinde kullanılan kömürlerin kapalı stok sahalarında depolanması.

Kömürlerin daha yüksek kalitede (kül, kükürt, nem oranları düşük, kalorisi yüksek) seçilmesi.

.Yakma kazanlarında çalıştırılan personele düzenli olarak eğitim verilmesi.

.Baca ve filtrelerin düzenli olarak bakımları yaptırılarak kirli emisyon oluşumunun önlenmesi.

Toplantının sonunda, sorunun çözümünün  takibi için bir komisyon oluşturulmasına da karar verildi.

655-548.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum