KMTSO VE SEÇİMLER

Bir süre önce Tekirdağ’da odalar arasında çıkan bir sorunun yargıya intikali sonrasında Odaların ayrılması ile ilgili bir yargı kararı çıktı. Bu hadise kamuoyunda bütün odalar ayrılıyor algısı doğurdu.

Bu arada Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hanifi Öksüz’ün kamuoyuna bu konuyla ilgili açıklamaları oldu.

Neler oluyor diye bir araştırayım dedim. Malum Ekim ya da Kasım ayında KMTSO ve Ticaret Borsası seçimleri var.

Ticaret Borsası Başkanlığını başarı ile yürüten Ahmet Duran Balsuyu yeniden aday olmak isterse seçime tek aday olarak gidecek. Karşısında bir rakip yok.

Ancak aynı şeyi Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası için söylemek oldukça zor. Kemal Karaküçün’ün istifası sonrasında yönetim Kurulu kararı ile Başkanlık koltuğuna oturan Serdar Zabun’un şahsı ile ilgili bir konu da değildir. Bu şehrin kaderi ile doğrudan ilgili bir konu olduğu için güçlü, toplumda karşılığı olan, entelektüel birikimi ve vizyonu olan isimlere ihtiyaç olduğudur.

Mevcut yapısı ile bu vizyoner anlayış sekteye uğramıştır. Şimdiki bu görüntüden kimse memnun değildir. Onun için şehrin ileri gelenleri şehrin geleceği adına oturup ortak bir isim üzerinde anlaşarak Odamızın başarı çıtasını tekrar yükseltmenin kaygısı içine girmelidirler.

KMTSO İKİ AYRI ODA HALİNE GELİR Mİ?

Bir şehirde mevcut kurulmuş olan Ticaret ve Sanayi Odasının iki ayrı bağımsız oda haline gelmesi mevcut yasalara baktığımızda oldukça zor görülüyor.

5174 sayılı yasanın 4 ve 5. Maddelerinde bunlar açıkça belirlenmiştir. Diyelim ki; Sanayi Odası kurulmak isteniyor. En az 1000 üye ve bu üyenin 500+1 tanesinin noter onayına ihtiyaç var. Bunda Odalar Birliğinin istemesi ve Bakanlar Kurulu kararına ihtiyaç var. Bunların hepsinin yapılması halinde ancak bağımsız bir oda haline gelmesi mümkün oluyor.

Sıkı durun şimdi; eski Oda, TİCARET ODASI olarak kalıyor. Bina v.s. her şey Ticaret Odasının malı oluyor. Yani Ticaret Odası ayrılmıyor. Ticaret Odalarından Sanayi Odaları ayrılıyor.

Kusura bakmayınız da bu da Sanayicilerin hiç işine gelmez. Onun için de kimse durup dururken ayrılalım demez. Kaldı ki toplam sanayicinin yarıdan bir fazlasını bularak sanayi odası haline getirmek bir yığın külfet ve zahmet olarak kalacaktır.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bölmek yerine birleştirmeyi savunmaktadır. TOBB yönetimi ayrılığa kolay kolay izin vermez.

Kaldı ki buna bugün başlanılsa bile en az 3-4 yıl sürer. Buradan benim anladığım Kahramanmaraş’ta suni bir gündem oluşturmak, KMTSO seçimlerine vatandaşın ilgisini azaltmak.

Oysa Kurban Bayramından sonra siyasi kulislerde, iş dünyasında kimin başkan olması gerektiği konusunda insanlar konuşmaya başlayacak ve bizlerde şehri her alanda temsil edecek bir ismin Yönetim Kurulu Başkanı olması için eleştiri ve önerilerimizi de yazacağız. Kamuoyu oluşturma gayreti içine gireceğiz.

Kahramanmaraş’ı en iyi şekilde temsil edecek etrafta onlarca Sanayici ve İşadamımız var….

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet TAŞ Arşivi