Kmü’den Ameliyat Öncesi Hastaların Bilgilendirilmesine Yönelik Araştırma

Kmü’den Ameliyat Öncesi Hastaların Bilgilendirilmesine Yönelik Araştırma
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nde (KMÜ) “Karaman’da Ameliyat Öncesi Dönemde Hastalara Verilen Eğitimin Değerlendirilmesi” konulu araştırma yapıldı.

- Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nde (KMÜ) “Karaman’da Ameliyat Öncesi Dönemde Hastalara Verilen Eğitimin Değerlendirilmesi” konulu araştırma yapıldı.

KMÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonunca desteklenen araştırma Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Şahin’in yöneticiliğinde, Öğretim Görevlileri Fatma Ayhan, Hacer Sönmezer ve Aliye Çayır tarafından gerçekleştirildi.

Cerrahi kliniklerdeki hastalara cerrahi girişim öncesi eğitim verilme durumunun değerlendirildiği araştırmada Karaman Devlet Hastanesinde Genel Cerrahi, Üroloji, Ortopedi, Göz, Kulak Burun Boğaz ve Jinekoloji servislerinde cerrahi girişim uygulanan 250 hasta gözlemlendi. Hastaların yüzde 51’ini kadın, yüzde 49’unu erkekler oluşturdu.

“HASTALAR GENELLİKLE SÖZLÜ OLARAK BİLGİLENDİRİLİYOR”

Araştırmadan elde edilen verilere göre hastaların yüzde 94’ünün hangi ameliyatı olacağı, yüzde 86’sının ameliyat öncesi tedaviler, yüzde 85’inin ameliyat izin belgesi, yüzde 50’sinin hastaneye getirilmesi gereken eşyalar, yüzde 45’inin değerli eşyaların nasıl korunacağı gibi farklı konularda sözlü olarak bilgi edindiği tespit edildi.

Ameliyat sonrasında yaşanacak süreçle ilgili edinilen bilgilerin de değerlendirildiği araştırmada hastaların yüzde 75’inin ameliyat sonrası kısıtlamalar, yüzde 70’inin ameliyat sonrası beslenme ve diyet, yüzde 67’sinin ameliyat sonrası istenmeyen durumlar, yüzde 59’unun hastaneden taburcu olacağı gün, yüzde 59’unun kontrol için nereye, ne zaman, kime başvuracağı, yüzde 50’sinin ameliyatın çalışma yaşamına etkisi gibi konularda sözlü bilgi aldığı saptandı.

“BİLGİLENDİRMELER STRESİ AZALTIYOR”

Araştırma hakkında değerlendirmede bulunan KMÜ Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Şahin, “Hastalara ameliyat öncesi yapılması gerekenler ve cerrahi girişim konusunda gerek hekimler gerekse hemşireler tarafından verilen bilgi hastaların korku, anksiyete ve stresini azalttığı gibi stresle baş edebilmesini de sağlıyor” dedi.

Prof. Dr. Ali Şahin, yapılan araştırma ile ameliyat öncesinde ve sonrasında yaşanan süreçle ilgili önemli bilgiler elde ettiklerini de ifade ederek, “Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda, hekim ve hemşirelerin bilgi vermede daha etkin olması gerektiği ortaya çıkıyor. Yazılı bilginin daha kalıcı olmasından dolayı bilgi verirken sözlü bilginin yanında yazılı bilginin de sunulması büyük önem taşıyor” diye konuştu.

KMÜ’DEN AMELİYAT ÖNCESİ HASTALARIN BİLGİLENDİRİLMESİNE YÖNELİK ARAŞTIRMA

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.