Kolombiya Cumhurbaşkanı harekete geçti

Kolombiya Cumhurbaşkanı harekete geçti
Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manule Santos, Kolombiya Devrimci Silah Güçleri (FARC) ile imzalanan barış anlaşmasının referandumda reddedilmesinin ardından...

Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manule Santos, Kolombiya Devrimci Silah Güçleri (FARC) ile imzalanan barış anlaşmasının referandumda reddedilmesinin ardından muhaliflerle görüşmelerin başlatılması için üst düzey hükümet yetkililerinden oluşan bir ekip görevlendirdi.

Kolombiya'da hükümet ile FARC arasında 52 yıllık iç savaşa son veren barış anlaşması, 4 yıl süren müzakerelerin ardından Küba'nın başkenti Havana'da geçtiğimiz ay imzalanmıştı. Fakat anlaşma Pazar günü yapılan referandumla reddedilmişti. Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manule Santos ise barış anlaşmasının kurtarılabilmesi için harekete geçti. Santos, muhaliflerle görüşmelerin başlatılması için üst düzey hükümet yetkililerinden oluşan bir ekip görevlendirdi. Santos, açıklamayı siyasi parti liderleri ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptı.

ESKİ CUMHURBAŞKANI KATILMADI

Referandumda "hayır" kampanyasının başını çeken eski cumhurbaşkanı Alvaro Uribe ise toplantılara katılmadı. Hükümet ile yürütülecek görüşmelere 3 müzakereci görevlendiren Demokratik Merkez Partisi Başkanı Uribe, FARC üyelerinin hapis cezasına çarptırılmasını hatta bazı FARC liderlerinin siyasetten men edilmesini istiyor.

Cumhurbaşkanı Santos, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamasında 260 bin kişinin öldürüldüğü çatışmanın sonlandırılması için B planının olmadığını ifade etmişti. Sonuçların açıklanmasının ardından Santos ve FARC üyeleri barış anlaşmasının sağlanabilmesi için çabaların süreceği konusundaki kararlılığını dile getirmişti. Santos, "Görev süremin son anına kadar barışı arıyor olacağım, pes etmiyorum" demişti. FARC lideri Timoleon Jimenez ise, karşılıklı ateşkesten yana olduklarını ifade etmişti.

Pazar günü yapılan referandumda yüzde 50.2 "hayır", yüzde 49.8 ise "evet" yönünde oy kullanmıştı.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.