Kombassan’dan “Sigara Bırakma Yöntemleri” Seminerleri

Kombassan’dan “Sigara Bırakma Yöntemleri” Seminerleri
Kombassan çalışanlarına “sigara bırakma yöntemleri” konulu eğitim semineri verildi.

- Kombassan çalışanlarına “sigara bırakma yöntemleri” konulu eğitim semineri verildi.

Kombassan yetkililerince yapılan açıklamada, tüm şirket çalışanlarını, tütün mamullerinin zararları hakkında bilgilendirmek, bilinçlendirmek, sigarayı bırakmalarına yardımcı olmak ve bu husustaki devlet destekleri hakkında bilgi vermek amacıyla, "Dumansız Hava Sahası” kampanyası çerçevesinde seminerler düzenlendiğini bildirildi. Açıklamada, bireye ve topluma zararları bilimsel olarak açıkça kanıtlanmış tütün ürünlerinin etkilerinden tamamıyla korunabilmek amacıyla, tek bir sigara kullanan personel kalmayıncaya kadar, bilinçlendirmenin devam edeceğini ifade eden yetkililer, böylesine hayati öneme sahip bir projede kendilerine destek veren Konya Numune Hastanesi’ne, Göğüs Cerrahisi Uzmanı Dr. Bekir Tezcan’a ve Akademi İş Sağlığı ve Güvenliği Merkezi yönetimine de teşekkürlerini belirtti.

Konya Numune Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Dr. Bekir Tezcan’ın, sigaraya başlama nedenleri, sigaranın insan vücuduna etkileri ve sigaradan kurtuluş yolunda yapılabilecekler hakkında açıklamalarda bulunduğu seminere, Kombassan çalışanları yoğun ilgi gösterdi.

Uzman Dr. Bekir Tezcan, sigara kullanmanın, 2006 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından alışkanlık değil, hastalık olarak kabul edildiğini, sigaranın bulaşıcı, kitle imha silahı olarak nitelendirildiğini ve hızla yayıldığını belirtti. Türkiye’de yaklaşık 17 milyon kişinin sigara kullandığını, kullanım yaşının gittikçe düştüğünü ifade eden Tezcan, sadece 20 dakikalık sigara içilmemesi durumunda bile vücudun olumlu yönde tepki verdiğini, nikotinin 48 saatte vücuttan atıldığını, ilerleyen yıllarla birlikte vücut fonksiyonlarının gittikçe iyileştiğini, kanser ve kalp krizi riskinin azaldığını, 15 yıl sonra ise hiç sigara içmemiş gibi temizlendiğini ifade etti. Sigarayı bırakmada sosyal, psikolojik ve fiziksel desteğin gerekliliğini vurgulayan Dr. Tezcan, özellikle bilinmesi gerekenler olarak; “Sigara bırakılmaz değildir, uzman yardımı alındığı takdirde bırakma oranı çok yüksektir, bu yardım devlet tarafından ücretsiz yapılmaktadır” dedi. Dr. Tezcan, bağımlıların kendi çabasıyla sigarayı bırakma imkanının da bulunduğunu, ancak tekrar başlama durumun da, tekrar bırakmanın en az 2-3 yıl ertelendiğini vurguladı.

Uzman Dr. Tezcan, ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’nı arayanlara, sigara bırakma planı çerçevesinde belli periyotlarla geri dönüş yapılarak kişinin takibinin sağlandığını ifade etti.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.