Kosova Piriştine Üniversitesi’nde Türk Dili Ve Edebiyatı Bölümü’ne Ekipman Desteği

Kosova Piriştine Üniversitesi’nde Türk Dili Ve Edebiyatı Bölümü’ne Ekipman Desteği
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından Kosova’da Priştine Üniversitesi Filoloji Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne teknik donanım desteğinde bulunuldu.

- Türk İşbirliği ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından Kosova’da Priştine Üniversitesi Filoloji Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne teknik donanım desteğinde bulunuldu.

TİKA tarafından Kosova’daki eğitime destek verilmesine yönelik gerçekleştirilen projelere bir yenisi daha eklendi. Proje kapsamında Priştine Üniversitesi Filoloji Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne teknik donanım desteğinde bulunuldu.

TİKA tarafından temin edilen projeksiyon cihazı, arşiv taramalarında kullanılmak üzere özel bir tarayıcı, yazıcı, hard disk ve bilgisayarlardan oluşan teknik ekipman Priştine Üniversitesi Filoloji Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü yetkililerine teslim edildi. TİKA tarafından gerçekleştirilen proje ile özel tarayıcı ve diğer donanımlar sayesinde de Kosova’da 1969-1999 yılları arasında aralıksız Türkçe dilinde yayımlanan Tan gazetesi yanısıra Türkçe yayınlardan oluşan arşivin dijital ortama aktarılması gerçekleşecek.

Tan Yayınevi bünyesinde çeşitli toplum, sanat, edebiyat ve çocuk dergileri ve 150’den fazla çeviri ve telif kitap yayınlanmıştı. Proje kapsamında öncelikle gazetelerin taranmasını müteakip dergiler ve kitapların da taranması planlanıyor. Arşivin dijital ortama aktarılması Türkçe’nin korunmasına katkı sağlamasının yanısıra günümüz ve gelecekte yapılacak bilimsel araştırmalar için çok değerli bir altyapı oluşturacak. Sözkonusu arşiv dönemin kültür politikalarının araştırılması, incelenmesi için en önemli yazılı kaynaklardan biri olma özelliği taşıyor.

TİKA tarafından temin edilen diğer malzemeler ise Bölüm bünyesinde görev yapan öğretim üyeleri ve araştırma görevlilerince bölüm faaliyetlerinde kullanılacak. 25 yıl önce Priştine Üniversitesi Filoloji Fakültesi bünyesinde kurulan Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Kosova’da lisans düzeyinde Türk Dili ve Edebiyatı eğitimi veren tek merkez olma özelliğini taşıyor.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.