Küçük Esnaf Zor Durumda, Destek Bekliyor.

Küçük Esnaf Zor Durumda, Destek Bekliyor.
Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren küçük esnaflar zor durumda olduklarını hükümetten bazı destekler beklediklerini söylediler.

Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren küçük esnaflar zor durumda olduklarını hükümetten bazı destekler beklediklerini söylediler.

Kahramanmaraş Gazetesi olarak bu hafta küçük esnafın nabzını tuttuk. Kahramanmaraş’ta açılan Büyük AVM’ lerin küçük esnafı zor durumda bıraktığını belirten esnaf Adem Arıcı; “Büyük AVM’lerin şehir merkezinde olması bizleri çok etkiliyor. Rekabet etmekte çok zorlanıyoruz. Birde esnafımız ödemelerini zamanında yapamayınca, ihtiyaç kredilerine yöneliyor. Bu durum esnafın daha da zor durumda kalmasına neden oluyor. Hükümetten beklentilerimiz var. Bunlar vergilerin düşürülmesi, küçük esnafın ödediği Bağkur ve SSK Primlerinin düşürülmesi (Sanayicilere büyük teşvikler veriliyor, vergi indirimleri veriliyor.) Bizler de zor durumdayız. Prim ödemelerinde indirim istiyoruz.  Hükümetimiz bizlere destek olmalı. Toki’den bir beklentimiz var. Bizim gibi küçük esnafların içinde olacağı en az 200 esnafımızı bir araya getirerek alışveriş merkezi gibi yer yapmasını ve bizleri bir araya toplamasını bekliyoruz. Bizler ancak bu şekilde diğer Avm’ler ile rekabet edebiliriz” dedi.

Kahramanmaraş Gazetesi sordu esnaf Adem Arıcı cevapladı.

Adem Bey küçük esnaflarımızın durumu nasıl ekonomi yönünden iyi mi?

   Küçük esnaflarımız AVM’lerin şehir merkezinde olmasıyla birlikte artık onlarla rekabet edebilmekte zorlanıyor. Küçük esnaflarımız ihtiyaç kredilerinin artmasıyla ev ve araç kiralarına yoğunlaşmalarından dolayı ilk etkilenen kesim küçük esnaflardır. Çünkü İhtiyaçlarını tasavvufa gittikleri için ister istemez bütçelerin çoğunluğunu ev ve araç kredilerine bağlıyorlar. İkinci sırada da AVM’lerin şehir içinde olmaları sebebiyle büyük markaların konseptlerin düzgün olması ve insanların yağmurda çamurda kapalı mekânlarda ve ihtiyaçların tamamını hepsini aynı yerde karşılayabildikleri için küçük esnafları ikinci sırada tercih ediyorlar. Bu durumda da küçük esnaflar bu şekilde etkileniyor.

 

Küçük esnaflar SGK, BAĞ-KUR ve vergileri zamanında ödeyebiliyor mu?

   Kahramanmaraş kalkınma da öncelikli bir şehir. İş adamlarına SSK priminde indirim yapılıyorsa bunun küçük esnaflara da yapılması lazım. Küçük esnafların %40’ ı primlerini BAĞ-KUR’l arını ödemekte zorlanıyor. Küçük esnaf ödeyebilse saten devlet arada bir BAĞ-KUR’da ya da SSK’da yapılandırma yapmaz.

 

Avm’lerin esnafa ne gibi zararları var?

Avm’lerde alışveriş şekli insanlara biraz daha cazip geliyor. Taksitlendirmeler var, ikincisi artık küçük esnafla büyük esnafla arasındaki fiyat makası da daraldı. Yani bugün Avm’lerde ki esnaflarda bizle aynı fiyatları yakın fiyatlarda satıyorlar. Sattıkları için de insanlar avmleri tercih ediyor. Avmler Sabah 9’dan akşam 11’e kadar açık, bir esnaf bu kadar açık tutamıyor.

 

Esnaflar sorunlarını dile getirmek için bir çalışmanız var mı?

   Kahramanmaraş’ta ki esnaflar olarak Küçük esnafları koruma derneği çatısı altında toplanmayı düşünüyoruz. 8-10 esnaf olarak böyle bir çalışmamız var. Yakın zamanda dernekleşmeyi düşünüyoruz. Esnaflarımızın sıkıntılarını, problemlerini ülkemizin önde gelen kurum, kuruluşların da bunların sıkıntılarını aktaracağız.

 

Kahramanmaraş’ta ki sivil toplum örgütleri örneğin Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği esnafların sorununu gündeme getirebiliyor mu?

 

      Şimdi Kahramanmaraş’ta odalar birliği var ve her esnafın kendine ait odaları var. Mesela Mani faturacıların Attarlar odası ya da Terziler Odası, demircilerin Demirciler Odası var. Lokantacıların; Lokantacılar Odası var. Bizim düşündüğümüz sistem bunların tamamını kapsayan bir sistem. Yani o birimin sadece sorunları aktaran bir sistem değil. Çünkü ben iş yaparsam, lokantacı da yapar, demirci de iş yapar. Piyasada ki hareketlilik herkesi aynı anda etkiliyor. Bunun içinde hepsi bir birinden bağımsız düşünülemez. Yani Manifaturacılar gidip te sadece kendi sorunlarını değil herkesin birden sorunlarını çözüme kavuşturmak istiyoruz.

 

     Küçük esnaflarla ilgili devletin organize ettiği; TOKİ aracılığı ile nasıl ev veriliyorsa küçük esnaflara da kapsayacak bir şekilde alışveriş yapılabilir. Avm’lerle rekabet edebilir bir şekilde getirilir. Hangi esnafımız iyi ise onu tercih edebilir” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.