“Kültürümüz kadın ellerinde hayat buluyor”

“Kültürümüz kadın ellerinde hayat buluyor”
Kahramanmaraş kent merkezinde günlük olarak yayım yapan “Manşet” gazetesinin 17 Ocak 2017 tarihli Salı günkü sayısı “Kültürümüz kadın ellerinde hayat buluyor” manşetiyle çıktı.İşte haberin ayrıntıları;

Kahramanmaraş kent merkezinde günlük olarak yayım yapan “Manşet” gazetesinin 17 Ocak 2017 tarihli Salı günkü sayısı “Kültürümüz kadın ellerinde hayat buluyor” manşetiyle çıktı.

İşte haberin ayrıntıları;

Unutulmaya yüz tutmuş Kahramanmaraş'a özgü, geleneksel el sanatları olan Ahşap Oyuncak, Osmanlı Çarıkları ve Sim Sırma Kadın Aile Şube Müdürlüğü tarafından atölyelerde verilen eğitimlerle yeniden hayat buluyor.

Kültürümüzün yeniden canlanması adına çeşitli kurslar açan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kadın Aile Şube Müdürlüğü kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri kadınların elinden günümüz hayatına aktarıyor. Atölyelerde verilen eğitimlerle kadınlar hem meslek sahibi oluyor hem de Kahramanmaraş yöresine ait tarihi geleneksel el sanatlarını yeniden canlandırıyor. Ahşap Oyuncak, Sim Sırma ve Yemeni kurslarıyla tarihi yeniden gün yüzüne sunan Kadın Aile Şube Müdürlüğü, kadınların daha çok hayat içerisinde yer almalarını ve sosyalleşmelerini amaçlıyor. Konuyla ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan Kadın Aile Şube Müdürü Ayşe Taşkıran, “Toplamda 3 kursumuz var. Bunlar Ahşap Oyuncak, Sim Sırma ve Yemeni (Osmanlı Çarıkları)’dır. Bu kurslarımız kadınlara yönelik kurslardır. Kahramanmaraş’a ait olan eserler gün geçtikçe önemini kaybetmeye başlıyor. Bu yüzden bu tür kurslar hem Kahramanmaraş adına yeniden can buluyor” dedi.

“ÇOCUKLARA VE KADINLARA FAYDASI VAR”

Ahşap oyuncağı geleceğin mesleği olduğunu söyleyen Taşkıran, insanların plastik oyuncaklardan ve suni eşyalardan kurtulmak istediklerini, özellikle annelerin ahşap oyuncaklara rağbet gösterdiğini kaydetti. Taşkıran, “Hazır oyuncaklarda çocuğun önüne hazır olarak koyuyorsun. Hayal etmesine izin vermemiş oluyorsun. Doğal olarak hazırcı ve doyumsuz bir nesil yetişiyor. Hayal gücü üretkenliği destekliyor. Birçok açıdan buradaki kursların faydası var. Ahşap oyuncaları seçmiş olmamızda ki neden hem çocuklara ve kadınlara faydası var. Hem de tarihi olarak da tarihi Maraş oyuncaklarını canlandırmış oluyorsunuz” şeklinde konuştu.

“TARİHTE Kİ DESENLER GÜN YÜZÜNE TAŞINIYOR”

Sim sırma kursunda tarihteki desenlerin gün yüzüne çıkması için amaçlandığını ve Kahramanmaraş için önemli bir yere ait olduğunu ifade eden Taşkıran, şunları kaydetti: “Sim sırma kursunun özelliği elde sim sırmadır. Yani makinada işlem yapmıyoruz. Elde sim sırma tasarım çizimler, desenler şeklinde yapılıyor. Tarihten desenler gün yüzüne aktarılıp elde sim sırma ile kadınlar tarafından işleniyor. Sim Sırma işi Kahramanmaraş yöresine aittir. Maraş’ı canlandıran bir el işidir. Tarihi geleceğe aktaran bir meslektir. Orada yapılan ürünleri biz elimizden geldiğince kadınlar adına pazarlıyoruz ve kadınların aile bütçesine katkıda bulunuyoruz. Geçen yıl yaptıkları birçok ürünün satışını yaptık. Ne satış olduğuysa yapan kişiye emeğinin karşılığını verdik.”

  “KADINLARIN FITRATINA UYGUN”

 Kahramanmaraş’ın önemli sanatlarından biri olan Osmanlı Çarıklarını geleceğe taşımak istediklerini söyleyen Taşkıran, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Osmanlı çarıkları kursu ise yine kadınlarımıza yönelik meslek edindirme kurslarımızdan birisidir. Kadınların ellerine yatkın kurslardır. Yemeniyi mesela örüyorlar. Kadının fıtratına uygundur. Buradaki maksat Osmanlı çarıklarını geleceğe taşımaktır. Bu sanatın, bu zanaatın unutulmaması kadınlarımızla yeniden gün yüzüne çıkması ve bununla birlikte burada ördükleri, öğrendikleri yemenileri dışarıya pazarlayabilecekler. Ya da yemeni ustaları bunlara iş imkânı sağlayabilecek. Böylelikle aile bütçesine katkıda bulunuyoruz. Çok fazla yemeni çeşitleri var bunları gruplarına göre öğreniyorlar.”

“ESERLER GÜN GEÇTİKÇE ÖNEMİNİ KAYBEDİYOR”

Kursa katılan kursiyerlere kurs sonunda sertifika vererek mezun edeceklerini kaydeden Taşkıran, sonrasında kadınların yaptığı el emeklerini satışa sunacaklarını söyledi. Sadece kursu verip bırakmadıkları dile getiren Taşkıran, şunları kaydetti: “Bu kurslarımız Ekim ayında başladı Mart ayına kadar devam edecek. Kursiyer kadınların çocuklarına bakılması için çocuk oyun odaları bulunmaktadır. Kursa ilk başvuranları alıyoruz. Bu yıl giremeyen gelecek yıl devam edecektir. Devamsızlıktan kalan öğrencilerin yerine tekrar alıyoruz. Kursa katılan kadınlara sertifikalarını vereceğiz. Kurstan mezun olmuş oluyor. Sonrasında satış imkânı sağlayacağız. Bayanların yaptıkları ürünleri orada satabileceğiz. Biz burada sadece kursu verip bırakmıyoruz. Kursiyerlerimizin öğrendikleri işleri devam ettirmek istedikleri takdirde yaptıkları ürünleri satabilecekleri mekân ve imkânda sunuyoruz. Birçok kurs bizim verdiğimiz imkânı vermiyor. Burada öyle değil. Geçen yıl ahşap oyuncak, sim sırma, kitre bebek ve ney kurslarımız vardı. Bu kursların oluşması için piyasanın alıcısı olması lazım. Alıcısı olmayan kursları çok fazla açmak istemiyorum. Bu kadınlarımız öğrendikleri mesleği idame ettirebilsinler. Onun yerine kitre bebeği bıraktık ve onun yerine Osmanlı çarıkları kursunu açtık. Şuan 3 ana dalda ilerliyoruz hatta 4.’sünü de düşünüyoruz. Ona bir türlü karar veremedik. Keşke imkân olsa da bakırcılık, ceviz oyma gibi kurslar açsak. Kahramanmaraş’a ait olan eserler gün geçtikçe önemini kaybetmeye başlıyor. Biz esnaf ziyaretlerinde bulunduğumuzda esnaflar çırak bulamadıklarını söylüyor. Mesela burada ona da fırsat tanımış oluyoruz. Çırak illa erkek çocuktan olmak zorunda değil. Bir kadında çıraklıktan başlayıp bir usta olarak yetiştirilebilir. Amaç dediğim gibi hem tarihimiz yaşasın, hem de kadınlarımız meslek sahibi olsun.”

“BAYANLARIN İLGİSİ ÇOK FAZLA”

 Osmanlı Çarıkları Ustası Çiğdem Kopar ise Kahramanmaraş’ta ilk defa çarık kursunun açıldığını söyleyerek şunları kaydetti: “Burada Büyükşehir Belediyesinin atölyesinde yaş aralığı olmadan bayanlara çarık kursu vermek için başladık. İnşallah verimlide olacak. Küçük minyatür modellerimizden başlayarak büyük ayağa giyilecek, çanta ve cüzdan modellerimiz var. Bunlara da çalışacağız. Bayanların ilgisi de çok fazla. Severek gelebiliyorlar. Çeşit olarak minik maskot yemeni, minik çarık, anahtarlıklar, cevşen, örgülü çarık, sandalet modelleri, nakışlı yemeni gibi ürünlerimizi sezon bitene kadar öğreteceğiz. Kursumuzda 20 kişi kayıtlı öğrencimiz mevcut ve hepsi aktif olarak geliyorlar. Hazırladığımız ürünlerimizi yılsonunda sergimizde sergileyeceğiz. Bu işi yapan 4.kuşağım. 4. Kuşak olarak dedelerimizin mesleğini bayanlarımıza destek vererek bu işi sürdürmeyi düşünüyorum.“

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.