Kurban Atıklarına Dikkat

Kurban Atıklarına Dikkat
Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKUD) Malatya İl Temsilcisi Erol Karaaslan, kurban atıklarının tehlike saçtığını kaydederek, "Kurban Bayramı'nda çevremize nezih, kurbanımıza nazik olalım" dedi.

- Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKUD) Malatya İl Temsilcisi Erol Karaaslan, kurban atıklarının tehlike saçtığını kaydederek, "Kurban Bayramı'nda çevremize nezih, kurbanımıza nazik olalım" dedi.

Kurban Bayramı'nda vatandaşları kurbana nazik ve çevreye duyarlı davranmaya davet eden Karaaslan, "Kurban, insanoğluna verilmiş dünyevi nimetleri temsilen manevi bir görevi ifaya vesile kılınan bir araçtır. Vesile kılındığı yüksek manaya hürmeten kurbanın kendisi de hürmete layıktır. 'Kesilene merhamet edene, Allah Kıyamet günü rahmet eder' müjdesi ve tavsiyesine uyarak bu bayram kurbanlara merhamet, şefkat ve hürmet çağrısında bulunuyoruz" diye konuştu.

"HASTALIKLARIN BİRÇOĞU GIDA YOLUYLA BULAŞIYOR"

Karaaslan, insanlara hastalıkların birçoğunun gıda yoluyla bulaştığına dikkat çekerek, "İnsanlarda görülen hastalıkların birçoğunun gıda yoluyla bulaştığı, hastalık taşıyan gıdaların da yüzde 90’ının hayvansal ürünlerden elde edildiği unutulmamalıdır. Bu tehlikelerin azaltılması veya ortadan kaldırılabilmesi için kurbanların sağlıklı hayvanlar arasından seçilmesi önemlidir" ifadelerini kullandı.

"KURBAN ATIKLARI TEHLİKE SAÇIYOR"

Kurban atıklarının tehlike saçtığını dile getiren Karaaslan, şunları söyledi: "Her yıl 'kurban atıkları tehlike saçıyor' afişi ile gündeme gelen atıklar bir diğer önemli konudur. Özellikle mikrobiyal ve zoonoz (hayvandan insana geçen hastalıklar) hastalıkların ortaya çıkmaması için kurban atıklarının gelişigüzel bırakılmaması önemlidir. Bu atıkların kimseye zarar vermeden temizlenmesi konusunda belediyeler titiz davranmalı, halkımız da hem kirliliğe sebebiyet vermemek hem de temizlenmesine ortak olmak hususunda gayretli ve dikkatli olmalıdır. Atıklar konusunun basit bir kirlilik hadisesi olmadığı unutulmamalı, çok önemli bu ibadetin yerine getirilmesi sırasında nahoş görüntülerin ortaya çıkmaması için azami gayret gösterilmelidir. Bu dikkatli tutum hem adına kurban kesilen zata hürmete vesile olacak hem de hürmetsizliğe mani olacaktır. Aynı zamanda inananların gönüllerini hoşnut edecek, nezaket, incelik, ahlak ve irfan dini İslam’ın Kurban emrini kavramakta güçlük çekenlerin şüphelerini teskin edecektir. ÇEKUD olarak Kurban Bayramınızı şimdiden kutlar, daha nice bayramlara sağlık mutluluk ve esenlikle ulaşmanızı dileriz."

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.