Kurban Yaralanmalarında Dikkat Edilecek Hususlar

Kurban Yaralanmalarında Dikkat Edilecek Hususlar
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bahadır Bülent Güngör, kurban keserken meydana gelebilecek yaralanmalar ve alınması gereken önlemlerle ilgili uyarılarda bulundu.

- Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bahadır Bülent Güngör, kurban keserken meydana gelebilecek yaralanmalar ve alınması gereken önlemlerle ilgili uyarılarda bulundu.

Doç. Dr. Bahadır Bülent Güngör, Kurban Bayramı’nda kurbanlıkların işi bilen insanlar tarafından kesilmesi gerektiğini, aksi takdirde ciddi yaralanmaların meydana gelebileceğini söyledi. Doç. Dr. Güngör, "Kurban Bayramı’nda insanlar yaralanmaya maruz kalabiliyor. Hayvanı tutan ipin ele dolanarak parmağın kesilmesi veya kopması, hayvanların kesen kişilerin üzerine düşmesi, hayvanın tekme atması durumları yaşanabilir. Bunlar hayati tehlikeye varabilecek ciddi yaralanmalara sebep olabilir. Küçükbaş hayvanlarda ise hayvanı bacağından asarken üzerinize düşerek ciddi sakatlıklar oluşabilir. Et parçalama sırasında el kesiklerinin yaşanması, acil servislere gelen sık vakalar arasında. Bu kesiklerde yüzeysel ciddi olmayan sıyrıklardan parmak kopmasına kadar gidebilecek yaralanmalar yaşanabiliyor. Elleri korumak için de yeni çıkan yasa gereği çelik eldiven takılmalıdır. Aksi takdirde yaralanmaya maruz kalındığında ciddi sağlık problemleri meydana çıkabilir" dedi.

Kurban kesilirken meydana gelebilecek yaralanmalarda panik olmadan hareket edilmesi gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Bahadır Bülent Güngör, "Meydana gelen yaralanmada ilk önce panik olmadan kanamayı durdurmaya çalışmalıyız. El kesiklerinde durdurma işlemi kolay olabilir ancak bileğimize doğru bir kesik oluşmuşsa, atar damarların kesikleri çok daha ciddi ve hayati tehdit oluşturabilir. Çevreden edinebileceğimiz temiz bir havlu veya bezle kesik olan bölgeye hemen sıkıca baskı yaparak kanın fazla akmasını önlemeliyiz ve vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gitmeliyiz. Kesik parmağımıza geldiyse de aynı işlemi yapmalıyız. Eğer parmak kopmuşsa da aynı işlemi yapıp, kopmuş olan parmağı içi buz dolu kapalı bir poşete ya da kutuya koyup en kısa zamanda hastaneye götürmeliyiz. Kopan parmağı buzla temas ettirmemeli, buzu ayrı bir poşet içinde parmakla temas ettirmeliyiz" diye konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.