Kurbanlık Hayvan Alırken Dikkat Edilecek Hususlar

Kurbanlık Hayvan Alırken Dikkat Edilecek Hususlar
Trabzon Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Yazıcı, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi vatandaşlara uyarılarda bulunarak kurbanlık alırken hayvanların küpesine ve sağlık raporlarına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

- Trabzon Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Yazıcı, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi vatandaşlara uyarılarda bulunarak kurbanlık alırken hayvanların küpesine ve sağlık raporlarına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Yazıcı, Kurban Bayramı yaklaşınca hayvan hareketlerinde önemli bir artış olduğunu belirterek, “Bu günlerde artış başlamış ve her geçen gün hızlanacaktır. Hayvan hareketleri hayvanların bir ülkeden diğerine, bölgeden diğer bölgelere, ilden ile, ilçeden ilçeye, köyden köye şeklinde olmaktadır” dedi.

İnsanların hastalanmasına sebep etkenlerin yüzde 61’inin hayvansal kökenli olduğuna dikkat çeken Yazıcı, “Bunun yanında, insan sağlığı açısından gıdaların ortaya koyduğu riskin de yüzde 90’ı hayvansal kökenli gıdalardan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, hayvan ve hayvansal ürünlerden gelebilecek bu tehlikelerin azaltılması veya ortadan kaldırılması açısından, kesilen hayvanın sağlıklı olması önem arz etmektedir. Bulaşıcı hayvan hastalıklarında kurbanla yayılımının çok olduğu gerçeğini de düşünürsek Kurbanla riskin ne kadar yakınımızda olduğunu gösteriyor. İşte bu sebeple kurbanlıklarımızı tercihen ya kendi işletmemizden veya kurban pazarlarından almamız gerekir. Her iki yolda doğru bir tercihtir” ifadelerini kullandı.

Çok zayıf olan ve yeni doğum yapmış olan hayvanların alınmaması gerektiğini kaydeden Yazıcı, “Bildiğimiz sağlıklı hayvanı kesmek veya denetimi yapılan hayvanları kurban pazarlarından almak en doğru başlangıç olacaktır. Kurbanlık hayvan alımlarında dikkat edilecek hususlara gelince; Veteriner Sağlık Raporu ile büyükbaş hayvanlar için pasaport, küçükbaş hayvanlar için nakil belgesi olmayan, küpesi bulunmayan, çok zayıf olan, gebe olan, yeni doğum yapmış olan, yüksek ateşi olan, çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan, kılları karışık ve mat halde olan, bakışları ve dış görünümü canlı olmayan, salya ve gözde akıntısı bulunan, pis kokulu ishali olan, öksürük, nefes darlığı, pis kokulu burun akıntısı olan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan, yara, şişlik ve ödemi olan, cinsiyet organları ve memede kötü kokulu akıntısı olan, hayvanların kurban olarak satın alınmaması gerekmektedir. Bunların yanında şüphe edilen bir durumda en yakın veteriner hekime müracaat edilerek detaylı bilgiler alınmalıdır” diye konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.