KURTULUŞUMUZA HAKSIZLIK ETMEYELİM

Geçtiğimiz günlerde 12 Şubat çete bayramımızı kutladık. Bu yıl belediyemiz kutlamaları farklı bir yöntemle, müzikal oyun edası ile yaptığından, hepimiz haklı haksız eleştiride bulunup, belediyemizi topa tutmuştuk.

Buradaki amaç kurtuluş ruhuna uygun daha mükemmel bir kutlamayı hedeflemekti. Belki de  organizasyonu  yapanlar dahi,  kutlamaların bu kadar masrafa karşı bu kadar basit olacağını tahmin etmemişlerdi.

İnşallah seneye yetkililer bu eleştirileri dikkate alırlarda daha mükemmel bir kutlama yaparız.

Fakat şu da var ki;  Bayramlarımızın bu haliyle de olsa  emsal illerimizin kurtuluş bayramlarına göre, gene de bir numara bir bayram olduğunu bilmemiz lazım.

Kahraman beldelerimizden, Şanlı Urfa ilimizin, 11 Nisanda Kurtuluş bayramları  var. Şanlı Urfa da  “sanlıurfa.com”  adlı internet haber sitesinde, köşe yazarlarından sayın Mehmet YETİM bey  güzel bir yazı yazmış.  “ Stada on ikler ismi verilmesin “ başlıklı yazısında  Kahramanmaraş’ın kurtuluş bayramı ile Şanlı Urfa kurtuluş bayramı arasındaki kutlamaları karşılaştırmış.  Kendi bakış açıları ile mukayesesini yapmış.  Sayın Mehmet YETİM beye teşekkür ederek yazısından bazı  bölümleri aşağıda aktarmak istiyorum.

“Ne yalan söyleyeyim, bizim yani Urfa"nın Kurtuluş günü olan 11 Nisanı hiçbir zaman Kahramanmaraşlıların Kurtuluş günü olan 12 Şubat gibi coşku içinde kutlamadık.

Hatta benim Kahramanmaraşlı büyüklerden duyduğum kadarı ile daha önceleri, Kurtuluş Bayramına 1 ay kala, Kurtuluş şenlikleri başlarmış. Tabi bu son zamanlarda bu şenliklerin 1 haftaya sığdırılarak kutlanıyor.

Çok defa duydum, ama gel gör ki bu durum Şanlıurfa”da biraz farklıdır. Çete bayramı olarak ta bilinen ve Saço Bayramı da olarakta söylenir. 11 Nisan biraz sönük geçmekte ve sönük geçmesinin nedeni ise bu işe fazla ehemmiyet vermeyen büyükler mi? Yoksa çıraklarını çete bayramına göndermeyen ustalar mı? Yoksa yanında çalıştırdıkları işçilere izin vermeyen patronlar mı? YOKSA BU RUHU KAYBETMİŞ İNSANLAR MI? Ben bunun cevabını daha bulamadım.”

Ama Maraş"ta çete bayramı tamda ana baba günü gibi her yer bayram havası, her yerde ayrı bir şenlik var. Urfa”da ise 2 veya 3 saat süren bir program ondan başka yok. Oda şehir stadında olur. Eskiden ne güzel Koşu Meydanında, cenk havası içerisinde olurdu.

Şanlıurfa”da tıpkı Kahramanmaraş gibi kurtuluş savaşında adını tarihe altın harflerle yazdırdığı için TBMM tarafından kendisine unvan verilmiş 3 şehirden biridir. Maraş"ın kurtuluş destanında adını tarihe altın harflerle yazan

Sütçü İmam, Senem Ayşe, şehit Evliya, Mıllış Nuri, Rıdvan Hoca, Çuhadar Ali, Karakız Zeki, Abdal Halil Ağa, Aslan Bey Muallim, Hayrullah Efendi, Çakmakçı Sait, Yörük Selim"imi buraya yazayım ve daha ismini burada yazamadığım nice şehit ve gazilerin isimlerini sakın bir yerlerden aldığımı veya incelediğimi sanmayın ben bu isimleri

Kahramanmaraş"ta bir sokakta bir caddede, bir çeşmede, bir okulda, bir lisede, bir camide ve bir üniversitede isimlerini gördüm ve bunların Maraş"ın kurtuluşunda canlarını ölümü pahasına, mallarını bu vatan uğruna seve seve verdiklerini duydum.

Peki, Şanlıurfa”nın kurtuluş savaşında nice can veren insanlar yok muydu? Elbette ki vardı ama adları maalesef Maraş"taki gibi yerlere verilmeği için Şanlıurfalılar tarafından bilinmemektedir. Bence bunun nedeni o insanların isimlerini bir caddeye bir okula bir camiye bir yerlere vermeyerek yaşatmayan idarecilerimizin ve büyüklerimizin sorumsuzluklarıdır.”

Sayın Mehmet YETİM bey  haklı olarak, kendi şehrindeki eksiklikleri şehrimizi örnek göstererek yazısında belirtiyor.  Gerçektende asgari olması gereken güzellikleri sıralamış.  Şanlı Urfalı yetkililere bu eksikliklerinin hatırlatmasını yapıyor. “ Kahramanmaraş’lılar gibi bayram yapalım, kahramanlarımızın isimlerini yaşatalım “ diyor.

Şimdi bizim taraftan baktığımızda. önce elimizdeki nimete şükrederek kıymetini bilmemiz gerekiyor. Bardağın boş tarafına değil de biraz dolu tarafına bakmamız gerekir diye düşünüyoruz.  En azından doksan yıl boş durmamışız. Sütçü İmam gibi kahramanlarımızın isimlerini yaşatmışız. Kahramanlarımızı, şehitlerimizin isimlerini unutmamışız. Hiçbir ilimizde olmayan kurtuluş anısına,  Edik, Edem, Sütçü İmam, Uzun Oluk vs gibi dergileri, her on iki şubatta yayınlama geleneğimizi devam ettirerek, daha  birçok güzellikler sergilemişiz.

O nedenle yapılan işleri küçük görerek Kurtuluşumuza haksızlık etmeyelim. Bizim eleştirdiğimiz bayramlarımızı, Şanlı Urfa gibi illerimizin imrendiğini bilmemiz lazım.

Bu vesile ile yaklaşmakta olan, Şanlı Urfa’nın  11 Nisan Kurtuluş bayramlarını kutlar, şehitlere rahmet,  gazilere sağlıklı uzun ömürler niyaz ederiz.

Selam ve sevgilerle.     

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Ali AVGIN Arşivi