Kuşadası Geleceğini Arıyor Çalıştayı İlgi Görmedi

Kuşadası Geleceğini Arıyor Çalıştayı İlgi Görmedi
Kuşadası’nın 2019 yılına kadar olan sürecinin planlamasına esas oluşturacak Stratejik plan ile ilgili çalıştay gerçekleştirildi. “Kuşadası Geleceğini Arıyor” sloganı ile Sea Light Otel’de düzenlenen çalıştaya Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, Didim

- Kuşadası’nın 2019 yılına kadar olan sürecinin planlamasına esas oluşturacak Stratejik plan ile ilgili çalıştay gerçekleştirildi. “Kuşadası Geleceğini Arıyor” sloganı ile Sea Light Otel’de düzenlenen çalıştaya Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay, Sivil Toplum Örgütleri, siyasi partilerin temsilcileri ile ilçedeki kanaat önderleri katıldı. Katılımın beklenenin altında olduğu çalıştaya daha önce konuşma yapacağı açıklanan ve davetiyelerle de isimleri duyurulan Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy ve Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun katılmaması dikkat çekti. Toplantının yapıldığı salonun girişinde Kuşadası Kasım Yaman Parkı platformu üyeleri tarafından, Kasım Yaman Parkı’na dikkat çekmek amacıyla pankartlı gösteri yapıldı.

Kuşadası’nın geleceğine yön verecek olan 2015-2019 Stratejik planı, “Kuşadası Geleceğini Arıyor” sloganı ile bir çalıştayda ele alındı. Açılışta konuşan Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, çalıştay sonunda hazırlanacak olan stratejik planın Kuşadası’nın geleceğine yön vereceğini söyledi. Kayalı, “Kimimiz Kuşadası’nda doğdu, kimimiz yıllardır Kuşadası’nda yaşıyor. Bu kentte yaşayan hepimizin geçirdiği ortak bir süreç var. Yaşadığımız yıllar boyunca Kuşadası ile bütünleşmiş simgeler, kazanımlar ve değerlerin tek tek elimizden alındığı gerçeğini yaşadık. En önemlisi yaşam alanlarımızın gün geçtikçe daraldığını, bize nefes alacak ortam kalmayacak bir çıkmaza gittiğimizi görmeye başladık. Oysa toparlanma, kendimize gelme süreci geldi geçiyor. Hepimizin kollarımızı sıvaması, üretmesi, bilgilenmesi ve bunu paylaşması gerekiyor. Birlikte projeler üretip, düşüncelerimiz ve umutlarımızı birlikte şekillendirmeliyiz” dedi.

Başkan Kayalı, yıllardır kentin bir planlamasının olmadığını dile getirerek “ 2015-2019 yılları döneminde, görev alanımızda hangi amaçlara yönelik çalışmalar yapacağımızı, bu amaçlar için ne tür hedefler gerçekleştireceğimizi ve bu çalışmalar için ne kadar bütçe kullanacağımızı ortaya koyan bir plan yapılacak. Hepimiz, bu güne kadar yaşadıklarımızın, bu kentin ileriye dönük bir planlamasının olmadığının bilincindeyiz. Sorunların etkili ve verimli bir biçimde çözülmesinin ilk aşamasının planlama olduğunu hepimiz yaşadık, yaşıyoruz. Çalıştayımız bu yönüyle de önem taşıyor. Kuşadası ve geleceği ile ilgili kararların, bu gün burada temeli atılacak olan stratejik plan çalışmasıyla şekilleneceğine inanıyorum. Tepeden inmecilik yerine her kesimin sorunlarına çözüm öneren ve kenti geleceğe taşıyan tutarlı bir yol haritası çizeceğimize inanıyorum. Sorunlarının çözümünde birbiriyle çelişmeyen ve sonuçlarının nereye varacağı belli bir yol haritamızın ortaya çıkacağına da inanıyorum” diye konuştu.

- Belediyeler Kültürde, sosyal hayatta var

Çalıştayı yöneten Kamu Hukuku Uzmanı Erkan Karaaslan’da , düzenlenen çalıştayda gelecekte çocuklara insan odaklı bir kent bırakmak için önemli kararlar alınacağını söyledi. Karaaslan, “Belediyeler bir kentin tüm alanlarına dokunan ve tüm alanlarına ilişkin sonuçlar üreten ve o kenti var eden, ya ada yok eden unsurları bir araya taşımış durumda. Dolaysıyla belediyeler bir kentin her şeyinin içinde .Nefes almasında, yeşilinde, binasında, imarı, alt yapısında, üst yapısında . Belediyecilik bir kentin kültüründe, sosyal hayatında, yoksulluğunda, zenginliğinde var. Belediyecilik klasik çöp toplamaktan ibaret değil.Belediyeler o kente ilişkin tüm alanlarının yönetildiği bir yapıya dönüştürüldü. Türkiye’de tüm Belediyeler bu günlerde harıl harıl plan hazırlıyor. Kimi oturup tek başına yapıyor, kimi ise Kuşadası belediyesi gibi katılımcılarla yapıyor. Uzun soluklu bir çalışmayla tamamlanacak olan stratejik plan, Ekim ayında Kuşadası Belediyesi meclisine gelecek, hukuki doküman haline gelecek. Plan Kasım ayında Kuşadası Belediyesi Web sayfasında yayınlanacak ve beş yıl boyunca kalacak. Geleceğe insan odaklı bir kent bırakmanın temeli atılacak” dedi.

- Sorunlar için artık iki muhatap belediye var

Bütünşehir yasasıyla birlikte, Büyükşehir sınırları içindeki ilçe belediyelerinin büyük oranda yetkilerinin alındığını hatırlatan Karaaslan, “Yeni yasa Çalıştay’da bazı konuların gündeme gelmesinde belirleyici olacak. Örneğin Kuşadası’nın suyu, kalitesi ile ilgili tartışma geçersiz, zira su konusunun muhatabı Büyükşehir belediyesi olacak.1 Nisandan itibaren Yerel Yönetim yasasıyla bir çok ilde çok şey değişti. Kuşadası’nda yerel hizmetler artık sadece Kuşadası Belediyesinin olanaklarıyla değil, büyük bir bölümü Aydın Büyükşehir belediyesinin olanaklarıyla verilecek. Buna artık alışacağız. Karşıyaka ve Bornova’da ne varsa burada da o var. Kuşadası Belediyesince yürütülen 13 fonksiyon Aydın Büyükşehir belediyesine aktarıldı. Su ve Kanalizasyon, İtfaiye yönetimi, ulaşım hizmetleri, otogar, mezbaha, hal yönetimleri, ilaçlama, büyük parklar, belirli metrekareleri aşan yollar, otoparkların yönetimi, Katı atık bertarafı, atık suyun yönetimi, mezarlık yönetiminin tamamı Kuşadası Belediyesinden alınarak 1 Nisan itibariyle Aydın Büyükşehir Belediyesine devredildi. Dolaysıyla hizmetlerle ilgili şikayet, dilek ve önerilerimizi artık iki belediyeye yapacağız” diye konuştu.

Çalıştayın ikinci bölümünde ise yaklaşık 5 saat boyunca katılımcıların Kuşadası ile ilgili görüş ve önerileri alındı. Çalıştay sonunda bir konuşma yapan Belediye Başkanı Özer Kayalı, katılımcılara katkıları için teşekkür etti.

KUŞADASI GELECEĞİNİ ARIYOR ÇALIŞTAYI İLGİ GÖRMEDİ

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.