Kutlu Doğum Haftasında Eshab-I Kehf’i Tanıdılar

Kutlu Doğum Haftasında Eshab-I Kehf’i Tanıdılar
Kahramanmaraş Merkez İlçe Onikişubat Belediyesi, Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında, lise ve orta öğretim öğrencilerine yönelik Eshab-ı Kehf gezisi düzenledi.

Kahramanmaraş Merkez İlçe Onikişubat Belediyesi, Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında, lise ve orta öğretim öğrencilerine yönelik Eshab-ı Kehf gezisi düzenledi.

Onikişubat Belediye’si sosyal ve kültürel faaliyetlerini sürdürüyor. Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında lise ve ortaöğretim öğrencilerine Eshab-ı Kehf gezisi düzenleyen Onikişubat Belediyesi, 150 öğrenciyi, 7 uyurların manevi atmosferiyle buluşturuyor.

Kahramanmaraş’ta eğitim veren 19 Mayıs Lisesi, Özel İdare İmam Hatip Ortaokulu ve Zekeriya Tanrıverdi İmam Hatip Ortaokulu öğrencilerini Afşin’e götüren Onikişubat Belediyesi, Peygamber Efendimizin anıldığı Kutlu Doğum Haftası’nda, hem İslam hem de Hristiyan inancın da büyük önem taşıyan 7 uyurların öğrencilere tanıtılmasını sağlıyor.

Külliye rehberi Ramazan Kıraç’ın da eşlik edip bilgiler verdiği gezide, Eshab-ı Kehf’in kaç kişi olduğu, kaç yıl uyudukları, Kur’an-ı Kerim’de onlarla ilgili anlatılan kıssalar, Bizans, Selçuklu, Osmanlı, Dulkadirli ve Cumhuriyet dönemlerinde Esbah-ı Kehf’le ilgili yapılan çalışmalar hakkında tarihi bilgiler anlatıldı.

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, belediye olarak öğrencilere Eshab-ı Kehf’i tanıtmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Mahçiçek, şöyle konuştu:

“Bilindiği gibi Kutlu Doğum Haftasındayız ve alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’i anıyoruz. İşte bu güzel hafta da öğrencilerimizin, Peygamber Efendimizin de övgüyle bahsettiği, Kur’an-ı Kerim’de de kendileri için ayet bulunan Eshab-ı Kehf’i tanımalarını istedik. Dolayısıyla 3 okulumuzdan öğrencilerimiz, hafta sonuna kadar Afşin’e gidecek ve burası hakkında merak ettikleri tüm sorulara cevap bulacaklar. Ayrıca şunu da belirtmeliyim ki, Eshab-ı Kehf sadece Afşin için değil tüm Kahramanmaraş’ımız için çok önemli. Buraya Türkiye’den ve dünyanın her yerinden insanları çekmek zorundayız. Bunun için de öncelikle kendi insanımızın Eshab-ı Kehf’i yakinen bilmesi gerekiyor. Bu noktada da bu gezilerimizin önem taşıdığına inanıyorum. Bu vesileyle bir kez daha Kutlu Doğum Haftası’nın hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, tüm vatandaşlarımıza sağlık, mutluluk ve esenlikler diliyorum.”

3-167.jpg

  • ESHAB-I KEHF

Eshab-ı Kehf ve bu olayın kuvvetle muhtemel vukuu bulduğu mekan olan Kahramanmaraş Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesi, Bizans döneminde olduğu gibi Selçuklular'ın fethinden sonra da Hıristiyanlar ve Müslümanlar tarafından kutsal bir mekan kabul edilip önemli bir ziyaret yeri olmuştur.

Eshab-ı Kehf ya da Yedi Uyurlar hadisesi, Hıristiyanlar tarafından Seven Sleepers adı ile bilinir. Yedi Uyurlar, terim anlamı olarak, Roma döneminde putperest Dakyanus'un zulmünden kaçarak bir mağaraya sığınan ve mağarada, Allah tarafından uzun yıllar uyutulup tekrar uyandırılan ve halk arasında Yemliha, Mislina, Mekselina, Mernuş, Debernuş, Şazenuş ve Kefestatayuş isimleriyle bilinen inançlı yedi genç ile köpekleri Kıtmir'i ifade eder.

Eshab-ı Kehf iki kelimeden oluşan Arapça bir tamlamadır. Kehf; oyuk,in,mağara anlamlarına gelir. Arapça eşanlamlısı ğardır. Eshabın ise iki anlamı vardır. İlki sahibin çoğuludur. Dolayısıyla Eshab-ı Kehf bu anlamda Mağara Arkadaşları anlamına gelir. Diğeri ise dostlar, arkadaşlar anlamında kullanılan ashabdır ki bu anlamıyla da Mağara Dostları, Mağara Arkadaşları veya Mağara Yaranı anlamlarına gelir. Eshab-ı Kehf’le ilgili Kur’an-ı Kerim’de de sure bulunup, bu yedi inançlı gençle ilgili kıssalar anlatılır.

7-059.jpg8-045.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.