Lise Mezunları Alaylı Yönetici Oluyor

Lise Mezunları Alaylı Yönetici Oluyor
Yetişmiş personel açığı çeken özel sektör lise mezunlarını istihdam ediyor, şirket içinde eğitiyor ve yöneticiliğe giden bir kariyer yolu çiziyor. Kariyer.net verilerine göre lise mezunu talebi tekstil ve ticaret sektörlerinde, özellikle satış pozisyonund

Lise Mezunları Alaylı Yönetici Oluyor

Yetişmiş personel açığı çeken özel sektör lise mezunlarını istihdam ediyor, şirket içinde eğitiyor ve yöneticiliğe giden bir kariyer yolu çiziyor. Kariyer.net verilerine göre lise mezunu talebi tekstil ve ticaret sektörlerinde, özellikle satış pozisyonunda yoğunlaşıyor.

Kariyer.net’e üye 21 milyon adayın yaklaşık 3.5 milyonu lise mezunu. Üniversite eğitimimin bile artık yeterli olmadığı konuşulsa da lise mezunları için de fırsatlar var. Özellikle tekstil ve perakende sektörü ile ticaret alanlarında özellikle satış pozisyonunda birçok iş fırsatı bulunuyor. Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, lise mezunlarının sürekli eğitim ve gelişim içeren bu fırsatları iyi değerlendirdikleri takdirde başarılı bir kariyer için önlerinde hiçbir engel bulunmadığını belirtiyor.

Lise Mezunlarını Özel Sektör Eğitiyor

“Ülkemizde üniversite eğitimi çok önemli ancak meslek sahibi olmanın, başarılı bir kariyer inşa etmenin tek yolu değil” diyen Azoz, sözlerine şöyle devam ediyor: “Özel sektörün içinde bulunduğu nitelikli personel sıkıntısı, mesleki eğitimi ön plana çıkarıyor. Birçok şirket uygun pozisyonlar için lise mezunlarını istihdam edip, meslek içi eğitimler ve sertifika programlarıyla yetkinliklerini artırma yoluna gidiyor. Şirketler bu gelişim planı içinde cazip terfi imkanları da sunuyor. Özellikle tekstil ve ticaret sektörlerinde birkaç yıl içinde yöneticilik seviyesine gelmek mümkün. Kendini geliştiren, eğitimle mesleki yetkinliklerini kazanan, gerekli performansı sergileyen lise mezunu çalışanları mağazalarda yönetici olarak sıklıkla görmek mümkün.”

Tekstilde Fırsatlar Katlanarak Artıyor

Kariyer.net verilerine göre son 1 yılda en çok lise mezunu arayan sektörlere bakıldığında Tekstil ilk sırada geliyor. Ardından sırayla Ticaret, Turizm, Üretim, Sağlık, Yapı, Hizmet, Gıda, Otomotiv ve Perakende geliyor.

Azoz, Kariyer.net’te “lise mezunu” kriterini içeren birçok iş ilanı bulunduğunu, belirli pozisyonlar için işverenlerin özellikle lise mezunlarıyla çalışmayı tercih ettiğini belirtiyor. Azoz’un verdiği bilgilere göre son 1 yılda lise mezunlarına olan talebin en yoğun olduğu pozisyonlar şöyle sıralanıyor: satış danışmanı, güvenlik görevlisi, mağaza müdürü, sekreter, kasiyer ve satış elemanı. Bu pozisyonların ömür boyu kariyer fırsatı sunduğunu belirten Azoz, lise mezunlarının bu alanlarda kendini geliştirerek, sürekli öğrenerek yükselen bir kariyer grafiği çizebileceğini söylüyor.

Azoz, Kariyer Yapmak İsteyen Lise Mezunlarına Şunları Öneriyor:

Yabancı dilinizi geliştirin. İngilizce artık iş dünyasının vazgeçilmez bir kuralı. İngilizce’yi en az orta seviyede kullanabilen lise mezunları, işverenler tarafından tercih ediliyor. Özellikte Turizm sektörü Rusça, Arapça gibi dilleri bilen lise mezunlarına büyük fırsatlar sağlıyor. Yurtdışı operasyonları olan Telekom, İnşaat gibi sektörlerde de yabancı dil çok önemli avantajlar sağlıyor.

Sürücü ehliyetinizi alın. Özellikle satış pozisyonlarında sürücü ehliyeti, size birçok kapıyı açabilecek önemli bir belge olacak.

Kurslara ve sertifika programlarına katılın. Çalışmak istediğiniz alanla ilgili alacağınız her eğitim, sizi bir adım öne çıkaracaktır. Sertifika sahibi olmak, özellikle Bilişim ve Muhasebe gibi alanlarda büyük önem taşıyor. Cazip bir alanda tamamlayacağınız sertifika programları, uzman olarak kabul edilip iyi koşullarda iş bulmanızı sağlayacaktır.

Kariyer fırsatlarını sorgulayın. İş arama sürecinizde işyerinizin sizden neler beklediğini, ne gibi eğitimler sunduğunu ve sizin için nasıl bir kariyer planı hazırladığını sorun.

Ömür boyu eğitim kuralını unutmayın. Şirket içi eğitimlerden kendi katılacağınız sertifika programlarına, eğitimin bitmeyen bir süreç olduğunu unutmayın. Bu eğitimlerden alabileceğiniz maksimum faydayı alıp işinize aktarmaya özen gösterin.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.