Liseli gençten yerli ’Kara Şimşek’

Liseli gençten yerli ’Kara Şimşek’
Karabük'te meslek lisesi 3. sınıf öğrencisi Cihad Can Eroğlu, ailesinin ve hocalarının desteğiyle bir yılda yaptığı sistem sayesinde, babasına ait...

Karabük'te meslek lisesi 3. sınıf öğrencisi Cihad Can Eroğlu, ailesinin ve hocalarının desteğiyle bir yılda yaptığı sistem sayesinde, babasına ait eski bir minibüsü komutlarıyla çalıştırmayı ve hareket ettirmeyi başardı.

Okul bahçesinde arkadaşlarına ve gazetecilere yaptığı sistemi gösteren lise öğrencisi Cihad Can Eroğlu, Eski Araç Uzaktan Kontrol Sistemi (EAUKS) adını verdiği sistemi yerleştirdiği 1993 model bir minibüsün, komutlarıyla nasıl çalıştığını gösterdi.

Eroğlu, cep telefonuna "Mazda uyan" diye seslendikten kısa bir süre sonra minibüs farlarını açarak çalıştı. Daha sonra "bana gel" komutu alan minibüs, hareket ederek Eroğlu'nun yanına geldi. "Korna aktif" sinyali alan minibüs kornasını çaldı, "Acil durum" komutunu alınca da stop ederek bütün sistemlerini kapatıyor.

SEVGİLİSİNDEN AYRILINCA KENDİNİ BU İŞE VERMİŞ

Eroğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Sevgilimden ayrıldıktan sonra aklımı meşgul etme amaçlı başladım bu işe. Ailem ve hocalarımın desteğiyle bunu başardım" dedi. EAUKS adını verdiği sistemi babasına ait 1993 model bir minibüse monte ettiğini anlatan Eroğlu, "Bu araç eski bir teknoloji. Bu araç "Mazda uyan" dediğimde kendini çalıştırır, farlarını yakar, parklarını açar ve bana hazır konuma getirir. Bu sırada vites takılıymış ya da değilmiş önemli değil. Çünkü araçtaki piston sistemi direk devreye giriyor ve vitesi otomatik olarak boşa alıyor. Bu sayede araç güvenli bir şekilde çalışıyor. "Bana gel" dediğimde ise araç düz bir istikamette ikinci bir komutuma ya da bir kilit sistemi koymadıysam kendi güzergahında gitmeye devam ediyor. İnsansız, sürücüsüz olarak. Sistem bu şekilde işliyor" diye konuştu.

"1 YIL SÜRDÜ"

Sistemi bir yılda tamamladığını anlatan Eroğlu, "Sistemdeki her şey tamamen bana ait. Ne bir elektrikçi ne de bir usta kimsenin eli değmedi. Paneli kendim söktüm, taktım ve montajını yaptım. Mazot israfını saymazsak 800 liraya mal oldu bu sistem bana. Sistem içinde hava tüpü var, piston var. Bir işletim sistemi yani beyin var. Kendi yaptığım röle kartlarım var. Android bir sisteme sahip olduğu için Bluetooth bir modüle sahip. İlk başta hocalarım bunu yapacağıma inanmadı ancak yapınca çok şaşırdılar. Ailem de destek oldu" ifadelerine yer verdi.

İDDİALI AÇIKLAMA

İmkanları olsa aracı trafikte kendisi gider hale getirebileceğini ifade eden Eroğlu, şunları söyledi:

"Bir direksiyon kontrolüm kaldı. Eski bir araba olduğu için direksiyon hidrolik değil bu yüzden zorlanıyorum. Onu da hallettiğimde araç inşallah yollarda insansız olarak gezecek. Birde acil durum uyarısı var. Beklenmedik bir durumda bir komut ile açık ne varsa araçta kapatıyor. Bağlantı şifreli. Benden başka kimse aracıma bağlanamaz. Lisede okuyorum kısıtlı imkanlarımız oluyor. Bu imkanlarla bunu başardık. Daha fazla imkanlarımız olsa birkaç sensörle önüne biri çıktığında kendisi durur. Araç tamamen akıllı bir hale gelir."

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.