Lübnan’da Türk Varlığı Raporu

Lübnan’da Türk Varlığı Raporu
Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı (YTB) ve ORSAM işbirliğiyle Lübnanlı Türkmenlerin durumu ve özellikle 2009 yılından bugüne Lübnanlı Türkmenler ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gel...

Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı (YTB) ve ORSAM işbirliğiyle Lübnanlı Türkmenlerin durumu ve özellikle 2009 yılından bugüne Lübnanlı Türkmenler ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişimini ele alan bir rapor hazırlandı.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı (YTB)’nın desteğiyle Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) tarafından yapılan saha çalışmaları sonucunda "Lübnan’da Türk Varlığı ve Osmanlı Mirası" başlıklı bir rapor hazırlandı.

Lübnanlı Türkmenlerin durumunu ve özellikle 2009 yılından bugüne Lübnanlı Türkmenler ile Türkiye arasındaki ilişkileri çok boyutlu ele alan rapor, bu yönüyle konunun tüm yönlerine ışık tutuyor. Saha çalışması sürecinde Lübnan Türkmenlerinin yanı sıra Türkiye ile tarihsel bağları olan Girit Türkleri, Anadolu kökenli aileler, Çerkesler, Mardinliler gibi farklı topluluklar da rapor kapsamında değerlendirildi.

ÖRNEK TEŞKİL EDECEK

Raporun Türkiye ile Lübnan arasındaki ilişkileri geliştirmesi ve bölgede gerçekleştirilecek kapsamlı araştırmalara örnek teşkil etmesi bekleniyor. Raporda Akkar ve Baalbek Türkmen köylerinde bulunan nüfus dağılımına ilişkin bilgileri gösteren tablolar yer alıyor. Ayrıca bu tablolarda adı geçen köylerin etnik ve dini yapılarına ilişkin ayrıntılı bilgilere yer veriliyor.

Yapılan araştırma başka bir gerçeği de ortaya koydu. Araştırmaya göre, Türklerin çoğu Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta yaşıyor. Araştırmaya yönelik detaylar 30 Temmuz 2015 günü YTB’de yapılacak tanıtım toplantısında duyurulacak.

Öte yandan YTB’nin ele aldığı bir başka konu Suriye’deki savaşın cereyan ettiği günden beri iki ateş arasında kalmak zorunda kalan Türkmenler oldu. Bugün DAEŞ ve YPG militanlarının çatışmaları arasında hep göz ardı edilen Türkmenler, 9’uncu yüzyıldan beri Halep, Lazkiye, Humus, Hama ve Golan şehirleri başta olmak üzere Suriye’nin pek çok yerinde yaşıyor. YTB’nin Suriye Türkmenlerine ilişkin yaptığı araştırma Bayır-Bucak Türkmenleri, Golan Türkmenleri ve Halep, Hama-Humus Türkmenleri başlıklarıyla ele alınıyor. Çalışma kapsamında Suriye’deki Türkmenlerin tarihi süreçte yaşadığı savaş ve göç gibi pek çok olaya dikkat çekiliyor.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.