Mahmut Esad Efendi Memleketi Seydişehir’de Anıldı

Mahmut Esad Efendi Memleketi Seydişehir’de Anıldı
Tapu Kadastronun kurucusu Mahmut Esad Efendi memleketi Konya’nın Seydişehir ilçesinde düzenlenen programda anıldı.Seydişehir Gazeteciler Cemiyeti, STK’lar ve Mahmut Esad Anadolu Lisesi ve Ortaokulu’nu...

Tapu Kadastronun kurucusu Mahmut Esad Efendi memleketi Konya’nın Seydişehir ilçesinde düzenlenen programda anıldı.

Seydişehir Gazeteciler Cemiyeti, STK’lar ve Mahmut Esad Anadolu Lisesi ve Ortaokulu’nun onuncusunu düzenlediği Mahmut Esad Efendiyi Anma Programı Belediye Düğün Salonu’nda gerçekleşti. Programa, Kaymakam Tuncay Sonel, Garnizon Komutanı Mehmet Oyanık, Belediye Başkanı Mehmet Tutal, Emniyet Müdürü Erkan Aydoğan, Tapu ve Kadastro V. Bölge Müdürü Muzaffer Mert, Prof. Dr. Erdal Türkkan, Yrd. Doç. Dr. Şerafettin Yıldız, Askerlik Şubesi Başkanı Kamil Güngör, Milli Eğitim Müdürü Fatih Küçük, STK temsilcileri ve siyasi parti temsilcileri, Mahmut Esat Lise ve Ortaokulu, çok sayıda davetli katıldı.

Öğretmen Ali Akış tarafından yapılan sunum ve slayt gösterisinin ardından, Mahmut Esad Efendi’nin ilmi kişiliği, Tapu Kadastronun kurucusu ve devlet adamlığı üzerine konuşmalar yapıldı. Açılış konuşmasını yapan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Saylam, ”Geleneksel olarak onuncusunu düzenlediğimiz Mahmut Esad Efendi’yi Anma Programı’na bu yıl hemşehrimiz Prof. Dr. Erdal Türkkan teşrifleri ile bizleri yalnız bırakmamıştır. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Seydişehir bir kültür şehridir. Önemli değerlerimiz vardır. Bu değerlerimizden biri de Mahmut Esad Efendi’dir. Bundan sonraki kutlamalarda akademisyenlerin katıldığı bir panelle ve İstanbul Fatih Camisi avlusunda bulunan mezarı başında anılmasını düşünüyoruz. Umarım gerçekleşir” dedi. Her yıl anma programına katılan Mahmut Esad Efendi’nin torunu Mehmet Kadaster de, Mahmut Esad Efendi’nin anılarından bahsetti.

Belediye Başkanı Mehmet Tutal ise konuşmasında, ”Bu topraklarda çok değerli Mahmut Esad Efendiler yetişmiştir. Mahmut Esad Efendi hem insanlığa, hem de ülkesine büyük hizmetler vermiştir” dedi.

Kaymakam Tuncay Sonel de; “Seydişehir’de Seyit Harun Veli, Şeyh Hacı Abdullah Efendi gibi önemli değerleri vardır. Bu önemli değerlerden biri de Mahmut Esad Efendi’dir. Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Saylam’ın bu değerlere sahip çıkıp böylesi programlara taşımasından dolayı kendisini tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Erdal Türkkan da, Mahmut Esad Efendi hakkında şunları söyledi: “O büyük bir filozoftur. Sadece Tapu Kadastronun kurucusu veya kanunlarını çıkaran bir insan değildir. Mahmut Esad Efendi filozof olarak Osmanlı’nın çöküş döneminde bir yol almış yani ilk suyu arayan adam olarak da nitelendirebiliriz. Bu insan hukuk eğitimi yapmış, matematik eğitimi yapmış, İslam dinini ve tarihini çok geniş bir şekilde araştırmıştır” diye konuştu.

Programın sonunda Seyit Harun Camisi emekli imamı Hafız Adem Atalay, Mahmut Esad Efendi’nin ruhuna Kur’an-ı Kerim okudu ve program edilen dualarla sona erdi.

TAPU KADASTRONUN KURUCUSU MAHMUT ESAD EFENDİ MEMLEKETİ KONYA’NIN SEYDİŞEHİR İLÇESİNDE DÜZENLENEN PROGRAMDA ANILDI.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.