Mahmut Esat Bozkurt Anıldı

Mahmut Esat Bozkurt Anıldı
Kuşadası Belediyesi, Mahmut Esat Bozkurt Vakfı ve ADD Kuşadası Şubesi iş birliğiyle ölümünün 71. yılında Türkiye Cumhuriyetinin hukuk temellerini atan ilk Adalet Bakanı Mahmut Esat Bozkurt için bir anma günü düzenlendi. Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kaya

- Kuşadası Belediyesi, Mahmut Esat Bozkurt Vakfı ve ADD Kuşadası Şubesi iş birliğiyle ölümünün 71. yılında Türkiye Cumhuriyetinin hukuk temellerini atan ilk Adalet Bakanı Mahmut Esat Bozkurt için bir anma günü düzenlendi. Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy, Kuşadası Kent Konseyi Başkanı İsmail Tezgel, Eski CHP İzmir Milletvekili Kemal Anadol ve Kuşadası Belediye Meclis Üyeleri'nin katıldığı anma gününe çok sayıda vatandaş ilgi gösterirken, Mahmut Esat Bozkurt'un ailesi de hazır bulundu.

Doç. Dr. Şaduman Karagüz Halıcı, Şair-Yazar Özdemir İnce ve Avukat Mehmet Üyücü'nün konuşmacı olarak davet edildiği anma gününde, açılış konuşmasını yapan ADD Kuşadası Şube Başkanı Nazan Bozkurt; "Özellikle son yıllarda Cumhuriyetimizi yok saymaya, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını unutturmaya çalışan karanlık zihniyete inat bu gibi etkinlikleri düzenleyeceğiz. Mahmut Esat Bozkurt'u saygı ve minnetle anıyoruz" dedi. Torunu Gül Güner Akdoğan, Mahmut Esat Bozkurt'un özgeçmişini slayt gösterisi ile aktarırken bilinmeyen yönlerinden de bahsetti.

Anma etkinliğinde konuşan Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı; "Aslında burada bugün benim konuşmam çok anlamlı değil, önemli olan günün gereği Mahmut Esat Bozkurt’u anlamak. Bence Mahmut Esat Bozkurt'un en önemli özelliklerinden birisi bitmiş, dağılmış, yok olmuş bir imparatorluktan yeni doğan Türkiye Cumhuriyetinin ilk adalet bakanı olmasıdır. Ve öyle sağlam temeller atılmıştır ki, biz bu temelleri darbeler ve anayasa değişiklikleriyle her ne kadar değiştirsek de bugünlere kadar gelebildik. Bugünlerde bir takım sıkıntılarımız var hukukla ilgili. Neden, çünkü bu işin özüne dokunuldu. Özü bozuldu. Bütün gelişmiş ülkelerde anayasa 5 madde 10 madde. Bizde yüzlerce olmasına rağmen hukuk işlerimizi düzene koyamadık" dedi Doç.Dr. Şaduman Karagöz Halıcı; " Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran kadro hemen her dönem belirli çevrelerin kasıtlı saldırılarına uğramış, demokrasiyi benimsememekle, diktatör olmakla, ırkçı uygulamalarda bulunmakla suçlanmıştır. Kanımca gerçek amaç kişiler üzerinden Türk Devrimi'ni 'demokrasi karşıtı, ırkçı', devrimin yapıcısı olan Mustafa Kemal Atatürk'ü ise 'diktatör' olarak tanımlamaktır. Mahmut Esat da bu saldırılardan kendisini kurtaramamıştır. 2004 yılında bir hukuk insanımız "Mahmut Esat dönemi kapandı" derken aslında Türk Devrimi'nin son bulması umudunu dillendirmiştir" sözleriyle bir konuşma gerçekleştirdi.

Avukat Mehmet Üyücü ise bir hukukçunun gözünden Mahmut Esat'a duyduğu hayranlığı dile getirirken Şair-Yazar Özdemir İnce, Mahmut Esat'a yapılan yakıştırmaları kınadı. Yaptığı konuşmaların, yapıldığı zamana göre değerlendirilmesi gerektiğini, Mahmut Esat'ın ırkçılıktan uzak ve yaşadığı dönemde dünyadaki sayılı entelektüeller arasında olduğunu söyledi.Etkinlik sonrası Mahmut Esat Bozkurt'un İzmir'in Selçuk ilçesindeki kabristanı ziyaret edildi.

MAHMUT ESAT BOZKURT ANILDI

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.