Mali Müşavirler Odasının Aşuresi Ve Aşure Geleneği

Muharrem ayı hicri yılın birinci ayı. Aynı zamanda Kerbelâ hadisesinin bu ayda vuku bulması nedeniyle İslam Aleminin hüzünlü bir ayı. Geleneklerimize göre bu aya hürmeten çeşitli etkinlikler yapılır. Evlerimizde yapılan aşureler Muharrem ayına mahsus en çok bildiğimiz güzelliklerimizdendir.

Günümüzde de birçok kurum ve kuruluşlarımız bu geleneğimizi yaşatmaktadır. Bu etkinlikler aynı zamanda sosyal uzlaşmaya da katkı sağlamaktadır. Toplumun kaynaşmasına bir vesiledir.

Her mahallede sokak başlarında, camilerimizin önünde, vakıflarımızda, esnaflarımızca çarşılarda, kurumlarımızca kendi meslek odalarının önünde, bu güzel geleneğimizi yaşatmak istemeleri, geleceğe taşıyacağımız çok önemli kültürel geleneklerimizdir.

Birçok meslek Odasının yaptığı gibi Kahramanmaraş Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odasının da, aşure yapma geleneğini sürdürmesi, altı yıldan beri devam ettirmeleri çok güzel bir gelenektir.

Bu işin en güzel tarafı, herkesin bu güzelliklere bir katkısının olması. Karınca kararınca aşure kazanlarına kendince de bir şeyler katabilmesi, bu işin ihlâs ve lezzet tarafıdır. Farklı kimselerden farklı lezzetleri bir kazanda buluşarak, eriyip yok olmaları, yeni bir tat meydana getirmeleri, sanırım işin en önemli sırlarındandır.

Mensubu bulunduğum Kahramanmaraş Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası aşuresinde de bu böyle oldu. Sabahın erken saatlerinde farklı bir heyecanla oda binasının önündeki, Gazeteci Ali Çelik sokağında aşure kazanı hazırlandı. Önceden ayarlanan malzemeler sırası geldikçe bir bir “Bismillah” diyerek kazana atıldı.

Günlerden Cuma olduğu için, Cuma namazı sonrasında Kur’an tilaveti ve dualarla misafirlere aşure ikramları yapıldı. Meslek mensupları, davetliler, çarşı esnafı, herkes aynı keyifle, bolca malzemeli, pekmez aşuresini şifa niyeti ile afiyetle tükettiler.

Bu tür organizasyonların amaçları, en başta birlik ve beraberlik içerisinde dostlarla buluşmalardır. Mali Müşavirler Odasının davetlileri ve meslek mensupları aşure kazanının çevresine kurulan masalarda toplanarak; hem aşurelerini yediler, hem de sohbet ederek hasret giderdiler.

Vergi dairesi mensupları da oradaydı. Kahramanmaraş Vergi dairesi başkanı Sayın İbrahim Kaya, Vergi denetim daire başkanı Sayın Nuh Ateş, Aslanbey Vergi Dairesi Müdürü Sayın Hüseyin Çetin ve diğer vergi dairesi mensupları ve şefleri de oradaydı.

S.M. Mali Müşavirler Odasının 6. geleneksel aşure günü, çok keyifli ve aşure lezzetinde geçti. Bilindiği üzere her güzel etkinliğin arka planında gayretli bir kahramanı olur. SMMM Odasının bütün etkinliklerinde olduğu gibi, Odanın bu etkinliğinde de Oda ikinci başkanı Abdullah Kalın’ın gayretleri takdire şayandı. Aşure kazanının başında başkan Arif Şen ile birlikte heyecanla kürek çekmeleri bunu çok güzel yansıtıyordu.

Muharrem ayı münasebeti ile birçok kurum ve kuruluşlarımız aşure yaptılar. Bu güzel geleneğimizi yaşattılar. Kendilerine teşekkür ederiz. Bu defaki yazıma konu olarak; mensubu bulunduğum Kahramanmaraş Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odasının gelenekselleşen aşuresini yazıma taşımak istedim.

Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Kahramanmaraş SMMMM Odasının, yedinci Aşure gününde de buluşmak ümidi ile.

Selam ve sevgilerle,

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali AVGIN Arşivi