Maliye Bakanı Şimşek İstanbul Finans Zirvesinde Konuştu

Maliye Bakanı Şimşek İstanbul Finans Zirvesinde Konuştu
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul Finans Zirvesi’nde konuştu.

- Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul Finans Zirvesi’nde konuştu.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul Finans Zirvesi’nde bir konuşma yaptı. Bakan Şimşek konuşmasında Türkiye’nin şu an ılımlı bir büyüdüğüne işaret etti. Bu sene için yüzde 3-3,5 büyüme öngörüldüğünü belirten Şimşek, şunları kaydetti: “Aşağı yönlü riskler var. AB ülkeleri maalesef arzulanan seviyede toparlanamadı. Yine Ortadoğu’da ciddi çalkantılar var, bu da Türkiye’yi aşağı çekiyor. Rusya’da birtakım sıkıntılar var. Dünya ekonomilerinde yavaşlama var. Yine seçimler ve siyasi motivasyonlarla ortaya konulan iddialar ülkeyi güç durumda bıraktı. Yani gelecek sene için büyüme rakamları aşağı yönlü revize edilebilir. Şu an dengeli, ılımlı büyüme var. Tabii imalat sanayinde momentum kaybı var, ümit ederiz bu geçicidir. Güven endekslerinde yumuşama var, ümit ederiz bu geçicidir. İyi şeyler çok. Büyümeye baktığımızda kısa vadede içeride finansal şartlar iyileşiyor. Merkez Bankası sene başında sıkılaşmaya gitti, sonra gevşeme var. Ama jeo- siyasi gergilim ve AB’de ekonomik durumlar bizim için risk.”

Bakan Şimşek konuşmasına şöyle devam etti: "Çok yüksek dozdaki 2010-2011 yıllarındaki büyümeyi sürdüremezdik. Çünkü o yüksek cari açık ve enflasyonist baskıları beraberinde getirmişti. Küresel konjonktür de daha ılımlı büyümeyi gerektiriyor. Ayrıca bizim çok daha yüksek büyümeyi sağlayabilmemiz için yapacağımız birçok yapısal reform var. İkinci olarak bu sene gıda fiyatları ve kur kaynaklı bir enflasyonist baskı söz konusu. Burada da enflasyonun neredeyse zirveyi bulduğu kanısındayız, bundan sonra sıkı bir duruşla enflasyonu tekrar 5-7 aralığına, daha sonra da orta-uzun vadede yüzde 5'in altına düşürmeyi ümit ediyoruz. Türkiye'nin kamu maliyesindeki durumu çok güçlü cari açık bağlamında dış denge önemli bir soruna yol açıyor. Burada da bir iyileşme görülüyor. Tabii ki, arzuladığımız noktada değiliz ama geçmişe oranla ciddi bir iyileşme söz konusu".

Türkiye'nin kriz sonrası dönemde, gelişmekte olan Avrupa ülkelerine ve gelişmiş ülkelere oranla çok güçlü bir performans gösterdiğini vurgulayan Şimşek, Türkiye'nin Dünya Bankası tanımına göre şu an yüksek-orta gelirli bir ülke konumunda olduğunu, bir kaç yıl içinde yüksek gelir grubundaki ülkeler arasına katılmayı ümit ettiklerini söyledi.

Şimşek, kısa vadede büyümeye bakıldığında iç piyasadaki finansal şartların iyileştiğinin belirterek "Merkez Bankası yılın başında ciddi bir sıkılaştırmaya gitti, sonra da para politikasında bir gevşeme söz konusu. Ama jeopolitik gerginlikler ve Avrupa'daki yavaş toparlanma Türkiye için aşağı yönlü riskleri ifade ediyor. Büyümenin yavaşlamasıyla istihdamda da bir yavaşlama söz konusu oldu buna da ayrıca dikkat edilmesi gerekiyor" dedi.

Enflasyon rakamlarına değinen Maliye Bakanı, şöyle devam etti: “Enflasyon uzun seneler çift haneliydi, bir ara üç haneleri gördük. Biz enflasyonu tek hanelere indirdik. Tabii şu an kurak bir dönemden geçiyoruz, jeo-siyasi gerilimler gıda talebini ve fiyatlarını olumsuz etkiliyor, yine liranın değer kaybı olumsuz etkiliyor. Bütün bu faktörler enflasyonu bir miktar yukarı çekti. Ciddi olarak enflasyonu tekrar aşağı döndürmeliyiz. Yani gıda fiyatları önemli risk ama gıda fiyatları bahanesine sığınamayız. Bu anlamda gıda fiyatlarında yapısal sorun varsa tedbir almalıyız". Gıda fiyatlarında yüzde 14'ün üzerinde artış görüldüğünü anımsatan Şimşek, manşet enflasyonun, gıda fiyatları çıkartıldığında yüzde 7,8 olduğunu ve bu konuda adımlar atılacağını dile getirdi. Şimşek, gıdanın enflasyon sepeti üzerindeki ağırlığının yüksekliğine işaret ederek, bu artışın arkasında yapısal ve dönemsel problemler bulunduğunu söyledi. Yapısal problemlerin mikro düzeydeki reformlarla çözülmesi gerektiğini belirten Şimşek, şunları söyledi: "Merkez Bankası'nın aldığı tedbirler sayesinde şimdi çekirdek enflasyonda bir durulma söz konusu, bu önemli. Enflasyona baktığımız zaman yukarı yönlü riskler, liradaki değer kaybı kaynaklı. İşlenmemiş gıda fiyatları hala bir risk olarak görülüyor. Türkiye ekonomisi potansiyelinin altında büyüyor dolayısıyla bir çıktı açığı söz konusu. Talep eksenli bir baskı söz konusu değil. Makroihtiyati tedbirlerimiz var, bunları genişletebiliriz."

Şimşek, Türkiye'nin brüt kamu borç stokunun milli gelire oranını son yıllarda ciddi şekilde aşağı çektiğini anımsattı. "Bu sene öngörümüz yüzde 33'ler civarı. Tabi biraz da kurla ilişkili bu ama aşağı yönlü trend devam ediyor, devem edecek" diyen Şimşek, vergi iadelerinde bu yıl bir patlama olduğunun altını çizdi anlatan Şimşek, en büyük kırılganlığın dış dengede görüldüğünü, Türkiye'nin geleneksel cari açık veren bir ülke olduğunu, son dönemde ise yeniden bir dengelenme sürecinde bulunulduğunu aktardı.

Bakan Şimşek, ihracat artışının ithalat artışının üzerine çıktığının altını çizerek, "O nedenle de cari açıkta bir daralma söz konusu. Ama yeterli mi? Değil, bu oran daha da aşağı çekilmeli. Cari açık bu sene muhtemelen milli gelirin yüzde 5,7'si, 5,8'ine gerileyecek. Bu bile yüksek bir rakam, daha da aşağı çekmemiz gerekiyor. Güzel bir haber, cari açığın finansmanında bir iyileşme var" yorumunu da yaptı.

Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Maliye Bakanı Şimşek, “Reyting kurumlarının kararları siyasi mi?” sorusuna: “Bir kere hakkımızda karar yok. Kredi notu en çok artan ülkelerden biri biziz. Notumuzu artırmaları gözümüze ya da kaşımıza hayranlıklarından değil. Bütün alanlarda ilerlemeler kaydettik. Yer yer onların kafalarında soru işaretleri beliriyor. Niye? Analizleri yüzeysel yaptığınızda sorunlar ve kaygılar olur; derinlemesine analizde bu kaygılara yer olmaz. Yani biz objektif değerlendirme arzu ediyoruz. Yatırımcıların notları ile reyting kurumlarının notları aynı değil. Reyting kurumları Türkiye güçlü çıkış yaparken bile geride kaldı. Şu an tedirginler. Evet sıkıntılı bölgedeyiz, sıkıntılar var ama Türkiye’nin ekonomisi güçlü. çok ülkede büyüme problemi var” cevabını verdi.

Vergi affıyla ilgili soruyu Bakan Şimşek, "Böyle beklenti olmaması, uyumun olması gerekiyor. 75 milyonun hakkını, hukukunu korumalıyız. Bu tür yapılandırmanın af olmadığını ortaya koyalım. Herkes hakkı ile zamanında vergisini ödesin. Böyle beklentide olanlar hayal kırıklığına uğradığı için ben mutluyum” şeklinde cevapladı.

MALİYE BAKANI ŞİMŞEK İSTANBUL FİNANS ZİRVESİNDE KONUŞTU

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.