Manisa’ya 6 Yıl Sonra İlk Sosyal Konut

Manisa’ya 6 Yıl Sonra İlk Sosyal Konut
Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile inşa edecekleri toplu konutların Akgedik Mahallesi’nde yapılacağını açıkladı. Akgedik bölgesinde 1.5 milyon metrekare büyüklüğe sahip alanda toplamda 6 bin konutluk inşaat alanını

- Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile inşa edecekleri toplu konutların Akgedik Mahallesi’nde yapılacağını açıkladı. Akgedik bölgesinde 1.5 milyon metrekare büyüklüğe sahip alanda toplamda 6 bin konutluk inşaat alanının mevcut olduğunu belirten Mehmet Çerçi, ilk etapta yapılması planlanan konutlar için TOKİ’nin 3-4 ay sonra çalışmalarına başlayacağını dile getirdi.

Yunusemre Belediyesi Meclis Salonunda yapılan tanıtım toplantısına TBMM Plan Bütçe Komisyon Başkanı ve Manisa Milletvekili Recai Berber, Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, AK Parti İl Başkanı Murat Baybatur, AK Parti Yunusemre İlçe Başkanı Zafer İkinci, AK Parti Şehzadeler İlçe Başkanı Ahmet Tonguç, partililer ve muhtarlar katıldı.

Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan toplu konutlar TOKİ’nin “Yedi İklim Yedi Bölge” proje yarışmasında Ege Bölgesi 1.’si olan mimarlık firması tarafından çizilecek. Konutlarda Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden esintiler olacak. 1.5 milyon metrekare büyüklüğe sahip alanda toplam 6 bin konutluk inşaat alanı mevcut. Yunusemre Belediyesi yapılan planlama kapsamında söz konusu alana etaplar halinde konutlar yapacak. Bölgede konutların yanı sıra okul, cami, sağlık tesisi, park, oyun ve dinlenme alanları, spor salonu, spor alanları ile alış veriş merkezi de yer alacak. Akgedik bölgesi Yunusemre ilçesinin yeni şehirleşme alanı haline gelecek.

TOKİ konutları için aylardır çalışmalar yaptıklarını belirten Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi, “Uzun bir süreç geçirdik. Ağustos’un 4. günü TOKİ’ye müracaatımız yaptık. Bir taraftan kurumsal çalışmalarımızı yürüttük. Sıfırdan bir belediyeyi birimleri ile oluşturarak projelerin de peşinden koştuk. Eylül sonunda TOKİ’den gelen olumlu yazıyı duyurmuştuk. Anket çalışmalarımızda yoğun bir talep ile karşılaştık. TOKİ’den buraya çok kez heyetler geldi. Neticede TOKİ bir karar verdi. Toplu konutların Akgedik bölgesinde yapılması kararlaştırıldı. Tabi başka alternatifler de vardı. 4-5 bölgeden birisi de Akgedik’di. Söz konusu alana ait 1 milyon 72 bin metrekare bir arazi var. Yanında hazineye ait 211 bin metrekare bir arazi ve diğer tarafta Yunusemre Belediyesi’ne ait 252 bin metrekarelik arazi bulunuyor. Toplamda 1.5 milyon metrekare civarında arazi mevcut. Bu araziye yapılmış bir plan var. Bunun üzerine tahminen kapasitesi yaklaşık 6 bin konut yapılabilir bir alana sahip. Bu plan üzerinde TOKİ çalışmalarına başladı. Ayrıca TOKİ’nin Türkiye’nin 7 bölgesinde yaptırdığı çok değişik projeler var. Bu mimari projelerde birincilik almış ekiple çalışıyor. Bundan iki gün önce bu ekip Manisa’ya geldi. İmar planı ile ilgili alanda çalışmalarını yaptı. Şuanda proje çalışmalarına başladılar. Proje hızlı bir şekilde bitecek. Akabinde 5. Etap ihale aşaması olacak. O da yaklaşık 2 aylık bir süreç. Ondan sonra 6. Etap dediğimiz yapım aşamasına gelmiş olacağız. Önümüzde tahminen 3-4 aylık bir süreçte TOKİ’nin Yunusemre sınırları içerisinde çalışmaya başlamış olacak” dedi.

“TOKİ KONUT YAPMIYOR, ŞEHİR İNŞA EDİYOR”

Manisa’ya yaklaşık 6 yıldır sosyal konut yapılamadığını vurgulayan Mehmet Çerçi, “TOKİ artık konseptini değiştirdi. AK Parti döneminde çok işler yaptı. Ama artık yeni dönemde TOKİ konut yapmıyor, şehir inşa ediyor. Daha modern şehirler oluşuyor. TOKİ’nin üstünde ağırlıkla durduğu projelerden bir tanesi Konya Selçuklu, diğeri de Manisa’dır. Biz bu projeyi Şehzadeler ve Yunusemre Belediyesi’ni kapsayacak şekilde yapıyoruz. Şehzadeler de bu projenin içerisindedir. Ömer Faruk Çelik’inde yapacağı projeler var. Bizim bölgede olmasına rağmen bu proje Manisa merkeze hitap ediyor. Şehzadeler ve Yunusemre’de oturan halkımız buradan konut sahibi olabilecek. Kentsel dönüşüm projemizde var. Onu zamanı geldiğinde açıklayacağız. 5-6 bin konutluk kentsel dönüşüm projemiz var. Belediyecilik bizce budur. Kentin imarına sosyal dokusuna özellikle alt gelir grubuna yönelik konut üretemiyor, imar değişimi olmuyorsa belediyecilik yapamıyorsunuzdur. İşte AK Parti’nin belediyecilik vizyonu budur. Özellikle Sayın milletvekilimiz Recai Berber’in çok büyük desteği oldu. Kentsel Dönüşüm ve Toplu konut adı altında önümüzdeki ilk mecliste yeni bir müdürlük kuruyoruz. Kentsel dönüşüm ve TOKİ’yi yeni bir müdürlük olarak yapacağız. Ayrı bir müdürlük çatısı altında çalışılacak. Yunusemre'mize ve Manisa'mıza hayırlı olsun” diye konuştu.

“ŞEHZADELER VE YUNUSEMRE ET VE TIRNAK GİBİ BİR BÜTÜN”

Barınma ihtiyacının insanların temel ihtiyaçlarından birisi olduğunu dile getiren Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, “Özellikle alt gelir grubuna sahip olan bir kesim için bazen bir ev sahibi olabilmek bir hayal noktasına geliyor. Oysaki sosyal belediyeciliğin sosyal devletin bir gereği olarak insanlarımızın temel ihtiyacından birisi olan barınma ihtiyacına yerel yönetimlerin ve hükümetlerimizin duyarsız kalması asla düşünülemez. Bu bağlamda da yerel seçimler öncesi bizler alt gelir grubuna hitap eden sosyal konutların Şehzadeler ve Yunusemre için kazandırılması noktasında projelerimizi açıklamıştık ve seçimlerin ardından vaatlerimizi yerine getirmek için hızlı bir çalışmanın içerisine girdik. Şehzadeler ve Yunusemre Belediyesi et ve tırnak gibi bir bütünüz. Birçok projeyi hayata geçirmek için el birliği ile çalışıyoruz. Buradaki konutlardan Şehzadeler ve Yunusemre ilçesinde oturan bütün vatandaşlarımız istifade edebilecekler. Şehzadeler Belediyesinde de iki tane yoğunluklu olan çalışmalar var. TOKİ tarafından uygun görülürse o noktalarda yapılacak çalışmalardan bütün vatandaşlarımız yararlanacak” ifadelerini kullandı.

Projenin açıklanmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren TBMM Plan Bütçe Komisyon Başkanı ve Manisa Milletvekili Recai Berber, “Yunusemre Belediyesi daha bir yılını bile doldurmadan hizmet aşkı ile yola çıkan insanların ne kadar güzel eserlere imza atabileceklerini kanıtlıyor. Projenin bu safhaya gelmesinde emeği geçen herkese de teşekkür ediyorum. Manisa bir bütündür. Manisa merkezde iki ilçe belediyesinin bir bütün olarak beraber hareket etmeleri Manisalıların bu kentin merkezine ne kadar sahip çıktığını gösteriyor. Manisa bir sanayi kenti, sanayi kentlerinde çalışan insanların önemli bir kısmı sabit gelirli, bir kısmı da dar gelirlidir. Dolayısıyla bu insanların konut ihtiyacını inşaat firmaları tarafından yapılacaktı, bu yapılamadı. Manisa için bu konu çok gecikmiş bir konuydu. Bu konuya el atarak çok önemli bir gelişmeyi yerine getirmiş olduk” şeklinde konuştu.

MANİSA’YA 6 YIL SONRA İLK SOSYAL KONUT

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.