Masa Başı Çalışanları İçin Sabah Kahvaltısı Önemli

Masa Başı Çalışanları İçin Sabah Kahvaltısı Önemli
Obezite Uzmanı Dr. Fevzi Özgönül, yoğun iş temposu nedeniyle öğünlerini masa başında yemek zorunda kalan çalışanların; beslenme konusunda daha dikkatli olmaları gerektiğini ifade etti.

- Obezite Uzmanı Dr. Fevzi Özgönül, yoğun iş temposu nedeniyle öğünlerini masa başında yemek zorunda kalan çalışanların; beslenme konusunda daha dikkatli olmaları gerektiğini ifade etti.

Masa başında çalışanların yemek yerken ekmekten uzak durmaları gerektiğini dile getiren Özgönül, gün içinde kolay egzersizlerden oluşan hareketlerin yapılması gerektiğine de dikkat çekti.

Masa başında çalışanların gün içinde hareketsiz olmalarından dolayı beslenme konularında biraz daha dikkatli olmalarını öneren Dr. Fevzi Özgönül, “Genelde masa başında çalışanların kilo problemi mutlaka olur diye düşünülür. Yediğiniz yemekleri hareket edemezseniz harcayamazsınız, böylece bu yemekler sizde göbek, basen veya kalça olarak kalır zannedilir. Aslında yediğimiz yemekler vücudun ihtiyacı olan besinleri içerir ve harcanmasına gerek yoktur. Harcamak adına aşırı spor yapmak aksine vücudun enerji dengesini bozar. Masa başında çalıştığımız, bedenen çalışmadığımız için, yemek yerken ekmekten uzak duralım, gerekirse daha çok yemek yiyelim fakat doymak adına ekmek yemeyelim. Yaklaşık 3 gün içinde vücudunuz bu duruma alışacaktır” diye konuştu.

“BİRAZ OLSUN YÜRÜMEYE GAYRET EDELİM”

Hareketsiz kalındığında çalışması yavaşlayan organın sindirim sistemi olduğunu işaret eden Özgönül, “Bağırsakların içerisindeki yiyecekleri vücut içine emebilmek için, bizim az da olsa hareket etmemize ihtiyaçları vardır. Bu nedenle hastane koridorunda yürüyen hastalar aklımıza gelsin ve yavaş da olsa bağırsakların hareketlenmesi için biraz olsun yürümeye gayret edelim. Gün içerisinde masa altında bacaklarımızı karnımıza doğru çekip bıraksak bile hiç yoktan iyidir. Ara sıra da yerimizden kalkıp 2-3 adım atabiliriz” dedi.

“AKŞAM YEMEĞİ İÇİN İYİCE ACIKMAYI BEKLEYELİM”

Sabah kahvaltısı ve öğlen yemeğinin asla atlanmaması gerektiğini vurgulayan Özgönül sözlerine şu şekilde devam etti; “Kahvaltı ve öğlen yemeği arasında en az 5 saat aralık bırakalım. Her iki öğünde de, az da olsa yiyelim. Akşam yemeği için iyice acıkmayı bekleyelim, Akşam eve döndüğümüzde sanki yemeye mecburmuşuz gibi davranmayalım. Eğer masa başında çalışıyorsak saat 17:00-18:00 civarı acıkırız ama bu acıkma yemek isteği değil hareket isteğidir. İkisini karıştırmayalım. Akşam eve giderken yürümeye özen gösterelim saat 17:00-18:00 civarında acıkma hissedersek süt, ayran, yoğurt gibi sıvı ve hazmı kolay bir yiyeceği tercih edelim. Acıkmamız geçtiyse tekrar iyice acıkıncaya kadar bekleyelim”

“AKŞAMLARI HAZMI KOLAY BESİNLERİ TERCİH EDELİM”

Akşam öğünlerinde genellikle hazmı kolay olan besinlerin tüketilmesi gerektiğinin altını çizen Özgönül, “Akşam, hazmı zor olduğu ve sabaha kadar sindirim sistemimizi meşgul edeceği için, meyve, salata ve kuru yemişlerden uzak duralım, bu tür yiyecekleri yemeyelim. Hazmı kolay pişmiş bir sebze yemeği, çorbayı veya pişmiş bir yemeği tercih edelim. Bütün gün masa başında oturduğumuz için akşam da uzun saatler televizyon karşısında oturmayalım, aralarda hiç olmazsa ev içinde tur atalım. Kendimizi çok yormadan ama en az 10 dakika sürecek bir ritmik yürüyüş yapalım veya bisiklet çevirelim. Hastane koridorunda yürüyen hastaları örnek alalım” şeklinde konuştu.

“GECE ÇOK GEÇ UYUMAMAYA ÇALIŞALIM”

Vücudun tekrar yapılanabilmesi için gece uykusunun önemine de değinen Dr. Özgönül sözlerini şu ifadelerle noktaladı: “Akşam yatmadan hemen önce 3-5 dakika vücudumuzu silkeleyelim, ayaklarımız yerden kesilmeden zıplıyormuş gibi yapalım. Bu hareket gece uyuduğumuzda bağ dokusunda sallanan ve gevşemiş bölgelerde kolajen oluşmasını uyarır kalça ve göbek bölgesinden sıkılaşırız. Gece çok geç uyumamaya çalışalım. Vücudun tekrar yapılanabilmesi için, gece 23:00-02:00 arasında en az 1 saat uyuyor olmamız gerekiyor. Bu önerileri gerçekleştirmeye çalışan kişiler ağır spor yapmasalar bile yavaş da olsa sıkılaşıp kilo vermeye başlarlar”

MASA BAŞI ÇALIŞANLARI İÇİN SABAH KAHVALTISI ÖNEMLİ

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.