May Tohum, Yerli Ayçiçek Tohumunu Görücüye Çıkardı

May Tohum, Yerli Ayçiçek Tohumunu Görücüye Çıkardı
Türkiye’nin önde gelen tarım sektör yatırımcısı May Tohum, Türkiye’deki ARGE faaliyetleri ile ayçiçeği türünde geliştirdiği, dünya ile aynı anda üreticilerin hizmetine sunduğu SmartOR olarak bilinen y...

Türkiye’nin önde gelen tarım sektör yatırımcısı May Tohum, Türkiye’deki ARGE faaliyetleri ile ayçiçeği türünde geliştirdiği, dünya ile aynı anda üreticilerin hizmetine sunduğu SmartOR olarak bilinen yerli ayçiçek tohumunu Tekirdağ’da düzenlediği ‘MAY Bereket Şenliklerinde’ Trakyalı çiftçilere tanıttı.

Tekirdağ’ın Muratlı ilçesinde yapılan şenliğe Muratlı Kaymakamı Mahsun Çiftçi, May Tohum Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Yusuf Yormanoğlu, Hamdi Çiftçiler ve ayçiçek üreticileri katıldı. Tarlada kurulan çadırda May Tohum yetkililerinden bilgi alan çiftçiler, yerli tohumu inceleme fırsatı yakaladı.

Tanıtım programı hakkında bilgi veren May Tohum Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hamdi Çiftçiler, Trakyalı çiftlere yerli ayçiçeği tohumu hakkında bilgiler verileceğini söyledi. Hamdi Çiftçiler, amaçlarının Trakyalı çiftçilerinin sorunu olan orobanş paraziti ve yabancı ot probleminin çözmek olduğunu ifade ederek, şenlikler kapsamında 2 bin 500 kişiye yerli tohumlarını tanıtmak istediklerini söyledi.

Çiftçiler, yerli tohum olarak yeni bir teknolojiyi üreticilere sunduklarını söyleyerek, "Burada 30-31 ve 1 Ağustos tarihlerinde Türkiye’de araştırma ve geliştirme ıslah faaliyetlerimizde yürüttüğümüz ayçiçek türünde Türkiye’de geliştirdiğimiz yeni bir teknolojinin tanıtımı için bu çalışmayı ve bu faaliyeti yapıyoruz. Bu 3 günde de Trakyalı çiftçilere geliştirdiğimiz platform projesinin ve onların ayçiçeği üretimlerini kolaylaştırmak, verimlerini arttırmak anlamında ne kadar faydalı olacağını kendilerine tanıtacağız. Bu çalışma kapsamında tanıtacağımız platform Trakya’da çok önemli problem olan orobanş paraziti ve yabancı ot probleminin çözümü ve erken dönemde bir mantar hastalığı olan köse hastalığı dediğimiz millöye karşı geliştirdiğimiz çeşitlerin ortak bir dayanışmaya sahip olmasıdır. Bu çeşitler Türkiye’de aynı zamanda bizim hedef coğrafyamız olan dünyanın en büyük ayçiçek üretimini gerçekleştiren ülkelerde de pazarlanıyor. Şu anda tanıtımı da tamamlandı. Bu teknolojiyi Türkiye’de geliştirerek, dünya devi firmalarla rekabet eden bir yerli firma olmanın gururunu yaşıyoruz. Hedefimiz minimum 2 bin 500 üreticiyi burada misafir etmek. Şu an yaklaşık 500 kişiye yakın bir katılım aldık. Şu anda 200 en özel misafirimize bu tanıtımı gerçekleştiriyoruz. Diğer günlerde de hedeflediğimiz bin kişi üreticiye ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.

"TRAKYA BÖLGESİ AYÇİÇEK ÜRETİMİNDE ÇOK ÖNEMLİ BİR KAPASİTEYE SAHİP"

Trakya bölgesinin ayçiçeği üretiminde Türkiye’de çok önemli bir kapasite sahip olduğunu belirten Çiftçiler, "Trakya, Türkiye’nin en önemli ayçiçek üretim merkezidir. Yağlı tohum endüstrisi açısından Trakya bölgesi Türkiye’nin çok önemli bir merkezi diyebiliriz. Bu kadar yoğun ayçiçek tarımının yapılması tabi problemlerin öncelikle Trakya’da çıkmasına sebep oluyor. Biz de Trakya’da kurduğumuz araştırma merkezinde bu problemlere çözümler üreterek, sadece Türkiye’de değil uluslararası çapta da tohum teknolojisi ihraç eden firma olmaya çalışıyoruz" ifadesini kaydetti.

"YERLİ TOHUM OLMASI ÖNEMLİ"

May tohum hakkında üretici olarak değerlendirmelerde bulunan Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, yerli tohumun önemine değinerek, "May gerçekten güzel bir tohum. Burada gördüğünüz gibi farklı farklı çeşitler var. Ama genel olarak ayçiçek yağı alırsa genelde verimi olur. Ama tohumda tabi ki dekara 50 kilo ve 70 kilo arasında ve 100 kiloya varan farklılıklar olur. Tohumda çok önemlidir. Ay çiçeği ektiğimiz zaman ilaçlarının zamanında atılması lazım. Gübre atarsınız yağış gelir arkadan çok bir fark görünür. Ayçiçek yaz bitkisi kısacası yağmur olursa genel olarak güzel olur" diye konuştu.

3 gün sürecek ’May Bereket Şenlikleri’ programına Trakya bölgesinin çeşitli yerlerinden üreticilerin geleceği belirtildi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.