Maybir Başkanı Şahin: “Üreten Biziz, Kriteri Ab Koyuyor”

Maybir Başkanı Şahin: “Üreten Biziz, Kriteri Ab Koyuyor”
Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) tarafından düzenlenen arama toplantısında çam balı üretiminde yaşanan sorunların masaya yatırıldı. Değişik kurum ve kuruluşların katıldığı toplantıda sorunla...

Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) tarafından düzenlenen arama toplantısında çam balı üretiminde yaşanan sorunların masaya yatırıldı. Değişik kurum ve kuruluşların katıldığı toplantıda sorunlar tespit edilerek, ilgili kurumlar tarafından sorunların çözüm yolları konusunda yol haritası çıkarılacak.

“BASRA BÖCEĞİNİ KİMSE ZARARLI BÖCEK DİYEMEZ”

Çam balı üretiminin en önemli faktörlerinden birisi olan Basra Böceği (Marchaline)’nin zararlı böcekler kapsamından çıkarılması gerektiğini belirten Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin, “Geçmişten günümüze gerek alanlar ile gerek basra böceği ile gerekse cam balının kimyası ile ilgili bir takım sorunlar yaşanıyor. Bu sorunları her kurum ve kuruluş kendi nezdinde değerlendirmeler arıyor. Biz burada çeşitli kurum ve kuruluşları bir araya getirerek neler yapılması gerekiyor, önce sorunların tespiti, ardından sorunlarda kimler hangi rolü alacak, neler yapılabilecek, neler yapılması gerekiyor bu konuda bir arama toplantısı düzenledik. Bu toplantıya Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinden ve Isparta Orman Fakültesinden bilim insanları, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Akdeniz Yeşiller Derneği, değişik kurum ve kuruluşları davet ettik. Buradan beklediğimiz kararlar arasında, çam balı üretim dönemlerinde çam Basra böceği ile ilgili ciddi bir çalışma yapılamadı. Bakanlık çam Basra böceğini her ne kadar zararlı böcekler kapsamından çıkarıldı dese de, Orman Müdürlükleri tarafından zararlı böcekler kapsamında değerlendirilmektedir. Çam balı üreten Basra böceğini kimse zararlı böcek diyemez. Bunu artık tartışmaya bile gerek kalmadan bu böceğin yararlı böcekler kapsamında olmasını arzu ediyoruz” dedi.

“ARICILAR İÇİN YENİ ALANLAR AÇILMALI”

Muğla’da çam balı üreten arıcılar için alanların yetersiz olduğunun altını çizen Şahin, “Türkiye’nin bütün arıcısı bu alanlardan yararlanıyor. Türkiye’de 6 milyon arı kovanı var. 4-5 milyon civarında arı Ağustos-Kasım arasında çam balı üretimine katılıyor. Ama çam balı ücretim potansiyelimiz bunu kaldıracak kapasitede değil. Bunun için Türkiye arıcılığını, çam balı arıcılığını kaldıracak kapasitede geliştirilmelidir. Bunun için en ücra köşede bile arıcıların yerleşebileceği alanlar oluşturulmalı, yollar açılmalı. Diğer taraftan çam balı üreten Marchaline’nın iklimsel değişikliğine karşı olumsuzluklar var. Bu olumsuzlukları bilim adamları ortaya koysun, iklimsel değişiklikleri bilim insanları ortaya koysunlar ve arıcılarımız da bu değişikliklere karşı yönlendirelim istiyoruz” dedi.

“ÜRETEN BİZİ, KRİTERİNİ KOYAN AB”

Çam balı üretim merkezinin Türkiye olmasına karşın, kriterlerini Avrupa Birliği’nin koymasına da tepki gösteren MAYBİR Başkanı Şahin, “Bugüne kadar çam balının üretim alanının ülkemiz olmasına rağmen, kriterini Avrupa Birliği koyuyor. Ülkem adına ben üzülmüyorum. Çam balını üreten biz isek, kriterlerini de koyan biz olmalıyız. Bu toplantının bir diğer mecrası da budur. C-4 projesi dediğimiz arıcılarımızın kanayan yarası olan, arıcılarımızı sahtekârlıkla suçlanan C-4 profili net olarak ortaya konmalıdır. Yani Muğla ve Türk çam balının kimliği ortaya konmalıdır. Bu alanda da coğrafi işaretlere de bölge bölge ortaya çıkarılmalıdır diyoruz. Bu toplantıda inşallah hangi konularda çalışmalar yapacağımız ile ilgili ciddi kararlar alacağız” dedi.

MUĞLA'DA ÜRETİLEN ÇAM BALININ KRİTERLERİNİ B'NİN YERİNE TÜRKİYE'NİN BELİRLEMESİ İSTENDİ.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.