“Medeniyet Köprüsü Beş Şehirli”

“Medeniyet Köprüsü Beş Şehirli”
Kahramanmaraş Valiliği ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) işbirliğiyle “Medeniyet Köprüsü Beş Şehirli” başlıklı panel düzenlendi.

Kahramanmaraş Valiliği ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) işbirliğiyle “Medeniyet Köprüsü Beş Şehirli” başlıklı panel düzenlendi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, gençlerin tarihlerini ve kültürlerini bilerek yetişmesini sağlamak amacıyla geliştirilen, “Şehir-İnsan Medeniyet Köprüsü: Örnek Kişilikler” projesi kapsamında, KSÜ Cahit Zarifoğlu Konferans Salonunda “Medeniyet Köprüsü Beş Şehirli” konulu panel düzenlendi.

Kültürel mirasımızın geçmişten geleceğe taşınmasında köprü olmuş beş önemli isim; Ahmed Süheyl Ünver, Ali Fuad Başgil, Ekrem Hakkı Ayverdi, Fethi Gemuhluoğlu ve Mahir İz’in kültür ve sanatımıza yaptığı katkıların aktarıldığı panelin oturum başkanlığını Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Bakan yaptı. Panelde konuşmacı olarak KSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Özkarcı, Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Erşahin, ve İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. İbrahim Çetintaş ve Yrd. Doç. Dr. İzzet Sargın yer aldı.

İlk sözü alan Prof. Dr. Mehmet Özkarcı, tıp dünyasının saygın isimlerinin başında gelmesinin yanı sıra, kültür ve sanat alanında da önemli bir yeri olan Ahmed Süheyl Ünver’in yaşamına ilişkin bilgiler verdi. Özkarcı ayrıca, Osmanlı kültür mirasının yeniden keşfinde önemli etkileri olan Mimar-Mühendis-Mimari Tarihçisi Ekrem Hakkı Ayverdi’nin yaşamından kesitler aktardı.

Doç Dr. İbrahim Çetintaş ise; öğrencileri geleceğin tohumu olarak gören, kendini eğitime adamış bir öğretmen olarak tanımladığı Mahir İz’in kültürümüze bıraktığı izleri dinleyicilerle paylaştı. “Medeniyetiniz ne kadar güçlüyse, o ölçüde güçlü olursunuz” diyen Çetintaş, panelin konusu olan bu beş ismin, Osmanlı kültürünü Cumhuriyet dönemiyle birleştiren köprüler olduğunu vurguladı. Çetintaş, Mahir İz’in kültürel devamlılığın sürdürülmesinde önemli bir isim olduğunun altını çizdi.

Fethi Gemuhluoğlu’nun biyografisini dinleyicilerle paylaşan Yrd. Doç. Dr. İbrahim Erşahin, Gemuhluoğlu için, “Fethi Gemuhluoğlu bu toprakları mayalayan önemli bir şahsiyettir. O, tarih, edebiyat ve tasavvuf dalında kendini yetiştirmiş bir gönül insanıdır” ifadelerini kullandı.

Yrd. Doç. Dr. İzzet Sargın, Ali Fuad Başgil’in hayatını dinleyicilere aktarırken, Başgil’i, liberal Türk muhafazakârlığının mimarı olarak tanımladı. Sargın, Başgil’in, tarihten beslenmenin önemini vurgulayan bir düşünür ve siyaset adamı olduğunu söyledi.

Panele Vali Yardımcısı Nurettin Dayan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Fatih Kıllı ve Prof. Dr. İsmail Bakan’ın yanı sıra çok sayıda personel ve öğrenci katıldı.

1-20151127090934.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.