Merkez Bankası Başçı, 2015 Ocak Ayı Enflasyon Raporunu Açıkladı

Merkez Bankası Başçı, 2015 Ocak Ayı Enflasyon Raporunu Açıkladı
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 2015 Ocak ayı Enflasyon Raporu’nu açıkladı. Başçı, yılın son çeyreğinde finansal olmayan kesime kullandırılan kredilerin artış hızlarının alınan makro ihtiyati önlemlerin ve sıkı para politikası duruşunun neticesinde ma

- Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 2015 Ocak ayı Enflasyon Raporu’nu açıkladı. Başçı, yılın son çeyreğinde finansal olmayan kesime kullandırılan kredilerin artış hızlarının alınan makro ihtiyati önlemlerin ve sıkı para politikası duruşunun neticesinde makul bir seyir izlemeye devam ettiğini söyleyerek, “Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yürürlüğe konulan uygulamaların da katkısıyla tüketici kredileri geçen yıllara kıyasla daha yavaş büyürken, ticari kredilerin daha yüksek oranda artmakta olduğunu görüyoruz. Mevcut finansal koşullar ve Kredi Eğilim Anketi sonuçları 2015 yılının ilk çeyreğinde ticari ve tüketici kredilerinde talep ve arz koşullarına ilişkin önemli bir değişim beklenmediğine işaret ediyor. Bu çerçevede, kredilerde mevcut eğilimlerin önümüzdeki dönemde de süreceğini öngörmekteyiz” diye konuştu.

2014 yılının dördüncü çeyreğinde yıllık tüketici enflasyonu bir önceki çeyrek sonuna kıyasla 0,7 puan azalarak yüzde 8,17 oranına gerilediğini hatırlatan Başçı, şunları kaydetti:

“Bu dönemde yıllık enflasyon alt gruplar genelinde azalırken en belirgin yavaşlama uluslararası petrol fiyatlarındaki keskin düşüşe bağlı olarak enerji grubunda oldu. Gıda grubu ise enflasyona en yüksek katkı yapan bileşen olmaya devam etti. Temel mal grubunda yıllık enflasyon sınırlı bir oranda gerilerken, ana eğilimde yılın ikinci çeyreğinden itibaren kaydedilen iyileşme durakladı. Buna karşılık, petrol fiyatlarındaki düşüşlerin akaryakıt ile bağlantısı güçlü hizmet grupları üzerindeki etkilerini belirgin biçimde hissettik ve hizmet enflasyonu ana eğiliminde kayda değer bir iyileşme gördük. 2014 yıl sonu itibarıyla çekirdek enflasyon eğiliminin yüzde 5’e yaklaştığını görüyoruz. Yakın dönemde enflasyon dinamiklerini etkileyen en önemli gelişme petrol fiyatlarında yaşanan belirgin düşüş oldu. Bu düşüş doğrultusunda, enerji grubunun yıllık enflasyonu önemli oranda azaldı ve yıl sonunda sıfırın altına geriledi. Düşen petrol fiyatları kaynaklı olumlu maliyet gelişmeleri aynı zamanda çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeye katkı yapıyor.”

Başçı, sözlerine şöyle devam etti: “GSYİH üçüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 1,7 oranında artarken, bir önceki çeyreğe göre büyüme yüzde 0,4 ile sınırlı kaldı. Harcamalar yönünden baktığımızda ise, üçüncü çeyrekte nihai yurt içi talep ilk yarıdaki düşüşünü telafi ederek 2013 yılı son çeyrek seviyesinin bir miktar üzerine çıktı (Grafik 13). Özel tüketim harcamalarında iki çeyrek aranın ardından gördüğümüz güçlü toparlanma ve uzun bir süredir zayıf seyreden özel kesim yatırımlarının makine teçhizat yatırımları kaynaklı artması dönemlik büyümeyi destekledi."

Başçı, konuşmasında, ihracatın göreli olarak zayıf seyrinin bu dönemde büyümeyi sınırlayıcı rol oynadığını söyledi. 2014 yılının son çeyreğine dair veriler tüketim talebinin bir önceki çeyreğe göre artış gösterdiğine, makine-teçhizat yatırımlarında ılımlı bir seyre, inşaat yatırımlarında da toparlanmaya işaret ettiğini anlatan Başçı, şunları söyledi: "Böylelikle, yılın son çeyreğinde iç talepteki toparlanmanın ılımlı şekilde devam edeceğini tahmin ediyoruz. Dış talep ise Avrupa ekonomisinde gözlenen yavaşlama ve çevre ülkelerdeki jeopolitik gelişmeler nedenleriyle zayıf seyrini koruyor. Zayıf dış talep ihracat büyümesini sınırlandırırken, ihracat büyümesinin ithalat büyümesi üzerinde devam etmesi ekonomideki dengelenme sürecini destekliyor.”

Başçı, enflasyon tahmini ile ilgili de şöyle değerlendirme yaptı: “Orta vadeli tahminlerimizi oluştururken enflasyon görünümünde sağlanan iyileşmenin kalıcı olması için temkinli bir yaklaşım sergileyeceğimiz ve getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruşumuzu sürdüreceğimiz bir çerçeveyi esas aldık. Ayrıca, alınan makroihtiyati tedbirlerin de katkısıyla yıllık kredi büyüme oranının geldiği makul seviyelerde istikrar kazanacağı bir çerçeveyi esas aldık. Bu çerçevede enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2015 yılı sonunda yüzde 4,1 ile yüzde 6,9 aralığında (orta noktası yüzde 5,5), 2016 yılı sonunda ise yüzde 3,2 ile yüzde 6,8 aralığında (orta noktası yüzde 5) gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Enflasyonun orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağı öngörüyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.