Merzifon eşeğinin genetik kimliği belirlenecek

Merzifon eşeğinin genetik kimliği belirlenecek
Amasya'nın Merzifon ilçesinde Merzifon eşeğinin genetik kimliğinin ortaya çıkartılmasına ilişkin çalışma başlatıldı.

Amasya'nın Merzifon ilçesinde Merzifon eşeğinin genetik kimliğinin ortaya çıkartılmasına ilişkin çalışma başlatıldı.

Oluşturulan ekibin köyleri dolaşıp eşeklerden kan örnekleri aldığını açıklayan Merzifon Belediye Başkanı Alp Kargı, "İlçe tarım müdürlüğümüz çok profesyonel bir akademik kadro ile geçtiğimiz 10 gün içerisinde Merzifon eşeğinin genetik kimliğinin ortaya çıkartılmasıyla ilgili çok ciddi akademik bir çalışmaya başladılar. Geçtiğimiz hafta ilçede ağırladık. Köylerden kan örnekleri aldılar. Yarın, bir gün çıkacak" dedi.

Bulunacak Merzifon eşeğini çiftlikte üretmeyi de planladıklarını anlatan Başkan Kargı, "Ben üzülerek ifade ediyorum. Çocukluğumda bildiğim Merzifon eşeği ile şimdiki eşekler bir değil. Yakalamak istiyorum. Denizli'nin horozu, Ankara keçisi, Van kedisi gibi Merzifon eşeğinin de gerçeğini bulup "aha bu" demeyi de istiyorum. Şu anda anne sütüne en yakın muhteviyat içeren, en yakın besleyicilik içeren süt eşek sütü" diye konuştu.

Düzenledikleri kitap fuarında belediye standının önüne koydukları eşek maketinin yoğun ilgi gördüğüne değinen Alp Kargı, "Yaklaşık 1,5 yıldır değişik eleştiriler alıyoruz. Hiç kimse inkar edemez. Bütün bir Merzifonlu Türkiye Cumhuriyeti'nin neresine giderse gitsin sonuçta bu tabloyla karşılaşıyor. Askere de gitse, üniversiteye de gitse, tatile de gitse nerelisin hemşehrim denildiğinde "Merzifonluyum deyince" akabinde sorulan cümle bu oluyor. O yüzden bunun bize bir kültür mirası olduğunu, bundan kaçacak değil aslında bundan keyif alacak noktadayız. Eşek dediğimiz hayvanında özelliklerine baktığımız zaman eşek hayatta yolunu kaybetmeyen ender canlılardan bir tanesi. Bütün deve kervanlarının önünde eşek gider" şeklinde konuştu.

"EGOSU OLAN İNSANLAR BUNA TAKILSIN"

Amerika'da Demokrat Parti'nin logosunun eşek olduğunu, kendilerinin de mizahla kucaklaşılması gerektiğini savunurken "E canım buna mı kaldık. Bunu kaldırsana. Bundan rahatsızlık duyuyoruz" gibi eleştirilerle de karşılaştıklarını vurgulayan Kargı şöyle devam etti:

"Egosu olan insanlar buna takılsın. Egosu varsa bu konuda ama bir anlamda benim böyle bir egom yok. Eleştiren insanlar bunu reddedebiliyorsa Merzifonlu değildir. O zaman anlamıyor bu işleri. Bu reel durumu, gerçek durumu kabulleneceğiz. Artısıyla, eksisiyle gelecek nesillere bunu aktaralım istiyoruz. Bir eşek çiftliği niye olmasın? Çocuklar eşeğe binip neden dolaşmasın? Şurada biraz oturun. Her geçen aile çocuğu varsa muhakkak yanında resim çektiriyor. Vallahi strese giriyorum. Benden daha fazla ilgi görüyor. Oda işin espri tarafı ama. Bir gerçek var. Geçmişimizden gelen değerlerimize, her türlü değerimize sahip çıkmak durumundayız."

Eskiden Taşan Dağı'ndan odunların eşeklerle çekildiğini, askere gittiğinde de "Merzifon'un neyi meşhur sorusuyla" karşılaştığını anımsatan 63 yaşındaki emekli Salih Yiğit de, "Eşek olduğu için biraz utanıyorduk ama gerçek o" ifadelerini kullandı.

Arkadaşı Muhammed Satılmış ile dolaştıkları fuarda eşek maketinin önünde fotoğraf çektirip köylerinde de eşeklerinin olduğunu anlatan Adem Sarıkaya adlı çocukta Merzifon'un eşeği ve keşkeğinin meşhur olduğunu söyledi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.