Meslektaş Dayanışması

Meslektaş Dayanışması
Zonguldak’ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesindeki özel maden ocağına kendilerini kapatarak eylem başlatan maden işçilerine Türkiye Taşkömürleri Kurumu’nda (TTK) çalışan maden işçileri destek ve...

Zonguldak’ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesindeki özel maden ocağına kendilerini kapatarak eylem başlatan maden işçilerine Türkiye Taşkömürleri Kurumu’nda (TTK) çalışan maden işçileri destek verdi.

Kandilli beldesindeki özel bir maden ocağında dün sabah 60 kişinin işten çıkarılmasıyla başlayan eylem bugün devam ediyor. -300 kotuna inerek burada bekleyen 500 maden işçisine TTK’da çalışan maden işçileri destek verdi. 16.00 vardiyasından çıkan 300 maden işçisi özel maden ocağı önüne gelerek Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) tarafından düzenlenen basın açıklamasına katıldı. Özel maden ocağında yer altında eylem yapan babası Eren Erdem’in işten atılmamasını ve artık eve dönmesini isteyen Yaren Erdem, okumak istediğini söyledi. Maden işçisi Eren Erdem’in eşi Zehra Erdem de 6 yıldır madende çalışan eşinin emekli olacağı günleri beklerken işten atılma aşamasına gelmesinin kendilerini üzdüğünü söyledi.

Özel maden ocağı önünde toplanan TTK’lı maden işçileri alkışlarla yer altında eylem yapan arkadaşlarına destek verdi.

Gazetecilere açıklama yapan GMİS Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, dün sabah başlayan eylemin ardından ne devlet yetkilileri ne de siyasilerin seslerine kulak vermediğini söyledi. 800 maden işçisinin işsiz kalmasının çok büyük sorun doğuracağını anlatan Mutlu, şöyle konuştu: “İki gündür 500’e yakın işçi arkadaşımız kendini madene kilitlemişken devletin hiç bir yetkilisinin ve işveren kanadının buraya gerekli duyarlılığı göstermeyişi bizi üzmüştür. İki gündür beş yüze yakın işçi kardeşimiz ocakta beklerken devlet yetkililerinin çıkıp bir açıklama bile yapmaması gerçekten elzem vericidir, manidardır. İşçilerimiz ocakta bir facia ile karşılaştığında televizyonların önünden kaçmayan yetkililer beş yüz kişi yer altında iken acaba neden televizyonların karşısına geçip iki cümle kurma ihtiyacı hissetmedi. Emek ile geçinen bir ilimiz var. Ama hızla dışarıya göç verdiğimiz düşünülürse 800 kişinin çalıştığı iş yerinin kapanması hepimiz için gerçekten kapanması zor derin yara açacaktır. Biz belediye başkanımızla her yerin kapısını çaldık. Ulaşmadığımız yer kalmadı. Bugün bu facia ile karşı karşıyayken bu kadar sessiz kalan yetkililer acaba başka tehlikelerle başka facialarla karşı karşıya kaldığımızda ne kadar ses çıkarabilir. 500 insanımız şu an ocakta. Arkadaşlarımız dün sabah saat 8’den bu yana evlerine gitmedi. Orada bekliyorlar. Yiyecek ve içeceklerini biz temin etsek dahi orada 24 saat 48 saat beklemenin ne demek olduğunu ancak siz bilirsiniz. Bugün bu tür işletmeler yok olurken, dün bunların var olmasını söyleyen yetkililer bugün kaçıyorlarsa yarın Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) kapanırken de kaçacaklar. Bizim bizden başka sahibimiz yok."

Kandilli Belediye Başkanı Mustafa Aydın ise dün sabah işçilerin eylem yapmaya başlamasının ardından yaptıkları imdat çağrısına kimsenin cevap vermediğini ifade etti. Yetkililerden sorunun çözümünü isteyen Aydın, 800 madencinin işsiz kalmasının Zonguldak’a büyük zarar vereceğini dile getirdi. Özel maden ocağı işçileri yer altındaki eylemlerini sürdürürken, TTK’lı maden işçileri yapılan konuşmaların ardından olaysız dağıldı.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.