Milli tenisçi yönetici oldu

Milli tenisçi yönetici oldu
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesinin (TMOK) yeni oluşturulan Sporcu Komisyonunun başkanlığına, milli tenisçi Çağla Büyükakçay getirildi.

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesinin (TMOK) yeni oluşturulan Sporcu Komisyonunun başkanlığına, milli tenisçi Çağla Büyükakçay getirildi.

TMOK Sporcu Komisyonu, yaz ve kış Olimpik spor federasyonları tarafından TMOK'a önerilen sporculardan oluştu. Olimpik Hareket'in yakın gelecekteki yol haritası olarak nitelenen Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) "Gündem 2020" programında yer alan cinsiyet eşitliği ilkesinin en son uygulama örneklerinden biri olarak, yeni TMOK Sporcu Komisyonu'ndaki üyelerin yarısı kadın sporculardan oluşuyor. IOC'nin "Olimpik Antlaşma" esasları doğrultusunda tadil edilen TMOK'un yeni tüzüğü uyarınca Komisyon Başkanı, aynı zamanda TMOK Yönetim Kurulu'nda da üye sıfatıyla yer alıyor.

TMOK Sporcu Komisyonu, Olimpik Hareket'in merkezinde olan sporcular ile TMOK arasındaki bağları güçlendirmek, bu bağı Olimpik Hareket, Olimpiyat ve Gençlik Olimpiyat Oyunları ile sporcular lehine geliştirmek amacıyla oluşturuluyor. Sporcuların tecrübelerinden yararlanılarak aktif üst düzey sporcuların gelişimleri, sağlık, sosyal ve profesyonel geleceklerine yönelik hakları, ihtiyaç, görüş ve önerilerini TMOK nezdinde dile getirecekleri ve aynı zamanda TMOK kaynaklı bilgilerin aktif sporculara iletileceği iki yönlü bir iletişim platformu sağlanması amaçlanıyor.

Komisyon şu isimlerden oluşuyor:

Başkan: Çağla Büyükakçay (Tenis)

Üyeler: Yusuf Dikeç, Çiğdem Özenir Özyaman (Atıcılık), Halil Akkaş (Atletizm), Ezgi Epice, Mehmet Tural (Badminton), Şaziye İvegin Üner (Basketbol), Esra Kürkçü, Uğur Marmara (Bisiklet), Onur Şipal (Boks), Kerem Tuna İslam (Buz Hokeyi), Alper Uçar, Alisa Agafonova (Buz Pateni), Göksu Üçtaş Şanlı, Ümit Şamiloğlu (Cimnastik), İrem Karamete, Tevfik Burak Babaoğlu (Eskrim), Taha Akgül, Yasemin Adar (Güreş), Sibel Özkan Konak, Bünyemin Sezer (Halter), Güneş Viter, İbrahim Demir (Hentbol), Sezer Huysuz (Judo), Hilal Avcı, Çağrıbey Yıldırım (Kano), Emre Şimşek, Kelime Aydın Çetinkaya (Kayak), Burcu Büşra Şen, Cengizhan Kaplan (Kızak), Onat Kazaklı (Kürek), Gençay Menge, İpek Karahan (Masa Tenisi), İpek Akşin, Canberk Hulusi Ekin (Modern Pentatlon), Damla Ergin, Sermet Çınar (Okçuluk), İpek Altan, Can Gözüsulu (Sutopu), Servet Tazegül, Nur Tatar (Taekwondo), Ece Bakıcı, Ali Mutlu (Triatlon), Neslihan Demir Güler (Voleybol), Deniz Çınar, Nazlı Çağla Demirtaş (Yelken), Gizem Bozkurt, Kemal Arda Güral (Yüzme)

ÇAĞLA BÜYÜKAKÇAY KİMDİR?

1989 yılında Adana'da doğdu. 8 yaşında ailesinin desteğiyle tenise başladı. 2003 yılında Enka Spor Kulübü'ne transfer oldu. 15 yaşında A milli takıma seçilerek Türk tarihindeki en genç A milli takım oyuncusu unvanını aldı. 17 yaşında sponsor desteği ile profesyonel tenis oynamaya başladı. Profesyonelliğinin birinci yılında dünyada ilk 650 tenisçi arasına girdi. 2010 yılında Türk tenisi adına ilkleri gerçekleştirdi. Ukrayna ve İspanya'da ITF 25K seviyesinde iki profesyonel turnuva kazanarak bu seviyede turnuva kazanan ilk kadın tenisçi oldu. 2010 yılında Amerika Açık, 2011 yılında da Avustralya Açık, Fransa Açık, Wimbledon ve Amerika Açık Tenis turnuvalarına katılarak teklerde Grand Slam oynayan ve tur geçen ilk Türk kadın tenisçi unvanını aldı. 2009 yılında İtalya'nın Pescara kentinde düzenlenen Akdeniz Oyunları'nda partneri Pemra Özgen ile çiftlerde Türkiye'nin kadınlarda ilk gümüş madalyalarını alırken, 2013 yılında Mersin'de düzenlenen Akdeniz Oyunları'nda hem teklerde hem de partneri Pemra Özgen ile çiftlerde altın madalya kazanarak Türk tenisinin ilk altın madalyalarının sahibi oldu. 2014 yılının Nisan ayında Malezya'nın Kuala Lumpur kentinde düzenlenen WTA turnuvasında son sekize kalma başarısını gösterdi ve WTA tekler arenasında çeyrek final gören ilk ve tek Türk raket olarak kayıtlara geçti. Aynı yıl Dünya sıralamasında teklerde 133, çiftlerde 126 numaraya yükselerek hem teklerde hem çiftlerde ilk 150 tenisçi arasına giren ilk Türk tenisçi oldu. Şubat 2015'te Dünya sıralamasında 108 numaraya yükselerek kendi rekorunu bir kez daha kırdı ve Türk tenisinin kadınlarda geldiği en yüksek noktaya ulaştı. 12-14-16-18 yaş Türkiye şampiyonluklarının yanı sıra iki kez büyükler Türkiye şampiyonluğu bulunan Çağla Büyükakçay 12 yıldır aralıksız olarak milli formayı taşıyor. 2015 yılında A milli takım maçlarındaki yüksek performansı dolayısıyla tenisin Dünya Kupası olan Fed Cup tarafından daha önce Radwanska, Azarenka, Halep gibi isimlerin kazandığı "Fed Cup Heart Award" ödülüne layık görüldü. Sportif kariyerinin yanında, İstanbul 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları Adaylık Komitesi'nde görev yaptı.

Milli tenisçi yönetici oldu

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.