Minik Talya Yıldırım Ailesi'ne Mutluluk Getirdi

Minik Talya Yıldırım Ailesine Mutluluk Getirdi
İzmirli Yıldırım Ailesi, anne karnında böbrek rahatsızlığı geçiren minik kızlarını, doktorların başarılı tedavisi sonucu kucaklarına alarak büyük mutluluk yaşadı.

- İzmirli Yıldırım Ailesi, anne karnında böbrek rahatsızlığı geçiren minik kızlarını, doktorların başarılı tedavisi sonucu kucaklarına alarak büyük mutluluk yaşadı.

İzmir'de doktorların "doğal yollardan anne olamazsın" dediği Ece Yıldırım, (31) doktorları şaşırtıp hamile kaldı ancak gebeliğinin 24. haftasında amniyon sıvısı azalmaya başlayıp bebeğinde akut böbrek yetmezliği gelişti. Eksilen sıvıya dışarıdan takviye yapılarak bebeğin böbrek yetmezliğinden kurtulup rahim içinde sıkışması önlenirken, 37. haftada kızı Talya’yı kucağına alan Ece Yıldırı, çifte mucize yaşadığını söyledi. Tedavi ve doğumu gerçekleştiren Prof. Dr. Namık Demir de anne adaylarını uyardı, “Akut böbrek yetmezliğini biz yetişkinlerde, çocuklarda olduğunu biliyoruz ama Talya bebekle, anne karnındaki bebeklerde de olabildiğini gördük” dedi.

DOKTORLAR “DOĞAL YOLLARDAN ANNE OLAMAZSIN” DEMİŞTİ

İzmir'de bankacı Ece Yıldırım ve bir ilaç firmasında çalışan Sercel Yıldırım (32) çifti 2 yıl önce hayatını birleştirdi. Çocuk sahibi olmak isteyen çift, doktora gittiğinde hiç istemedikleri bir cevap aldı. 24 yaşındayken kist ameliyatı geçiren Ece Yıldırım’ın yumurtalık rezervlerinin yetersiz olduğu ortaya çıktı. Doktorlar genç çifte, bebek sahibi olmak istiyorlarsa tüp bebek yöntemini denemek zorunda olduklarını söyledi. Çaresiz tüp bebek kliniğine giden çifte 2013 yılında ilk uygulama yapıldı, ama deneme başarısız oldu. Bebek sahibi olma yolunda ümitleri kırılan çift bir ay sonra hiç beklemedikleri bir haber aldı. Ece Yıldırım tamamen doğal yollardan hamile kaldı. Doktorların, "bu bir mucize" dediği hamileliğe çok sevinen çift, sabırsızlıkla bebeklerini beklemeye başladı. Hamileliğin 24. Haftasında yapılan kontrolde her şeyin normal gittiği görüldü. Ama iki hafta sonra ağrı şikayetleri başlayan genç kadın soluğu doktorda alırken, anne rahmindeki bebeğin içinde bulunduğu, gelişimi için çok önemli olan amniyon sıvısında azalma saptandı. Çift, İzmir Kent Hastanesi’nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Profesörü (Perinatoloji uzmanı) Namık Demir’e başvurdu. Prof. Dr. Demir tarafından tedaviye alınan anne adayı Yıldırım’a iki kez sıvı takviyesi yapıldı. Kesede yırtık olmadığı için amniyon sıvısındaki azalmanın neden kaynaklandığı araştırılmaya başlandı. Ece Yıldırım’ın gripal enfeksiyon geçirdiği, bebeğinde de akut böbrek yetmezliği geliştiği saptandı. Tedavi süreci başarıyla atlatıldı. Hamileliğin 37. haftasında 14 Temmuz 2014’te Ece Yıldırım, 1890 gram ağırlığında, 43 santimetre boyunda Talya adını verdiği kızını kucağına aldı.

ANNE KARNINDA AKUT BÖBREK YETMEZLİĞİ TEŞHİSİ KOYDUĞUMUZ İKİNCİ BEBEK

Tedaviyi ve doğumu gerçekleştiren Kent Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Prof. Dr. Namık Demir, toplam üç vakalarında anne karnındaki bebeklerde akut böbrek yetmezliği geliştiğini saptadıklarını ve anne adaylarını uyarmak istediğini belirterek şunları söyledi:

“Amniyon sıvısının bebeklerin kas, iskelet sisteminin, akciğer, kol ve bacak gelişimi için çok önemli . Bu sıvı çeşitli nedenlerle azalabiliyor. Bu sıvının büyük kısmını bebeğin yaptığı idrar oluşturuyor. Ancak idrarın katkısı 16. gebelik haftasından sonra başlıyor. Farklı nedenlerle bebeğin böbreklerinde bir takım problemler olduğu taktirde bu sıvı azalabiliyor. Ya da bu sıvı etrafını çevreleyen amniyon zarının yırtılmasıyla da azalabiliyor. Onlarda çok fazla bir şey yapamıyoruz. Sıvı kaçağı varsa o zaman sıvı takviyesinin çok büyük faydası olmuyor. Ancak kısıtlı sürelerle, bir hafta 10 gün kadar doğumu geciktirmek için kritik haftalarda o zaman faydası oluyor. Ama bu olgumuz nedeniyle tecrübe kazandığımız konu şu; eskiden biz Perinatoloji Uzmanları bebekte rahim içi gelişim geriliği ve ya oksjijen eksikliği varsa buna bağlı sıvı azalması oluyor diye biliyorduk. Daha önce bir olgumuz oldu. Bu ikinci hastamız. Bunlar bize bunu gösterdi ki; anne karnındaki bebeklerde de değişik nedenlerle akut böbrek yetmezliği olabiliyor. Akut böbrek yetmezliğini biz yetişkinlerde, çocuklarda olduğunu biliyoruz ama anne karnındaki bebeklerde de bu olabiliyor. Talya bebekle, anne karnındaki bebeklerde de olabildiğini gördük” dedi. Bu akut böbrek yetmezliği bazen geçici olarak meydana gelebiliyor. Annenin kullandığı ilaçlara, annenin geçirdiği enfeksiyonlara bağlı olabiliyor ya da annenin aldığı bazı özel tansiyon ilaçları var, onlar bunu yapabiliyor. Bu hastamızda bir gripal enfeksiyon durumu söz konusuydu. Onun ardından her şey normalken birden bire sıvı azalmasıyla karşılaştık.

SIVI KAÇAĞI YOKTU

Sıvı kaçağı olmadığını gördük. Bunu gördükten sonra da sıvı takviyesi yapmaya karar verdik. İki uygulamadan sonra bebeğin böbreklerinin yeniden faaliyet gösterdiğini, tekrar idrar yapmaya başladığını, tekrar sıvı vermeye gerek olmadığını gördük. Bu bazen 2- 3 uygulamadan sonra olabiliyor, bazen kendiliğinden olabiliyor. Burada sıvı takviyesi yapmanın altında yatan temel sebep şu: Sıvı azlığı olduğu zaman bebek içeride sıkışıyor, sıkıştığı zaman akciğerleri, kol, bacakları sıkışıyor, böyle kaldığı zamanda kol ve bacaklarda eğrilikler oluşuyor. Sıvı azlığı ile giden gebeliklerde akciğerlerin iyi gelişememesi, baskı altında kalması. Riskli. Bu tür bebekler sağlıklı doğsalar bile doğumdan sonra nefes almakta zorlanıyorlar, o zaman bunların ölüm oranları daha yüksek olabiliyor. Sıvı takviyesindeki amaç; Bebeklerin lokomotor sistemlerinin gelişimini sağlamak, akciğer baskısını önlemek, akut böbrek yetmezliğinin düzelmesi için zaman kazanmak. Sıvı azalmasıyla karşılaştığımız zaman anne karnındaki bebeğin annenin geçirdiği bir enfeksiyona ya da kullandığı bir ilaca bağlı olarak akut böbrek yetmezliğine uğrayabileceğini vurgulamak istiyoruz.”

KIZIMIZ BİZE İKİ KERE MUCİZE YAŞATTI

Öte yandan ağrılarının başladığı 24. haftada bebeğinin sadece 480 gram olduğunu belirten anne Ece Yıldırım, “Doğum olursa yaşama şansı yoktu. Riskli dönemdeydik. Bir arkadaşımız o sıralarda bebeğini kaybetmişti. Korkularla, endişelerle geçirdiğimiz günlerde Namık hocamız bizi rahatlattı, moral verdi.Hocamıza çok teşekkür ediyoruz. Çok uykusuz geceler yaşadık. Bebeğimizi kaybetme düşüncesi bile çok kötüydü. Kızımız iki kere bize mucize yaşattı. Normal bebeklerden daha az kilolu doğdu ama aradan geçen 6 haftada toparladı. Hızla büyüyor" diye konuştu.

MİNİK TALYA YILDIRIM AİLESİ'NE MUTLULUK GETİRDİ

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.