Muhtarlar Kkka Hakkında Bilgilendirildi

Muhtarlar Kkka Hakkında Bilgilendirildi
Yunusemre ilçesi Toplum Sağlığı Merkezi tarafından ilçedeki muhtarlara Manisa Öğretmenevi Konferans Salonunda Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hakkında bilgilendirildiler.

- Yunusemre ilçesi Toplum Sağlığı Merkezi tarafından ilçedeki muhtarlara Manisa Öğretmenevi Konferans Salonunda Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hakkında bilgilendirildiler.

2014 yılı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı eğitimlerine Muradiye’de başlayan Yunusemre Toplum Sağlığı Merkezi, Yunusemre Kaymakamı Yüksel Topal başkanlığında, Belediye başkan yardımcısı Ramiz Şiyak ve Yunusemre ilçe müdürleri ve muhtarların katıldığı bir değerlendirme toplantısı sonrasında muhtarlar hastalık hakkında bilgilendirildi.

Toplantıda Uz. Dr. Ümit Atman tarafından Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) eğitimi gerçekleştirildi.

Dr. Atman yaptığı açıklamada, “Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı, keneler yoluyla bulaşan, viral bir hastalıktır. Evcil ve vahşi hayvanların yanı sıra insanlara da bulaşabilir. Özellikle Doğu ve Batı Afrika’da yaygın bir virüstür. Enfekte olmuş memelilerde klinik hastalık nadir de olsa, insanlarda çoğunlukla ağır geçer ve ölüm oranı yüzde 30'dur. Görüldüğü bölgelerde virüs keneler yoluyla bulaştığı için özellikle tarım ve hayvancılık ile uğraşan kişiler yüksek risk grubundadır” dedi.

Enfekte çiftlik hayvanlarının etinin işlenmesi veya yenmesi sonucu insanlarda bu hastalığın ortaya çıkabileceğini söyleyen Atman, “Ayrıca enfekte olmuş kan ve kusmukla temasa geçmiş sağlık çalışanlarında da görülmüştür. İnsanlara bulaşmasının yaygın bir yolu da kene ısırığıdır. Bunların dışında enfekte hastalarla temas da bulaşmada önemli bir etkendir. Kuluçka süresinin ardından grip benzeri semptomlar görülmeye başlar. Bunlar yaklaşık bir hafta sonra geçebilir. Bununla birlikte kanama belirtileri rahatsızlığın ilk 3-5 gününde görülmeye başlar. Semptomların ilk ortaya çıkışından 9-10 gün sonra hastalar iyileşme belirtileri gösterir, fakat yüzde 30'u rahatsızlığın 2. haftasında ölür” şeklinde konuştu.

Spesifik bir tedavisi olmadığı için tedavinin çoğunlukla bulgulara yönelik olup, destek tedavisi şeklinde olduğunu anlatan Atman, bulaşıcı hastalık olduğu için Kırım-Kongo Hemorajik Ateşine karşı toplumu bilinçlendirmek ve halk sağlığı açısından önlemler almanın önemli olduğunu söyledi.

Kenelerin aktif olduğu Nisan ve Ekim aylarında, kenelerin bulunduğu ortamdan halkın kaçınması; kenelerin büyük sayılarda bulunabileceği ortamlarda örneğin ahırlarda çalışan kişilerin periyodik muayene edilmesinin faydalı önlemler olduğunu kaydeden Atman, yine kenelere karşı önlem olarak keneleri kaçıracak insektisit uygulanmasının da olası önlemler arasında yer aldığını kaydetti.

“Epidemi dönemlerinde kişi üzerinde kene bulursa bunu çıkarmaya çalışmamalı ve hemen en yakın sağlık merkezine gitmeli ve keneyi burada uzmanlar çıkarmalıdır” diyen Atman şöyle devam etti:

“Tanı almış hastaların kan ve vücut sıvıları ile temastan kaçınılmalıdır. Eğer bir temas olmuşsa, temas etmiş kişi dikkatlice gözlenmeli ve belirtiler görülürse mutlaka hekime başvurulmalıdır. Ayrıca, Hasta hayvanların kan ve dokularına doğrudan temasın bulaşmaya yol açabileceği unutulmamalıdır.”

MUHTARLAR KKKA HAKKINDA BİLGİLENDİRİLDİ

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.