Mükrimin Halil Yinanç Kimdir?

Mükrimin Halil Yinanç Kimdir?
Ordinaryüs Prof. Dr. Mükrimin Halil Yinanç 1900 yılında Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde doğmuştur. Anadolu'nun Türkler tarafından fethini anlatan ve yazan ilk Cumhuriyet dönemi akademisyenidir

Ordinaryüs Prof. Dr. Mükrimin Halil Yinanç 1900 yılında Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde doğmuştur.

İlk öğretimine burada başlamış ve daha sonra babasının kadılık mesleği dolayısıyla Malatya, Mardin ve Diyarbakır'da devam etmiş ve sonunda İstanbul'a gelerek eğitimini Gelenbevi Sultanisi'nde tamamlamıştır.  1916'da İstanbul Üniversitesi edebiyat fakültesi tarih bölümüne kaydolmuş ve burayı 1919 yılında bitirerek Mekteb-i Mülkiyeye girmiş (siyasal bilgiler fakültesi) ve burayı da 1921'de bitirmiştir.

Kısa süren tarih öğretmenliğinin ardından "Tarih-i Osmanî Encümeni" kütüphanesinde çalışmış 1925'te Fransa'ya gönderilerek iki yıl kütüphanelerde araştırmalarda bulunmuştur. Yurda döndükten sonra kütüphaneciliğe ve tarih öğretmenliğine devam etmiştir.

mhykimdir.jpg

1933 yılında mezun olduğu tarih bölümünde Doçent olarak göreve başlamıştır. 1941 yılında profesör olan Yinanç hoca 1946'da çıkan üniversiteler kanunu ile edebiyat fakültesi tarih bölümünde çeşitli tarih kürsüleri kurulunca (eski çağ, ortaçağ vs.) yıllardır çalışmakta olduğu alanın yani ortaçağ kürsüsünün ilk başkanı olur. 1957 yılında ise ordinaryüs ünvanını alır.

Hayatı fakültede ve kütüphanelerde geçen, Anadolu'nun Türkler tarafından fethini anlatan ve yazan ilk cumhuriyet dönemi akademisyeni olan "Yinanç Hoca" 22 aralık 1961 tarihinde hayata veda etmiştir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.