Musıki Cemiyeti

 

Tasavvuf felsefesinde musıki, “bir ilim” olarak görülmüş, “İlahi sırrın anlaşılmasında en dolaysız vasıta” olarak bilinmiş.

Erzurumlu İbrahim Hakkı hazretleri:”Musıki hikmete dair fendir / Bilene bilmeyene ruşendir / Nice esrarı var idrak edecek / Yer gelür sineleri çak edecek.” Mısralarında musıkimizin hakikatini ifadelendirmişler.

 Aziz Mahmud Hüdâyî Efendi, kurduğu tarîkatta mûsikîye büyük ehemmiyet vermiş. Aynı zamanda bir mûsikîşinas olarak tekkesinde, kendi yazdığı ilâhîlerin çoğunu kendisi besteleyerek okutmuştur.

XVII. yüzyılın en kuvvetli şâiri, bestekâr ve hânendelerinden olan Buhûrîzâde Mustafa Itrî   bir mevlevî dervişidir. Hamamizade İsmail Dede ve Zekai Dede Efendiler gibi zirve şahsiyetler, tekkelerimizden doğan musıki güneşlerimizdir.Ülkemizde 30 Kasım 1925 tarihinde, tekke ve zaviyelerde kapatılmasıyla, ne yazık ki, Türk musikisini besleyen aşk damarları kurutulmuş.

1926 yılında “Türk müziği çalgılarının resmi talim ve tedrisatı” kaldırılmış.1934 – 1936 yılları arasında ise “ Türkiye Radyolarında alaturka müzik yayınları “ yasaklanmış.

1975 yılına kadar ülkemizde müzik eğitimi veren resmi bir okul yoktu. Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça ve Nevzat Atlığ’ın büyük gayretleri ile İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde 1975 yılında Türk Müziği Konservatuarı açıldı.

Bu boşlukta Anadolu insanı boş durmamış. Ülkemizde birbirinden değerli müzik adamlarının himmet ve gayretleri ile, her ilde ve ilçede, hatta her semtte musıki cemiyetleri açmışlar. Binlerce gence ve her yaştan insanımıza, kendi müziğimizi öğretmeye çalışmışlar.

Kahramanmaraş Musıki Derneği” de o yıllarda kurulan cemiyetlerden sadece biridir.

Şehrimizde 1976 yılında; Mehmet Onur, Ali Onur, Aslan İspir, Mehmet Sandaloğlu, Metin İspiroğlu, Ahmet Sabancı, Güngör Kandeğer ve arkadaşlarınca kurulan ilk musıki derneğidir.

Dernek kuruluşundan bu güne kadar, birçok sazende ve hanende yetişmesine vesile olmuş. Amacına uygun olarak, kuruluşundan beri aynı hızla çalışmalarına devam etmektedir.

Şimdiki dernek yönetiminde ise; Bahaeddin Bilginer (dernek başkanı), Ali Avgın, Turgay Aksu, Sakıp Atılgan,Yalçın Gezertaşar,  yer alıyor.

Bahaeddin Bilginer’in şef ve hocalığında Türk müziği ve Türk Tasavvuf musıkisi eğitimi verilmektedir.

Dernek geçtiğimiz günlerde yeni çalışma sezonunu açtı. Çalışmalarını, Salı ve Cuma günleri 18,00-20,00 saatları arasında. Belli Oteli arkasında, Belman sitesi, 6. kattaki dernek salonunda yapmaktadır.

İlgi duyan Kahramanmaraş’lıların bu çalışmalardan istifade edeceklerini umuyoruz. Musıki derneğinin yeni sezon çalışmalarında başarılar diliyoruz.    

Selam ve sevgilerle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali AVGIN Arşivi