Mutlu Kaya: “Hayatınız Bizim İçin Değerlidir”

Mutlu Kaya: “Hayatınız Bizim İçin Değerlidir”
25.Dönem Milletvekili Aday Adayı Mutlu Kaya 1-7 Nisan Kanser Haftası münasebeti ile ilgili basın açıklaması yaptı.

25.Dönem Milletvekili Aday Adayı Mutlu Kaya 1-7 Nisan Kanser Haftası münasebeti ile ilgili basın açıklaması yaptı.

 Kanser günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak gündemdeki yerini korumaktadır. Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sıradaki kanser, öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücünde ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden olmaktadır.

Kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanması ve toplum bilincinin geliştirilmesi kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında gelmektedir. Günümüzde özellikle bu hedefe yönelik kanser eylem planları yapılmakta, tütün kontrolü, dengeli beslenme, fizik aktivite ve korunma odaklı kanser mücadele stratejileri oluşturulmaktadır.

Kanser Haftası, halkı bilgilendirme-bilinçlendirme çalışmalarına yoğunluk verilmesi nedeniyle kanser mücadelesinde oldukça önemli bir yer tutmaktadır. “1- 7 Nisan Kanser Haftası” kapsamında kanserin toplumdaki farkındalığı arttırılmak ve toplumu bilinçlendirme hedeflenmektedir. İlimizde de son yıllarda kanserle mücadele çalışmaları özellikle Ak Parti Sağlıkta dönüşüm programı ile hızlanmıştır. 2002 yılında 5 binler düzeyinde olan tarama sayıları 2014 yılında 100 bini geçmiştir. KETEM’ler aracılığı ile taramalar yapılmakta ve 2014 yılında ilimiz Kanser Taramalarında gösterdiği üstün başarı ile Türkiye birincisi olmuştur.

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİDİR

Dünyada, erkeklerde ilk üç sıra kanser türü, prostat, akciğer ve kolon iken, Türkiye’de bu sıralama akciğer, prostat ve mesane şeklinde olmaktadır. Her 8 kadından biri Meme Kanseri riski taşımaktadır. Ülkemizde yılda yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. Kanserli olguların yaklaşık üçte ikisi erkeklerde görülmekte, bölge veya şehirlerimiz arasında kanser görülme sıklığı açısından önemli farklılıklar bulunmamaktadır. Ülkemizdeki kanser vakalarının önemli bir kısmı sigara ve obeziteyle ilişkilidir. Kanser korunabilir bir hastalıktır. Doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının üçte biri önlenebilir. Kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, sedanter yaşam, tütün ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınması kanser görülme sıklığını azaltacaktır. Halkın bilinçlendirilmesi ve kanser vakalarının erken evrelerde yakalanmasına yönelik tarama programları uygulayan kanser erken teşhis, tarama ve eğitim merkezlerinin kanserle mücadele de rolleri oldukça önemlidir. Kanserden korunma adına tüm vatandaşlarımızı Kanser taramalarını yaptırmak üzere KETEM’lere davet ediyoruz. Erken teşhis hayat kurtarır diyor ve tüm vatandaşlarımıza sağlık mutluluk ve huzurlu bir yaşam diliyorum.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.