Narlı Havalimanı Gerçeği Ve Celal Doğan

1989 Belediye Başkanlığı seçimleri sonrasında Kahramanmaraş’a Hava alanı yapılmasına dair siyasi sözlerin sıkça dile getirildiği dönemler.

Derken 1991 Genel seçimlerinde de Kahramanmaraş’a Üniversite, Havaalanı, Hastane gibi halkın beklentisi ve siyasilerin söz düellosu arasında geçen bir seçim dönemi ve Koalisyon hükümetinin kurulması ile yeni bir süreç başladı.

Hatırlanacağı üzere, 12 Eylül sonrasında ilk genel seçimler 1983 yılında yapılmış merhum Turgut Özal’ın başında olduğu Anavatan Partisi iktidar olmuştu. 1984 yılında da yerel seçimler olmuş Anavatan Partisi listesinden Hacı Ali Özal Belediye Başkanı seçilmişti.

Özal ile Türkiye’de hızlı bir dönüşüm başlamış, otobanlar, havaalanları, bölge hastaneleri, yeni üniversiteler gibi kavramlar günlük hayatımıza girmişti. Dövizin serbest bırakılması, iş adamlarının yurtdışına giderek ürettikleri ürünlerin pazarlanması süreci ile birlikte yeni bir başlangıcın ayak seslerini duyuyorduk.

O yıllarda Kahramanmaraş’ta 1000 civarında kahvehane ve çayhane vardı. İnsanlar 6 ay çalışır 6 ay yatarlardı. Kahramanmaraş kent merkezinde en cazip meslek adeta kahvecilik idi.

Özal hükümetinin teşvik ve yatırım özendirmesi, yatırım yapan insanların sık sık şehir dışına ve hatta yurt dışına çıkmaya başlamaları bölgede olduğu kadar Kahramanmaraş’ta da heyecan yarattı.

İşte o yıllarda Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı olan Celal Doğan, Narlı’ya Uluslararası bir havalimanı yapılması için çalışma başlattı.

Bu arada yıl 1992 ve iktidarda merhum Erdal İnönü ile merhum Süleyman Demirel’in koalisyon hükümeti vardır.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan bu konuyu gündeme getirirken, Adıyaman, Şanlıurfa, Gaziantep, Kahramanmaraş, Malatya gibi şehirlerin faydalanacağını göz önünde bulundurmuştur.

Ulaştırma Bakanlığından heyet istenir. Heyet Narlı’da inceleme yapar. Bölge havalimanı için müsaittir. Bu yönde rapor verilir.

Kahramanmaraş’ta Genel seçimlerle birlikte yerel seçimler yapılmış ve Belediye Başkanlığı el değiştirmiştir. Belediye Başkanlığı koltuğunda Refah Partili Ali Sezal oturmaktadır.

**

Hepimizin bildiği gibi Kahramanmaraş’ta Narlı Havalimanı ile ilgili bir sürü şey konuşulur, yazılır.

28 Ocak 2016 günü olayın kahramanı dönemin Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan’a ulaştım ve konuyu açtım.

Sayın Doğan şunları söyledi; “Gaziantep havaalanının o günkü hali, Kahramanmaraş’ta hiç yok, Adıyaman’da öyle, Şanlıurfa’da da sorunlar var. Bu bölgeye beş kentin havalimanı sorununu çözecek bir yer arayışına gittik. Sonunda Narlı’da karar kıldık. Ulaştırma Bakanlığı uzmanlarını davet ettim. Geldiler Narlı ile ilgili ölçümler yaptılar ve sonuç olarak da Narlı’ya havalimanı yapılabilir dediler.

Bunun üzerine girişim başlattım. O gün itibariyle Kahramanmaraş Belediyesi ve Siyasilerden destek alamadım. Tek başına da bunu benim yapmam mümkün değildi. Yer Gaziantep sınırı içinde olsaydı bunun yapılması için her şeyi seferber ederdim diye yaşadıklarını anlatırken, nezaket gereği isim vermek istemedi. Oysa o günde Kahramanmaraş Belediyesi de bu işin bir ucundan tutma ihtiyacı hissetseydi belki de bu gün havalimanı sorunu çoktan çözülmüş olurdu.

Sayın Celal Doğan ile telefon görüşmesi yaparken İnşaat Mühendisi ve Hukukçu dostum Serdar Erdoğanyılmaz ofise geldi. Sayın Doğan ile o günleri bir daha konuştu.

Bu konuşmalardan ben şunu anlıyorum.

O günkü siyasi irade ve Belediye Başkanı sorumluluk almaktan kaçınmıştır.

Dönemin Belediye Başkanı ise Ali Sezal’dır. Ali Sezal bu konuya sıcak baksaydı ve Gaziantep Belediye Başkanı ile el ele verseydi Narlı’ya Ulaslarası Havalimanı yapılırdı.

Ben bunu anladım.

Konuya muhatap olan Ali Sezal bununla ilgili bizim bilmediğimiz başka konular var ise bize ulaşıp anlatması halinde de bunu yazarız.

Kimseyi suçlamak niyetinde değilim.

Burada bir öngörüsüzlük vardır. Burada bir geleceği görememe vardır. Eğer Narlı Havalimanı hikayesinde yanlışlık var ise de konunun muhatapları bizi bilgilendirebilirler.

**

Bu güne gelecek olursak; Gaziantep kendi Uluslararası Havalimanını yapmıştır. Adıyaman’da öyle. Şanlıurfa’da da Uluslararası havalimanı vardır.

Bu durumda bize gümrüklemenin yapılabildiği yurt içi ve yurt dışı uçuşların gerçekleşebileceği bir havalimanına ihtiyaç vardır.

Ulaştırma Çalıştayında Bakan Sayın Binali Yıldırım; Narlı Havalimanı için yer ile ilgili etüd yaptıralım, uygun çıkarsa neden olmasın dedi. Şimdi Kahramanmaraş Bürokrasisine düşen görev hiç vakit geçirmeden, işi savsaklamaadan Narlı ile ilgili etüd, gözlem ve proje çalışmaları yapmalı ve havalimanı olacak şartları taşıyıp taşımadığı da ortaya çıkartılmalıdır.

2009 yılında Kahramanmaraş İl Özel İdaresi bile bu konu ile ilgili bir karar almıştı. Kararlar alınmış ama etüdleri yapılmamıştır. Askıda kalan kararlar ve sözle bu işler olmuyor.

Şimdi hükümette güçlü bir isim olan Sayın Mahir Ünal var iken bu fırsatı iyi değerlendirmeli, boş laflar yerine projeler yapılarak içi dolu bir şekilde talepler yapmalıyız.

Eğer şu 6 ay içinde Narlı Havalimanı ile ilgili bu etüd ve çalışmalar yapılmaz, hükümet mevcut havaalanı için yatırım yaparsa bir daha asla Narlı Havalimanı için devlet çalışma yapmaz, ödenek koymaz. Ve bizde ömrü billah sağlıklı bir hava limanına kavuşamayız.

Biz bu fotoğrafı böyle gördük.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Mehmet TAŞ Arşivi