NECMETTİN KARADUMAN  ARDIÇ SUYU

NECMETTİN KARADUMAN  ARDIÇ SUYU
Gazeteci ve köşe yazarı Bekir Doğan bugün ki yazısında şu konuyu ele aldı;

  Kahramanmaraş Valisi Necmettin Karaduman, efsane vali !

     1966 yılında Kahramanmaraş’a vali olup, ilimizde unutulmaz hizmetlere imza atan Necmettin Karaduman, 1984 yılında TBMM Başkanı olarak 12 Şubat Kurtuluş Bayramına gelmişti..

     Valilikte toplantı vardı..

     Toplantıda döneminde muhtarlık yapan ve Müdürlük yapan Kahramanmaraşlılar vardı.. herkese isim isim, yani ismini söyleyerek, köyünün yolunu, içme suyunu, elektrik ve su meselesini, köprü meselesini sorması beni hayretler içinde bıraktı..

     Trabzon da en büyük cadde Maraş Caddesi, Kahramanmaraş’ta ise Valilik önündeki cadde Trabzon caddesi ki bunun Mimarı Kahramanmaraş Valisi Necmettin Karaduman’dır..

      Kahramanmaraş Trabzon Kardeş şehir projesini 1967 yılında devreye sokan Vali Kahramanmaraş’ta uzun yıllar hizmet vererek unutulmaz hizmetlere imza atması ile efsane vali olarak Maraş tarihine geçmiştir.

      Kısaca hatırlayalım:

necmettin_karaduman1.png

      NECMETTİN KARADUMAN KİMDİR?

      Trabzon'da 1927 yılında doğan Karaduman, 1944 yılında Trabzon Lisesinden mezun oldu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İdari Şubesinden mezun olduktan sonra 1960 yılına kadar çeşitli ilçelerde kaymakamlık yaptı.

Aynı yıl mülkiye müfettişliğine atanan Karaduman, bu görevi 5 yıl sürdürdü. Necmettin Karaduman, Ocak 1966'da Kahramanmaraş Valiliğine atandı, 1973 devamında Erzurum ve İçel valiliklerinde bulundu. Karaduman, 6 Kasım 1983 tarihinde yapılan genel seçimlerde Anavatan Partisi Trabzon Milletvekili seçildi. TBMM Başkanlığına 4 Aralık 1983 tarihinde seçilen Necmettin Karaduman aynı göreve 12 Eylül 1985 tarihinde yeniden getirildi. Karaduman evli ve 2 çocuk babasıydı.

    Kahramanmaraş’ta aileler yeni doğan çocuklarına : Ökkeş, Ali, Hasan, Hüseyin, Kadir, Mehmet, Mustafa , Osman gibi isimler verirken, Necmettin ismi pek bilinen isim olmadığı ilde, 1966 – 1973 yılları arasında doğan erkek çocuklarında Necmettin ismini çok fazla görülmekte ve bugünden sonra ise Necmettin ismi çocuklara nadir verildiğini görüyoruz..

    Halk ile güzel diyalog kuran, kendini sevdiren Vali Necmettin Karaduman, her yerde bir eser vermesi, gönüllere girmesi sebebi ile valiliği süresince binlerce bebeğe ismini verilmesine şahit olduk..

     Valilik görevinden 1977 yılında kendi isteği ile emekli olan Vali Necmettin Karaduman,

İstanbul'da bir şirketin Yönetim Kurulu Üyeliği ve Genel Müdürlüğünü yaptı.

     Osmanlı Beyefendisi olan Necmettin Karaduman, pratik zekası, güçlü hafızası ile bilgisayarlara bile taş çıkaran bir isim olarak biliyoruz..

     6 Kasım 1983 tarihinde yapılan genel seçimlere Anavatan Partisi adayı olarak katıldı ve Trabzon'dan Milletvekili seçildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına 4 Aralık 1983 tarihinde seçilen Necmettin Karaduman aynı göreve 12 Eylül 1985 tarihinde yeniden seçilmiştir.

     12 Şubat 1984 kurtuluş bayramında Kahramanmaraş’a gelişinde, şehrin genel tüm sorunlarını tek tek dile getirdiğinde, 1966-1984 , 18 yıl geçmesine rağmen hiçbir şeyi unutmayan, şehrin gazeteci ve yazarlarını unutmayan, nerede köprü yol ihtiyacı var onu unutmayan ve hepsini ezbere söyleyen vali bizleri çok şaşırtmıştı..

     90 yaşında hayata veda eden Valimiz Necmettin Karaduman’ın en güzel hediyesi bizlere Kahramanmaraş Trabzon Kardeş Şehir projesi idi..

     Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanımız Mehmet Fatih Erkoç’a sesleniyorum, 1966 yılında Vali Necmettin Karadumun’ın fitilini ateşlediği Kahramanmaraş Trabzon Kardeş Şehir projesini yeniden bir hayata geçirelim..

     Belediye Meclis üyelerimiz, Gazeteciler, Ak Parti yönetimi ile otobüs veya uçakla bir Trabzon çıkarması yapalım, karşılıklı ziyaretlerle o kardeşliğimizi bir kere daha gündeme taşıyalım..

     Trabzon caddesi yayalaştırma projesi açılışına oradaki erkanı davet edelim.. karşılıklı ziyaretlerle güzelliklere güzellik katalım diyorum..

     İyi günler..

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.