Neü-sağlık İl Müdürlüğü İle Simülasyon Eğitimi Düzenlendi

Neü-sağlık İl Müdürlüğü İle Simülasyon Eğitimi Düzenlendi
Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) ve Konya İl Sağlık Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenledikleri “Temel ve İleri Yaşam Desteği Medikal Simülasyon Eğitimi” konulu program gerçekleştirildi.Konya Simülasyo...

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) ve Konya İl Sağlık Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenledikleri “Temel ve İleri Yaşam Desteği Medikal Simülasyon Eğitimi” konulu program gerçekleştirildi.

Konya Simülasyon Merkezi (KONSİMERK)’nde gerçekleştirilen programa, NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, İl Sağlık Müdürü Yardımcısı Dr. Bahattin Akyürek, Meram Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Özkağnıcı, Meram Tıp Fakültesi Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Rahmi Örs ve Prof. Dr. Ayşe Saide Şahin, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kuşpınar, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Gürbilek, Diş Hekimliği Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Nimet Ünlü, Prof. Dr. Neyhan Ergene, NEÜ Meram Tıp, Diş Hekimliği ve Sağlık Bilimleri Fakültelerinden Öğretim Üyeleri, doktorlar, hemşireler ve sağlık personelleri katıldı.

Programda bir konuşma yapan Rektör Şeker, simülasyon eğitiminin önemine dikkat çekti. Bir merkezi kurmanın kolay ancak, ondan istifade etmenin zor olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Şeker, kurulan merkezlerden faydalanmanın daha önemli olduğunu kaydetti. Rektör Şeker, daha öncesinde personele verilen eğitimin kalitesinin önem arz ettiğini söylerken bu eğitimlerin pratik hayata büyük katkısının olduğunu vurguladı. Simülasyon Merkezinde düzenlenen eğitimlere katılıp sorumlu olan ekiplerin gösterdiği çabayla, geçmiş deneyimlerini kullanarak daha yetkin olacaklarını ifade eden Prof. Dr. Şeker, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve İl Sağlık Müdürlüğü arasındaki işbirliğinin diğer bütün kurumlara da örnek olmasını dilerken emeği geçenlere teşekkür etti.

Dr. Yavuz Üçkuyu ise, programda Medikal Simülasyon Eğitimi Projesinin amaçlarına değinen bir sunum yaptı. Üçkuyu, simülasyonla beceri kazandırmak istediklerini söyledi. Bir becerinin önce anlatılarak sonra hedeflenen kişinin o beceriyi bizzat yapmasıyla öğretileceğini vurgulayan Üçkuyu, “Simülasyon aslında bir çeşit taklittir. Gerçekte var olan görevleri, insan ilişkilerini, davranışları taklit ediyorsunuz. Simülasyon denildiği zaman alt, orta ve ileri düzey çalışmaları var. Mesela ileri düzey bir simülasyon üst düzey beceri eğitimlerine yöneliktir. Parçalı bilgilerin bütünlüklü bilgiye dönüşmesini sağlayan modellerdir” diye konuştu.

Öncelikle simülasyonla ilgili bir anlatım faaliyetinin olması gerektiğini söyleyen Üçkuyu, herhangi bir konuda bilgisi olmayan bir kişinin simülasyon eğitiminden bir şey kazanmasının mümkün olmadığının altını çizdi.

Gerçeğe uygun senaryolar hazırlayıp senaryolara uygun mekansal düzenlemeler yaptıktan sonra kişilere mevcut senaryoyu oynamalarını sağladıklarını söyleyen Üçkuyu, senaryoyu kaydettikten sonra yeniden izleyerek değerlendirme yapıldığını ifade etti.

Dr. Sema Soysal ise Konya Simülasyon Merkezi’nde verilen kurslara değinerek, “Kursta medikal simülasyon eğitimi konusunda deneyimli eğitmenler, eğitmen, hasta ve diğer rollerde görev alıyorlar. Temel olarak senaryolarımızda da manken ve canlı modelleri kullanıyoruz ve örneğin mankenleri kursa başlamadan önce kursa gelen arkadaşlarımıza tanıtıyoruz” dedi.

Dr. Defne Dündar, Araştırma Görevlisi Yeşim Anık, Araştırma Görevlisi Ayfer Karaaslan, Asistan Dr. Tamer Çolak, Asistan Dr. Alpay Tunca, Int. Dr. Muhammed Said Meke, Int. Dr. Özge Göktürk’ün oluşturduğu 6 kişilik bir ekibin hazır olan bir simülasyon senaryosunu göğüs ağrısı şikayetiyle hastaneye gelen bir hasta maketi üzerinden canlandırmalarının ardından program sona erdi.

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ VE KONYA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN ORTAKLAŞA DÜZENLEDİKLERİ “TEMEL VE İLERİ YAŞAM DESTEĞİ MEDİKAL SİMÜLASYON EĞİTİMİ” KONULU PROGRAM GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.